Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Trissvinst och politiskt uppdrag

Av , , 2 kommentarer 62

Plötsligt händer det…

Veckan som gått har varit helt osannolik, det blev förvisso inte någon Trissvinst med 25 000 kr i månaden i 25 år, men bra nära ändå. För både vad gäller min eventuella politiska framtid och mitt skrivande blev det oväntad islossning.

Förra måndagen publicerades min debattartikel ”Vad får vi lantisar för pengarna” i tidningen Land och i skrivande stund har den delats drygt sextusen gånger på Facebook, vilket är helt ofattbart.

Tillsammans med min förra debattartikel”Har du råd att vara otrogen mot din lokala butik”, som delats över tusen gånger har responsen den senaste tiden varit överväldigande. Förutom alla som läst och delat så har det också kommit brev, mail, meddelanden och telefonsamtal från när och fjärran. Glädjande nog så har dessutom alla som hört av sig varit positiva. Den energiboost detta har gett är såklart helt ovärderlig men det finns förstås alltid en baksida. När jag nu ska börja klura på nästa ledare till Västerbottningen så ligger prestationsångesten som en våt filt över min hjärna och fingrarna har förtvivlat svårt att hitta rätt på tangentbordet. För jag inser ju att det knappast är troligt att jag någonsin kommer att få ett sånt här genomslag igen oavsett hur mycket jag skriver. Så den stora frågan är ju hur man går vidare när vägen bara kan leda neråt? Är det någon som sitter på svaret?

Apropå Trissvinst så fick jag dessutom förra veckan frågan, av Centerpartiets gruppledare, om jag var intresserad av att kliva in som ersättare i fritidsnämnden. Svaret var ju självskrivet, så det tackade jag förstås ja till. Formellt beslutas detta på nästa kommunfullmäktige. Hur kul som helst och jag tackar och bockar för förtroendet. Det känns förstås enormt stimulerande att få denna möjlighet att från insidan få se lite mer av politiken i Umeå redan innan det kommande valet. Det enda smolket i glädjebägaren är de tragiska omständigheter som ledde till att vakansen uppstod.

Något som också är aktuellt i dessa tider är ju partiernas arbete med att forma sina valsedlar inför det kommande valet. Centerpartiet är sedan ett par veckor klara både med landstingslistorna och riksdagslistan. På en mycket intressant och lärorik stämma beslutades att bl.a. jag kommer att finnas med på valsedeln till riksdagen. Höjdpunkten för mig var onekligen när Mattias Larsson, Gruppledare för (C) i Umeå och Distriktsordförande för (C) i Västerbotten, just innan klubban skulle falla reste sig och yrkade på en rockad som innebar att vi två bytte plats på listan. Så från det som i slutändan skulle ha inneburit en 27:e plats landade jag istället på en glädjande men väldigt oväntad 11:e plats. Att säga att jag blev förvånad är nog årets underdrift. Så återigen – Tack Mattias :-)

Det känns självfallet lite extra motiverande för en nykomling att få synas på en så pass hög placering på riksdagslistan, men jag sticker inte under stol med att mitt huvudmål trots allt är kommunvalet. Som några av er kanske noterat så är jag inte överdrivet imponerad av hur Umeås nuvarande politiska ledning hanterar våra gemensamma resurser och jag vill därför vara med och arbeta för att Umeå ska få ett nytt ledarskap. Så jag kommer självklart att helhjärtat engagera mig i den kommande valrörelsen. Innan det hela drar igång på riktigt så ska dock en vinnande C-valsedel vaskas fram och arbetet med detta är i full gång. Efter att den förestående medlemsomröstningen genomförts och nomineringskommittén sedan slagit sina kloka huvuden ihop och presenterat ett förslag så klubbas den slutliga valsedeln på stämman den 19:e februari.

Jag hoppas förstås på att jag inte är helt ensam om att tycka att det vore en bra idé om jag finns med på Centerpartiets valsedel till kommunvalet i Umeå…

2 kommentarer

Same same but different

Av , , Bli först att kommentera 34

Nej det här har ni inte läst förut…

Vid en första anblick kanske man kan tro att det här är samma text som ledaren i tidningarna Västerbottningen och Nordsverige. Men skenet bedrar för även om stommen är den samma så är den här debattartikeln betydligt vassare och den belyser problematiken ur ett bredare perspektiv. Så jag tycker definitivt att ni ska klicka in er i artikeln här nedan på land.se och läsa detta. Inget jag gjort tidigare har fått ett sådant här massivt genomslag (med mina mått mätt), jag står fortfarande gapande och undrar vad som hände…

Debatt: Vad får vi lantisar för pengarna?

Skärmavbild 2017-11-27 kl. 20.51.57

Bli först att kommentera

Vad fan får vi lantisar för pengarna?

Av , , 9 kommentarer 66

Veckans ledare i Västerbottningen

Fast nu råkade visst redaktören lägga in den specialvariant som skulle publiceras i tidningen Nordsverige

Så ledaren som skulle in i Västerbottningen hittar ni i löpande text här nedan!

Vad fan får vi lantisar för pengarna?

När Leif Östling, Svenskt Näringslivs ordförande, ställdes mot väggen och anklagades för skatteflykt så myntade han det nu smått klassiska uttrycket ”vad fan får jag för pengarna”. Kraftiga reaktioner kom direkt, både i traditionella- och sociala medier. Många förståsigpåare var rejält upprörda och Östling sågades förstås vid fotknölarna. Vi översköljdes också av inlägg och artiklar som omsorgsfullt hamrade in budskapet om vad han faktiskt fått av samhället för skattepengarna. Allt detta borde självklart alla vi andra också kunna förvänta oss att få, eller? Gratis utbildning, vård, omsorg, räddningstjänst, vägunderhåll, bibliotek, museer, idrottsanläggningar, kollektivtrafik och mycket mer. Vartefter jag läste inläggen som droppade in blev jag allt mer förbannad, men inte främst på de som skatteplanerar. Utan det var när jag såg på frågeställningen ur ett landsbygdsperspektiv det brann till rejält. För på fullaste allvar – Vad fan får vi lantisar för pengarna?

Sanningen är att vi inte får särskilt mycket. Våra byaskolor läggs ned och våra barn får växa upp längs vägarna i skolbussar. Vi ska föda barn i bilen och vi ska klara oss utan poliser. Vägarna ute i byarna får vi fixa själva men vi ska såklart ändå via skattsedeln betala för underhållet inne i stan. Utan att knota ska vi också subventionera den kollektivtrafik som främst stadsborna kan nyttja. Vi betalar dyrt för kulturen men vi blir av med vår musiklärare och vi ska vara tacksamma för att bokbussen kommer var femte vecka. Vi är med och betalar för stora dyra idrottsanläggningar i städerna men vi får spola vår egen hockeyplan, dra upp våra egna skidspår och spela innebandy i små skokartonger. Vi får själva ta ansvar för bygdens tillväxt eftersom kommunen centraliserar och förtätar för mer än vad tygen håller. Vi måste helt enkelt själva fixa massor av saker som inkluderas i samhällsservicen i städerna. I klartext så förväntas vi helt enkelt hålla käft, svälja orättvisorna och gå vidare utan att ifrågasätta.

Men den här frågan som ingen egentligen verkar få ställa är ur landsbygdens synvinkel högst relevant. Det är dessutom både vår rättighet och skyldighet som medborgare att kritiskt granska och ifrågasätta hur myndigheter hanterar våra gemensamma skattemedel. Vi har också en skyldighet mot våra barn och barnbarn, för ska det finnas en levande landsbygd i framtiden så måste frågan ställas högt och ofta. Så återigen – Vad fan får vi lantisar för pengarna?

I Bullmark får vi inte ens en ny låg- och mellanstadieskola trots att den gamla både är för liten och totalt utsliten efter 35 år. Men det är ju tur att vi betalar rejält med skatt, för skolskjutsarna kommer inte att bli billiga…

/Robert Axebro

Här kommer Nordsverigeledaren som hamnade i fel tidning… 

IMG_2405

9 kommentarer

Flosklernas mästare, Lindberg och Lindvall

Av , , 2 kommentarer 54

Umeås (just nu) ledande socialdemokrater tyckte återigen att det var befogat att sätta mig på plats. Den här gången var det min ledare, Straffskatt för Umeås Lantisar, i Västerbottningen som inte riktigt föll dem på läppen. Förutom att de i sin replik inte bemöter det jag ser som de centrala frågeställningarna så försöker de även föra läsarna bakom ljuset genom att ljuga med statistik på ett mycket unket sätt. Här nedan kan ni läsa min slutreplik som publicerades i dagens Västerbottningen. Längre ner finns en bild på hela rasket.

Min slutreplik:

Hans Lindberg (S) och Christer Lindvall (S) är flosklernas mästare. Deras strategi verkar vara att ducka för sakfrågor och istället med inövade floskler bemöta något de själv hittat på. Här vill de påskina att jag är emot Umeås stadsutveckling samt att jag tycker att det finns ett motsatsförhållande mellan stads- och landsbygdsutveckling. Men till skillnad från dessa två herrar så anser jag att hela Umeå måste få utvecklas. Motsatsförhållandet finns bara i deras egna politiska beslut. Att de inte vill utveckla landsbygden bekräftas när de säger att Umeå inte ska vara en utspridd stad med långa avstånd. Att de dessutom inte ens förstår skillnaden mellan Umeå som stad och kommun är direkt pinsamt.

De kunde gett oss sin syn på de segregationsproblem som visat sig uppstå när kreativ tillväxt används som verktyg för stadsförtätning. Fast de vill väl inte prata om de ökade samhällsklyftor som väntar. Eller varför inte säga något om hur planerna för Umeås utveckling anpassas utifrån en allt snabbare övergång till elbilar. Men de vill nog inte heller prata om ett avgasproblem som löser sig av sig själv.

Istället väljer de att sprida dimridåer med uttalandet om att landsbygden växt mer än Umeås tätorter och att var tredje kommuninvånare bor utanför Umeå stad och så ska det minsann förbli. Först jämförs alltså landsbygden med Umeås alla tätorter men sedan bakas landsbygden plötsligt ihop med övriga tätorter innan en jämförelse görs med Umeå stad. Separat är uttalandena korrekta men när de vävs samman säger det inget om landsbygden, så det är inget annat än ett unket försök föra oss bakom ljuset. Tydligen tror de att vi lantisar är ett gäng idioter som sväljer vilka dumheter som helst.

/Robert Axebro, ledarskribent

 

IMG_2399

2 kommentarer

Hotet inifrån…

Av , , Bli först att kommentera 67

Det har under en tid pågått en debatt om det hårdnande offentliga debatt- och samtalsklimatet. Det som nästan uteslutande står i fokus är sociala mediers och i viss mån även vanlig medias roll i detta. Fenomenet belyses nästan alltid ur offentliga personers synvinkel, alltså där t.ex. våra folkvalda står som mottagare av diverse hot och otrevligheter. Det här framhålls ofta som ett hot mot demokratin eftersom det potentiellt innebär att det blir svårare att få människor att ta på sig politiska uppdrag och engagera sig i samhällets utveckling. I Umeå har debatten bland annat aktualiseras när ett par politiker delat med sig av de hot de blivit utsatta för.

Självklart är det ett stort problem när folk går över gränsen och det övergår från debatt till regelrätta hot. Det måste självfallet stävjas. Det finns dock fler aspekter på det hårdnade samtalsklimatet som, av någon anledning, väldigt få förståsigpåare väljer att belysa. Självklart avser jag våra förtroendevaldas egen roll i det allt hårdare debatt/samtalsklimatet. I vissa fall utgör deras agerande ett lika stort hot mot demokratin och inte minst då människors vilja att engagera sig politiskt. För åtminstone i Umeå finns en otäck politisk kultur där vissa förtroendevalda använder en ledarstil som genomsyras av härskartekniker, smutskastning, desinformation och undanhållande av offentliga handlingar. Bristen på öppenhet och deras sätt att bemöta kritik med diverse härskartekniker, som ofta framstår mest som pajkastning, skapar en grogrund för ett ökat politikerförakt. Problemet ligger inte heller enbart hos de politiker som missbrukar sin makt på detta sätt. Även de politiker som tyst står bredvid och låter detta fortgå får nog anses skyldiga till att denna odemokratiska maktfullkomlighetskultur får fortsätta växa sig stark.

I sin insändare, Hans Lindberg saboterar det offentliga samtalet, belyser Johan Örestig det demokratiska problemet hos Umeås ledande politiker när han framför åsikten att folkvalda inte ska sprida grundlösa rykten och misskreditera meningsmotståndare. Vilket förstås borde vara en självklarhet. Så att det i Umeå överhuvudtaget måste skrivas insändare i detta ämne är rent horribelt. Men alla som hänger med i den lokala samhällsdebatten inser nog att det snarast borde skrivas ännu mer om vissa folkvalda politikers odemokratiska beteende. För faktum är att Hans Lindberg och hans trogna entourage flitigt använder sig av dessa metoder för att förminska och avfärda dem som har avvikande åsikter. Jag har själv vid ett antal tillfällen stått på mottagarsidan för detta. Mer om detta kan ni läsa i några av mina tidigare inlägg:  Politisk sekreterare på krigsstigen, Jämförd med nazister?!, Replik-Vad är S-ledningen rädda för och (S)andlådor och brevlådor-Christer Lindvall debatterar.

Men om vi återgår till Örestig så har han efter att ha framfört sina åsikter om kommunledningen blivit stämplad som ”ytterkantsvänster”. Nu tror jag inte att Johan gråter sig till sömns om kvällarna för att någon kallar honom för detta. Men det som är intressant i kråksången är att S-ledningen gång på gång använder precis den här typen av maktspråk för att förminska och misskreditera de som inte delar deras åsikter, fast oftast försöker de förstås först tiga ihjäl frågan. De medborgare i Umeå som uttrycker obekväma åsikter är tydligen enligt S-ledningens sätt att se på saken antingen rabiata vänsteraktivister, förtappade rättshaverister eller otäcka lobbyister med alldeles för bra kontakt med media. Att S-ledningen känner sig tvungna att använda härskartekniker och smutskastning istället för öppen, ärlig och faktabaserad dialog visar väldigt tydligt hur svagt deras ledarskap är. Även om en nylig debattartikel vill få oss att tro något helt annat, men den var visst bara ”Fake News”.

Trots att jag och Johan i mångt och mycket har olika politiska ståndpunkter så är vi nog helt överens om att det största hotet mot Umeås demokrati är den sittande socialdemokratiska kommunledningen. För det är helt klart ett stort demokratiskt problem att vi har en ledning som med alla medel försöker undanhålla fakta och ta alla genvägar som finns samtidigt som de misskrediterar både politiker och medborgare som har en annan åsikt än de själva. Sedan måste väl både jag och herr Örestig anses vara värsta sortens rättshaverister eftersom vi tycker det är viktigt att saker och ting hanteras korrekt. För vi måste ju var helt galna och utflippade som anser att Umeås S-ledning ska följa gällande lagar och fastställda kommunala beslutsprocesser…

I nedanstående debattartikel beskriver Johan på ett kärnfullt sätt vissa av aspekterna med att våra folkvalda själva utgör det största hotet mot Umeås demokrati. Han klargör också att han helt tappat tron på att Umeås politiker själva kommer att lösa detta problem och han förespråkar som jag tolkar det en lösning som bygger på att medborgarna går samman och sätter press på politikerna. Detta menar han är en mer framkomlig väg för att nå en förändring. Jag säger definitivt inte emot honom men jag har trots allt valt att engagera mig politiskt för att försöka verka för en förändring från insidan. Hur framkomlig den väg jag valt faktiskt är återstår väl att se. Men det visar sig väl inte minst nu när Centerpartiets kommunvalsedel, efter konstens alla regler, ska vaskas fram. Fastnar jag i det nålsögat uppstår förstås vissa smärre framkomlighetsproblem, för det är nog en aning besvärligt att påverka något från insidan om man fortfarande står kvar på utsidan…

IMG_2362

Jag vill också betona att om Johan i texten inte håller med om det jag skrivit här så är det självfallet så att Johan egentligen heter något helt annat och då är också alla eventuella likheter med verkligheten helt slumpartade. ;-)

Summan av kardemumman är alltså att:

Skärmavbild 2017-11-10 kl. 14.28.08

Bli först att kommentera
Skärmavbild-2017-11-06-kl.-22.32.27.png

Skämskudde eller nytt ledarskap! Valet är ditt…

Av , , 2 kommentarer 62

Umeå är i skrikande behov av ett nytt ledarskap och du har nu möjlighet att vara med och lägga grunden för ett förnuftigare, öppnare och mer demokratiskt Umeå.

Idag aktualiserades ännu en gång hur viktigt det är med ett maktskifte i Umeå. Förutom att det är kraftig skämskuddevarning på denna debattartikel, Hans Lindberg är en stark ledare i Umeå, som publicerats i VK så missbrukar skribenterna även det förtroende de eventuellt? har fått från fackföreningens medlemmar. Det luktar återigen unket lång väg, så på förekommen anledning tycker jag att det känns angeläget att upplysa om följande:

Just nu pågår nomineringen av kandidater till Centerpartiets valsedel inför kommunalvalet nästa höst. När nomineringsprocessen är klar genomförs en rådgivande medlemsomröstning där Umeå-Centerns alla medlemmar får möjlighet att rangordna de personer som man tycker ska finnas med på valsedeln. Nomineringskommittén lägger sedan fram ett förslag innan medlemmarna, som har sista ordet, fastställer den slutgiltiga valsedeln.

Är du inte redan medlem men känner att du vill vara med och påverka Umeås framtid genom ett medlemskap i Umeås förnuftigaste parti så är det nu hög tid att kliva på Centertåget. Medlemsomröstningen drar igång den 1 december. Så välkommen att bli en del av Centerpartiet i Umeå…

IMG_2241

Har du inte Swish? Klicka på bilden ovan eller på nedanstående länk för fler alternativ.

Centerpartiet – Bli medlem

2 kommentarer

Umeå en medeltidsstad…

Av , , 2 kommentarer 54

Min ledare i veckans Västerbottningen.

IMG_2383

2 kommentarer

Att nöja sig med tystnaden

Av , , 2 kommentarer 47

Har ni inte redan läst Sara Meidells krönika i VK så tycker jag ni ska göra det snarast! Hennes lågmälda och träffsäkra illustration av Umeås lydiga och följsamma medborgare är lysande och manar verkligen till eftertanke. Jag hoppas alla inser att det räcker med en Standing man i Umeå. Vi andra måste fortsätta att ifrågasätta, kräva svar och vara obekväma i annat fall står vi snart där allihop med samma snara runt halsen…

Om Standing man verkligen kunnat fälla en tår så skulle han mest ha varit att likna vid en fontän, för de odemokratiska och emellanåt olagliga tilltagen från de styrande politikerna har varit många de senaste åren. Mest skrämmande är nog ändå att det som kommit upp till ytan troligtvis bara är toppen av isberget.

Standing man får nog här anses representera den sittande ledningens favoritmedborgare. Nämligen en medborgare som tyst och lydigt accepterar den kraftigt redigerade bild av verkligheten som presenteras, oavsett hur galen den är. Tystnaden och acceptansen? från den stora massan hjälper till att skapa en ond  spiral där de ledande politikerna blir allt mer maktfullkomliga och den redan obefintliga insynen försämras ytterligare. Så alla som är nöjda med Umeås ledarskap och inte bryr sig särskilt mycket om att den lokala demokratin urholkas kan väl bara fortsätta att lalla på i sin egen lilla drömvärld. Alla vi andra har en del att ta tag i här framöver.

Det är tio månader till valet och jag hoppas att vi nu en gång för alla kommer att göra det väldigt klart att i Umeå ska det bara finnas en enda Standing man. Vi andra kommer definitivt inte att vara tysta och följsamma längre…

”Jag är Standing man, jag är den flexibla medborgaren, jag står där man ställer mig och en snara om halsen är hur man lyfter mig. Jag är den följsamme medborgaren, jag godtar det perspektiv man ger mig och jag håller mig på min position.”

 

Skärmavbild 2017-11-01 kl. 22.18.47

2 kommentarer

Klimatproblem i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 62

Umeå må ha problem med klimatet men i Nordmaling finns Norrlands bästa klimat för företagande. Att Nordmaling styrs av Centern påverkar säkerligen en hel del och de skillnader som finns i synsätt vad gäller företagande spelar självklart in här. Men jag vill nog ändå påstå att den största skillnaden är sunt förnuft.

I vår Centerstyrda grannkommun baseras helt enkelt ledarskapet på sunt förnuft. Centerpartiets syn på företagandets roll i välfärden inverkar självklart positivt här, men jag ser trots allt ideologin som sekundär i det här fallet. Med sunt förnuft som grund skulle nog de allra flesta kommuner må bättre, och då inte enbart vad gäller företagande, oavsett det styrande partiets politiska hemvist.

Bristen på sunt förnuft är ett av de största problemen vad gäller Umeås politiska klimat. Fingertoppskänsla är ju definitivt inte det första ord man tänker på när man ser hur S-ledningen agerar.

Grattis till Nordmalingsborna som lyckats med konststycket att välja ett oerhört kompetent ledarskap. Så om vi Umeåbor någonsin ska få en klimattårta av Svenskt näringsliv måste vi åtgärda våra ”klimatproblem” vid valet nästa höst.

Bra jobbat Madelaine och alla andra…

IMG_2352

Bli först att kommentera

Affären förblöder och du biter dig själv i svansen…

Av , , 2 kommentarer 69

Det är dags att ta av skygglapparna nu!

Många butiker ute i byarna håller på att förblöda medan du och många andra åker förbi med bilen fullpackad med matvaror inhandlade på stormarknaderna inne i stan. Förutom att du förlorar en massa tid på att irra runt på stormarknaderna så missar du också den överlägsna service som byabutikerna erbjuder. Men det du bör vara mest orolig över är att du sätter ditt livs största investering på spel, värdet på hus. Är du villig att ta risken?

Nedan hittar du veckans ledare i Västerbottningen.

IMG_2349

2 kommentarer