50 nyanser av livet som pensionär

Privat företagsamhet ger bostäder och arbete till flyktingar

Ett dubaiföretag ägt av två affärsmän har visat att privat företagsamhet kan göra skillnad. De bygger på några månader hela samhällen åt syriska flyktingar i Turkiet och Syrien. Där finns nu modulbostäder, hälsocentraler, skolor, moskéer, sjukhus med operationssalar designade som hus för att dölja vad de gör etc. De bygger också mobila bagerier, kök och sjukhus. Kilis Refugee Community i Turkiet och Siccu Refugee Community i Syrien för 6 000 invånare är exempel på sådana ’ministäder’. På annan plats i Turkiet har de också byggt bostäder med 2 våningar för totalt 10 000 invånare.

Ökande efterfrågan gör att de idag i första hand bygger läger. Husen byggs i fabrik, delarna numreras, husen demonteras och levereras. På plats sätts de ihop ungefär som Lego, oftast av flyktingar, som får lön för detta enligt gällande avtal för byggnadsarbetare. Husen är tänkta att hålla i 20 år. Något för Sverige att kopiera? Det skulle kunna ge många flyktingar både bostad och jobb.

Trafiken är det som skördar flest offer i Förenade Arabemiraten. Vägarna här är mycket bra, breda (upp till 6-7 filer inne i Dubai) och vägbelysningen är utmärkt. Motorvägarna har kraftiga räcken (sägs vara importerade från Sverige) mellan vägbanorna och hastighetskamerorna är många fler än hemma. Högsta hastighet är 120 km, men man kan köra nästan 140 km utan att det händer något. Förklaringen är att man visst får ca 20 % rabatt på hastigheten; 140 – 28 blir då bara 112!

Säkerhetsbälten är obligatoriska men detta efterlevs verkligen inte. Här kör pappor omkring i höga hastigheter med ’lössläppta’ barn mellan sig och ratten och barn hoppar omkring i bilarna under färd, ibland med delvis halvöppna rutor. Imorse kom 2 bilar i hög hastighet mot mig på min väghalva! Den väghalva de skulle ha kört på ligger minst 50 meter bort. Det var tur att det fanns dubbla filer för annars hade vi kolliderat. Målet för trafiksäkerhet här är 3 – 3,5 döda per 100 000 invånare under kommande 3 år. Bara Storbritannien och Sverige har nått dit. Hur Emiraten ska nå dit med de dårar som ibland trafikerar vägarna här är obegripligt.

Även arbetsmiljön är viktig här numera. Företag som bryter mot att rapportera skador som inträffar på arbetsplatsen ska tvingas böta 25 000 kronor. En skada som tvingar den anställde att vara bort från jobbet i 3 dagar eller mer måste anmälas inom 24 timmar från det att skadan inträffat. Det är en viktig åtgärd; jag misstänker att en hel del gästarbetare som jobbar i byggindustrin eller annan industri här inte vågar göra detta själva. Här finns heller inga fackföreningar som kan stötta arbetare.

För några dagar sedan regnade det här. Det var visserligen varma droppar och inga stora mängder, men det hann ställa till med en hel del och sysselsätta ett stort antal gästarbetare. Eftersom vägar, gator och bostäder här saknar dränering (”det regnar aldrig här”), bildas det mindre vattendrag överallt. Det får t o m trafiken att sakta ner av rädsla för vattenplaning och försämrad bromsförmåga. Anställda är fortfarande ute och sopar upp all sand som samlats längs gator och vägar efter regnet.

Avslutningsvis kan jag meddela att en grupp umebor är här denna vecka för att spela golf och njuta av det underbara klimatet. Det känns nästan som att plötsligt vara hemma. Alltid roligt med oväntat besök även om de inte kommer för min skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.