Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Brott mot kommunallagen?

Har Umeås politiska ledning rent mjöl i påsen?

För visst är det väl ändå så att det verkar som att Umeå kommun sköts väldigt godtyckligt. Tittar vi t.ex. på skolfrågan i Bullmark så har det nu varit så många turer fram och tillbaks att det börjar vara svårt att hålla isär begreppen. Vi har fått höra av Moa Brydsten (S) att det saknas pengar för att bygga den planerade F-6 skolan samtidigt har vi fått höra från Moderaternas Elmer Eriksson att det inte är själva investeringen som är problemet. Beslut har fattats utifrån felaktiga och bristfälliga underlag och senast förra veckan fattades ett nytt blixtbeslut helt utan underlag. Som sagt det har varit många turer och fler kommer det säkert att bli. Men vi får titta lite närmare på spelet bakom besluten en annan dag. För nu ska vi roa oss med att blicka lite bakåt…

Med anledning av att Elmer säger att det inte är pengarna som är problemet så tog jag mig friheten att titta lite i den av kommunalfullmäktige beslutade investeringsplanen. När man läser igenom detta 29 sidor långa dokument dyker det upp några intressanta punkter! Kikar vi längst ner på denna bild så kan vi konstatera att det finns ett beslut och avsatta medel för att den gamla skolan i Bullmark skall konverteras till tre förskoleenheter.

Skärmavbild 2016-06-24 kl. 11.24.49

Det här går ju stick i stäv mot det senaste blixtbeslutet som fattades i För- och grundskolenämnden där det beslutades att det skall bedrivas mellanstadieverksamhet där så länge lokalerna inte behöver renoveras, märkligt eller hur….

Som klargörande kan det vara på sin plats att här lyfta det faktum att ett beslut som i det här fallet har fattats av kommunfullmäktige inte kan hävas genom ett annat beslut i t.ex. För- och grundskolenämnden. Detta framgår klart och tydligt av kommunallagen. Så eftersom kommunfullmäktige redan beslutat om att avsätta pengar för att konvertera den befintliga skolan till förskola kan det senaste beslutet i FoG-nämnden inte anses vara fattat i laga ordning. Kommunens jurister delar säkert inte min mening, men jag tycker mig ana ett brott mot kommunallagen här.

Några sidor senare kan vi i den av kommunfullmäktige beslutade investeringsplanen läsa något som är minst lika intressant. Här längst ner, hittar vi en post med beslut om pengar till byggnation av den nya F-6 skolan i Bullmark. Beslut om denna hade fattats av Sävar kommundelsnämnd och löfte hade givits att den skulle byggas när kommundelsnämnderna gick i graven. Som vi alla vet så har S-ledningen försökt krångla sig ur detta löfte med allehanda fula knep.

Skärmavbild 2016-06-24 kl. 11.34.21

Jag börjar förstå vad Elmer Eriksson menar med att det inte är pengarna som är problemet! Det beror ju helt enkelt på att kommunfullmäktige redan har beslutat om dessa pengar! Visst är det väl härligt med politik ändå. Såvitt jag kan förstå utifrån kommunallagen så kan detta beslut inte hävas hur som helst, det kan dock fattas ett nytt beslut om att förskjuta detta investeringsbeslut framåt i tid. Så nu när kommunen med alla medel försöker driva igenom en byggnation av en F-3 skola istället för den tidigare beslutade F-6 skolan så kan jag inte tolka det på annat sätt än att de även i detta fall är ute på riktigt hal is.

Bryter då kommunen mot kommunallagen när de i För- och grundskolenämnden nu fattar beslut till höger och vänster som uppenbarligen inte följer det beslut som är fattat högre upp i hierarkin? Som sagt så får det såvitt jag har förstått inte enligt lag gå till på detta sätt. Beslut om förändringar i den fastställda investeringsplanen kan inte göras på någon annan nivå än där den är beslutad och det är i kommunfullmäktige.

Lagbrott eller inte är dock en svår fråga och det finns säkert både något finstilt och ett par ordvrängande jurister som säger något helt annat. Därför nöjer jag mig med att säga att hanteringen av denna fråga nog saknar motstycke i Umeås moderna politiska historia! Genomruttet från början till slut…

Här hittar ni hela den senast beslutade investeringsplanen:

Investeringsplan alla nämnder

Om någon förståndig och politiskt kunnig person skulle vara sugen på att grotta ner sig i kommunallagen så ligger den och väntar ute på internet…

 

12 kommentarer

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Det behövs definitivt inga kriminalromaner med den här politiska ledningen!
      Själv tänker jag nog ligga och läsa beslutsprotokoll i hängmattan hela sommaren… 😉

  1. Jonas E

    Frågan är också om det då finns pengar avsatta för Botsmark i samma budget, för enligt senaste beslut så ska ju också Botsmarks skola byggas om, men finns dom pengarna ens avsatta i en budget ??.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Jag hittar inget på rak arm för inget projekt har ett namn som innehåller Botsmark. Men ni som har bättre koll kan ju kika igenom dokumentet också.

      • Jonas E

        Du svarade ju just på frågan – finns det inget som står Botsmark på, så är ju inga pengar avsatta – i någon budget i alla fall !!.

  2. Urban Bengtson

    Intressant och har själv kikat i många offentliga dokument genom åren. Enda säkra är att det inte alltid blir som det skrivits, varför påverkan kan bidra härför. Håller inte riktigt med om att Botsmark/Bullmarkmarks-hanteringarna saknar motstycke, badbygget står i en klass för sig…, men båda ihop visar å andra sidan att det behövs mer av djupdykningar lite överallt i kommunplaner (och tänk på att en plan är plan och även då planerad för att kunna ändras) för att få svallvågor som rensar och gör rent (hus).

  3. Caanita

    Tyvärr är det väl så att det varken handlar om kriminalroman eller komedi utan bister verklighet.

  4. Elin

    Hittar inte heller Botsmark i budget… konstigt med tanke på att paviljongen ska bort nästa vår och då ska skolan stå klar!

  5. Pingback: Lagt kort ligger Hans… | Axebros syn på politiken…

  6. Pingback: 1performing

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.