50 nyanser av livet som pensionär

Race to Dubai

Stensson var där, McIlroy var där, jag var där. I fyra dagar pågick finalen av europatourtävlingen i golf 2014. Den finalen går i Dubai varje år. Många av er minns säkert att Stensson vann tävlingen ifjol. I år lyckades han upprepa bedriften att vinna i mycket hård konkurrens. Världsettan McIlroy fick se sig besegrad även denna gång. Han blev dock delad tvåa, men på den nivån är det vinst som gäller.

Hela 10 miljoner i vinstsumma och 6 miljoner i bonus kammade Stensson hem och så gick han upp på andra plats på världsrankningen. Tur att jag inte har så mycket pengar för då skulle jag nog få problem! Det kan inte vara lätt att veta hur man bäst använder dem. Den första miljonen skulle kanske gå bra att spendera men sen? Självklart kan man donera pengar till ’välgörande ändamål’, men jag misstänker att jag och min familj skulle behålla den största delen.

Det var i alla fall en härlig känsla att gå omkring där på Jumeirah golfbana och på riktigt nära håll följa spelarna. Och vilka spelare sen! De gjorde inte många misstag. Det kan inte vara särskilt spännande att spela så bra golf; innan man slår bollen vet man ganska exakt var den kommer att landa. Min golf är betydligt mer spännande än så och jag blir inte sällan överraskad, både negativt och positivt, över bollbanan.

För några dagar sedan hamnade gästarbetarnas situation i Qatar åter på förstasidorna. Deras slavliknande förhållanden har nu fått det globala Bygg- och Träfacket att agera. På sitt styrelsemöte i Genève i förra veckan fattade organisationen ett inriktningsbeslut om att arbeta fram ett förslag om hur migrantarbetarna ska kunna organisera sig i länder där fackföreningar är förbjudna. Hemma i Sverige, där mycket är reglerat i lag, har vi full frihet att gå med i facket, men i Qatar är det förbjudet för alla utom för qatarier att organisera sig fackligt. Jag misstänker att qatarierna knappast är så missnöjda med något att de ens bryr sig om att organisera sig fackligt. Det ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig och när. Jobbtrafficking är upprörande oavsett var den sker och det är glädjande att människor reagerar och agerar mot den.

Jag läser idag i svenska nättidningar att New York är etta på listan när det gäller svenskarnas resmål till jul. Tvåa är Dubai. I New York får man kanske fira en vit jul, men i Dubai är det svensk sommartemperatur i juletid. Jag tycker det är intressant att Dubai blivit ett så populärt resmål för oss svenskar. För bara 10 år sedan var det inte många som kom på tanken att åka till arabiska halvön på semester. Idag är det många som slåss om boende här under högsäsong. Hur många hotell man än bygger verkar det inte räcka till. Därför planerar man att bygga ytterligare ett femtiotal hotell i Dubai inför världsutställningen 2020.

Medan många människor på olika platser i världen kämpar för att få mat för dagen, har fler och fler människor på andra ställen mer och mer pengar att spendera på sig själva och sitt resande. En fördel med detta är att resandet skapar jobb åt många som annars inte skulle ha någon försörjning. Sen är det var och ens ansvar att dela med sig litet extra i form av drickspengar t ex i de länder där underbetalda gästarbetare sköter om och servar oss. Men tänk på att betala dricksen kontant till den som du vill ska ha pengarna! Att runda av beloppet du betalar med kreditkort ger inte ett öre till servicepersonalen utan går oavkortat till ägarna.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.