Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Frimurare får kulturstöd…

Tycker faktiskt synd om frimurarna som igår hängdes ut i lokalpressen till allmän beskådan. Eftersom jag tycker att journalisterna fuskat lite med grävandet så har jag tagit reda på hur det egentligen ligger till med dessa hemliga låtsasriddare. Med detta sagt så kommer jag här nedan att lyfta fram de grundläggande aspekter som VK’s slarviga reportrar helt och hållet missade. För att ni ska få ett relevant sammanhang så börjar vi med att studera ett stycke ur Frimurarnas alldeles egna lagtext:

SVENSKA FRIMURARE ORDENS ALLMÄNNA LAGAR, 1:a kapitlet 4§:

”Ordens kunskaper meddelas genom historiska underrättelser och moraliska lärdomar samt legender, allegorier och symboler i den ordning som Ordens lagar och ritualer föreskriver. Kunskaperna förmedlas till medlemmarna grad för grad för att därmed låta dem steg för steg närma sig sanningen och ljuset. En frimurare förbereds för detta genom att underkastas prov inom Ordens olika grader. Efter fastställd tid och genomgångna prov, efter att ha visat sig ståndaktig och befunnits värdig, skall han göras delaktig av den kunskap och upplysning som tillhör den grad i vilken han prövats.” 

Otroligt spännande! Med risk för att jag missförstått själva poängen ännu en gång, men visst verkar det vara så att Frimurarnas lag säger att ett helt gäng mysfarbröder regelbundet ska träffas och sitta i en ring, iklädda sina finaste svarta frackar, lyssnandes på varandra när de berättar sagor och små tänkvärda anekdoter från tidernas begynnelse. Vilket härligt mysgäng de verkar vara, tänk er en brasa i öppna spisen och en trave dödskallar i hörnen, ja alltså inte farbröderna utan de kranier de har som rekvisita när de ”levlar upp” till nästa grad i sina rollspel. Själv så får jag upp gamla härliga minnesbilder av när jag som liten satt i morfars knä och lyssnade på spännande historier om det hårda livet som getarpojke djupt inne i de västerbottniska inlandsskogarna. 

Denna den mest uråldriga av alla uråldriga kulturöverföringstraditioner måste vi ju självklart satsa lite extra på att bevara! Så därför har jag här en uppmaning till vår politiska ledning, ja många av er sitter ju förstås själv och lyssnar på dessa sagor men i alla fall. Dessa stackars ideellt arbetande män måste ju självklart stöttas och jag tycker att vi ska be Balticgruppen att uppföra en en ny byggnad till dessa nutida riddare där de kan läsa sagor för alla de turister som kommer att lockas av denna lite annorlunda kulturbegivenhet. Byggnaden behöver absolut inte vara anpassad efter verksamheten, huvudsaken är att den är väldigt dyr och prålig samt att driftkostnaderna är precis så där löjligt höga som vi blivit vana med. Dessutom så bör naturligtvis verksamheten subventioneras rejält med ännu mer av våra skattepengar, för kan vi subventionera gitarrer så ska vi väl kunna subventionera dessa ritualdyrkande farbröder med sin värdefulla kraniesamling. Om vi är riktigt generösa så kanske pengarna även räcker till ett litet kulturellt korståg i byarna runt stan. Byggkostnaden kommer ju dessutom att kunna hållas nere rejält eftersom det inte behöver byggas några toaletter för kvinnor. Förslagsvis byggs denna ”Herrgård” på ön för endast det finaste är väl gott nog åt vårt samhälles förnämsta riddare och då har vi ju samtidigt löst problemet med vallgrav…

När nu frimurarna fått så mycket uppmärksamhet i pressen så kommer självklart många att vilja söka medlemsskap. Därför ska vi här ta en titt på hur det igår såg ut vid frimurarnas lokal när de sökande började samlas…

IMG_1171

 

 

5 kommentarer

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Christina!
      Kul att du är här och läser, jag väljer att tolka det som att du gillade inlägget. 🙂
      Eller längtar du kanske tills vi har en liten riddarborg på ön…
      /Robert

  1. Urban Bengtson

    Grattis till topplaceringar på VK:s blogg 20-lista! Själv är jag glad om min blogg ”Umeås Bästa… inte det sämsta” når 19-20:e-plats någon gång. Och kul (och viktigt) med ”satironin” i dina bildandebloggar, den behövs i ett Umeå som växer så det knakar – i fogarna.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Hej Urban!
      Jag får börja med att tacka för de vänliga orden 🙂
      Topplaceringar är alltid roligt, det gör ju att det känns lite mer meningsfullt att hålla på. Tycker det är extra roligt att du uppskattar det satiriska anslaget eftersom det är själva grundbulten i min blogg. Detta med satiren och det skämtsamma är nog lite okonventionellt vad gäller ”politiska” bloggar, åtminstone här på VK. Jag gissar att det också är en av förklaringarna till att inläggen får så pass stort genomslag i VK’s lokala bloggportal.
      Personligen så tycker jag alltid att det är intressant att läsa sådant där det är uppenbart att den som skriver verkligen kan sitt ämne. Så det är bara att köra på…
      /Robert

  2. Pingback: 3cultivates

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.