50 nyanser av livet som pensionär

Blod tjockare än vatten

Margot Wallströms framfart i utrikespolitiken i allmänhet och bland araber i synnerhet har gjort klara avtryck här nere på arabiska halvön. Ett resultat är att Förenade Arabemiraten kallat hem sin sverigeambassadör som en sympatihandling efter att Saudiarabien kallat hem sin sverigeambassadör. Innebär detta att emiratierna kommer att göra som saudierna också när det gäller utfärdande av nya arbets- och uppehållstillstånd för svenskar? Det skulle framöver kunna drabba mig.

Flera svenskar berättar nu att passkontrollanter här i Emiraten viskat och hånflinat när de sett att resenärerna kommer ”from Sweden”. Det är inget positivt tecken. Men ännu mer negativt blir det för alla svenskar med affärsverksamhet här eller svenska anställda i företag här. Det skulle göra det svårt för konsulter inom olika områden, experter, tandläkare, lärare, sjukvårdspersonal m fl att jobba här.

En mycket allvarligare händelse här nere är utvecklingen i Jemen. Arabförbundet har i veckan beslutat att hjälpa en av ’de sina’, d v s Jemen, där president Hadi för några månader sedan störtades i en kupp utförd av huthirebeller. Hadi har nu lyckats fly i båt till Saudiarabien och saudiskt flyg har redan börjat bomba rebellfästen i Jemen.  De arabiska gulfstaterna tog beslutet om en offensiv mot rebellerna efter en förfrågan från president Hadi. Syftet är att förmå huthirebellerna att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Huthirebellerna anses stödjas av Iran och situationen i Jemen riskerar nu att bli ett strategiskt ”andrahandskrig” mellan Mellanösterns sunnimuslimska stormakter och det shiitiska Iran. Offensiven mot huthirebellerna genomförs av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Qatar och Kuwait. I ett gemensamt uttalande säger man att man förutom rebellerna också ska slå ner al-Qaida och IS i Jemen. Under natten mot torsdag anslöt sig även Jordanien, Egypten, Sudan, Marocko och Pakistan till offensiven.

Som svensk behöver man sällan oroa sig för inbördeskrig. I Jemen har hotet om inbördeskrig funnits i flera månader nu. Eftersom allt fler länder beslutat sig för att gå med i offensiven på ett eller annat sätt känns situationen aningen oroande. Visserligen jobbade jag i Egypten, när revolutionen plötsligt bröt ut där 2011, men det gick så snabbt så jag hann knappt fatta vad som hänt förrän jag evakuerades. Utvecklingen i Jemen har hållit på ett tag men de senaste dagarna har händelserna där tagit fart. Det är tur att jag snart ska åka hem till lugnare trakter ganska snart. De stater som ingår i koalitionen riskerar antagligen att drabbas av ’vedergällningsaktioner’ och det vill jag inte vara med om.

Oavsett vad som sker i Jemen och när vet vi att det är civilbefolkningen som drabbas värst i alla krigsområden. Jemen är ett mycket fattigt land redan idag där många har svårt att försörja sig så hur svårt kommer det inte att vara för de drabbade när landet återgått till det ’normala’? President Hadi har nog sitt på det torra oavsett utgången men hur blir det för folket? Låt oss hoppas att Saudiarabien och resten av Arabförbundet då hjälper dem att återuppbygga landet!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.