Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Lönebluffen hotar skolan…

Umeå kommun hade utlovat en ”extra bra lön” till den lärare som skulle anställas vid skolan i Botsmark! Ytterst lovvärt och fullt naturligt med tanke på det ansvar det innebär att vara ensam lärare på en skola. Med tanke på att de fantasisummor som lagts ner på skolskjuts för att transportera de äldre barnen från Botsmark till Bullmark så borde väl också kommunen ha lärt sig något. Transporterna blev ju som vi alla vet betydligt dyrare än vad det hade varit att anställa en lärare. Så kommunen vet ju vid det här laget att det finns rejält utrymme för lärarlön eftersom det hur som helst är så mycket billigare än skolskjutsar.

Detta innebär att det ur en ekonomisk synvinkel finns osedvanligt goda möjligheter att verkligen erbjuda en ”extra bra lön” för den aktuella rekryteringen av en lågstadielärare till Botsmark. Förutsättningarna var med andra ord väldigt goda för att lyckas med rekryteringen och för att barnen skulle ha en ”egen” lärare redan vid terminsstart.

I medierna har vi kunnat läsa att det har varit väldigt svårt att hitta legitimerade lärare som har tillräckligt bred behörighet för just det här uppdraget. Den problembild som Umeå kommun har valt att presentera för allmänheten är alltså att det inte finns några lärare som är nog meriterade som har sökt lärartjänsten i Botsmark. Så hur ligger det då egentligen till med behörigheten på de lärare som sökt denna lärartjänst.

För att reda ut begreppen och få en kompletterande bild av denna märkliga rekrytering så har jag tagit mig friheten att kontakta en av de legitimerade och dessutom behöriga lärare som verkligen ville arbeta som lärare i Botsmark. Vänta nu – Skrev jag just legitimerad och behörig – Exakt! Denne välutbildade, legitimerade, erfarne och behörige lärare har alltså sökt tjänsten. Redan här tycker jag att den uppmålade bilden med total avsaknad av lämpliga lärare har spruckit. Kan det återigen vara så att de ansvariga för skolan i Umeå kör med sitt vanliga falskspel där allting handlar om bluffar och mörkläggning?

Så vad hände då med vår välutbildade, legitimerade, erfarne och behörige lärare? Håll i er för nu kommer det – Hen blev faktiskt kallad på intervju…

Men det är ju alldeles lysande! Förutsättningarna för Botsmarksbarnen blev ju helt plötsligt ännu bättre…

Ok! Något lurt måste det ju vara här, eller? Var intervjun alltså en ren och skär katastrof?

Sanningens ögonblick – vår välutbildade, legitimerade, erfarne och behörige lärare blev faktiskt erbjuden jobbet som lärare i Botsmark… Korka upp skumpan för det här måste väl firas, eller?

Nu måste det ju vara klappat och klart, för det finns ju alla förutsättningar att komma överens om en skälig lön. Först och främst så lockades det ju med en ”extra bra lön”. Dessutom så blir det ju billigare att anställa en lärare nästan oavsett vilken lön hen kräver, jämfört med vad det kostar med skolskjutsar.

Jag antar att ni anar vartåt det här lutar. Den ”extra bra lön” som vår lärare erbjöds var allt annat än extra bra! I verkligheten låg den långt under lärarens nuvarande lön på en annan skola. Läraren som faktiskt verkligen ville ha tjänsten i Botsmark kom med ett motbud, som för övrigt också låg under hens nuvarande lön!

Rektorn lovade dock att kolla upp med sin chef om det gick att matcha den lön som läraren krävde. Föga förvånande så hörde rektorn aldrig av sig igen och den välutbildade, legitimerade, erfarne och behörige läraren är nu förlorad för Botsmarks skola.

Nu kanske många tror att läraren var ute efter att sko sig och att hens motbud låg skyhögt över vad kommunen erbjudit! Sanningen är dock att det endast skilde 4 000 kr mellan kommunens bud och lärarens motbud! Nu är väl i och för sig 4 000 kr en ganska ansenlig summa pengar, men sätter vi det i relation till vad skolskjuts kostar så är det rena kaffepengar. Om vi för sakens skull lägger på arbetsgivaravgifter och lite annat så landar vi i runda slängar på en ökad kostnad för kommunen på 75 000 kr/år. Vilket i sammanhanget är försumbart och vi är nog rätt många som anser att det är ett lågt pris för att barnen skall få ha en trygg skolgång nära hemmet och slippa åka buss vareviga dag.

Om det blir så illa att ingen lärare anställs så räcker dessa 75 000 kr knappt till skolskjuts i två veckor. Efter det så är det en ren ekonomisk förlust för kommunen. Så genom att vara så urbota dumsnåla kan slutresultatet bli att vår kära kommun snålar sig till ökade kostnader. Behöver jag berätta vilka som får stå för den notan…

Politiker och tjänstemän – Om ni verkligen är villiga att lösa situationen bör ni snarast sluta upp med dumheterna att skylla på att det är bristen på kompetens hos lärarna som är problemet! Ni är sedan länge genomskådade och det är alltför uppenbart att kompetensbristen finns på en helt annan nivå…

Som kuriosa skall vi kika på vad rektorn sa till VK om de som sökt tjänsten i Botsmark:

”Trots att åtta personer sökt en utlyst lärartjänst på Botsmarks skola gick det, enligt Marie Wiklund, inte att hitta en lämplig lärare.”

Hennes uttalande stämmer absolut inte med de uppgifter jag fått från en av de sökande lärarna. Normalt så brukar man väl inte erbjuda en tjänst till någon som inte är lämplig? Så återigen står vi här med en utsaga från de ansvariga på kommunen som absolut inte verkar stämma överens med verkligheten. Kommunen verkar inte begripa att det i situationer som den här är marknaden och de rådande läget som avgör vad som är en ”extra bra lön”, det avgörs inte av kommunala tjänstemän med tveksam verklighetsuppfattning.

Genom kommunens dumsnåla inställning och totala oförståelse för de mekanismer som styr lönesättningen på arbetsmarknaden så förstärker de faktiskt själva hotbilden mot skolan i Botsmark. Så länge de vägrar anställa lärare till en marknadsmässig lön kommer de sannolikt aldrig att lösa lärarfrågan på lång sikt.

Slutsatsen är att lögnerna och bluffandet fortsätter precis som vanligt och det värsta är väl att ingen längre blir speciellt förvånad. Vi kan också konstatera att politiker och tjänstemän fortsätter att sätta käppar i hjulet för oss här ute på landsbygden och de är inte ens rakryggade nog att stå för sina handlingar.

Så låt oss alla hjälpas åt med att få våra politiker och ansvariga tjänstemän på kommunen att förstå, om inte annat så vid nästa val! Jag kommer definitivt inte att glömma kommer ni….

12 kommentarer

  1. Kerstin Hammarberg

    Lysande journalistik Robert! Men så oerhört deprimerande att vi har politiker och tjänstemän, som fortsätter att oförblommat ljuga rätt upp och ner! Visserligen finns devisen att ”om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den sanning” men förhoppningsvis gäller den inte i vår tid med sociala medier.

  2. Petra

    Skandal är vad det är. ???? Är så otroligt upprörd och besviken på Umeå kommuns tjänstemän. De spelar med barn som om de är spelkort. Och likaså med skattebetalarnas pengar. De borde ”veta hut”, som man sade förr i tiden.

  3. Andreas

    Om man inte visste bättre kunde ju detta med lätthet misstänkas vara ett steg i en planerad nedläggning av skolan. Att någon gör allt i sin makt för att rekryteringen ska misslyckas…
    Men så kan det väl inte vara? Eller???

      • Jonas E

        Den ”misslyckade” rekryteringen av lärare för 4-6 i Botsmark, rent stank av ovilja att agera från ledningshåll redan från början – vi var ju tvungna att jaga på dom för att ens tjänsten skulle utannonseras överhuvudtaget …… det underlättar ju ”lite” att hitta en lärare om det också finns en tjänst ute att söka !.
        Det blev för lite och för sent varje gång tjänsten skulle ut, alla som kunde vara lämpliga hade redan hittat annat – när vi uttryckte oro för att det inte hände något så sades det från kommunhåll att ( tror det var Moa B ): ”vad är ni oroliga för ? – det finns ju ett politiskt beslut på att 4-6 ska vara kvar i Botsmark” ………. detta var ett år innan dom tog sen bort 4-6 i Botsmark – så vad är vi oroliga för nu tro ?.
        Så vi har ”lite” svårt att lita på kommunen numera – dom har för övrigt inte ens velat prata med oss sen vi bevisade att dom räknat fel och inte haft kompletta underlag för sitt beslut !.

  4. Robert Axebro (inläggsförfattare)

    En intressant aspekt gällande lämplighet och behörighet är att rektorer som anställs i Sävar skolområde i regel saknar behörighet då de inte har någon rektorsutbildning. Lämplighet är dock något helt annat.

  5. Caanita

    TACK! Robert Axebro för att du är tillbaka med din blogg och att du fortsätter att hålla i blåslampan!
    Du gör ett fantastiskt bra jobb!

  6. Pingback: 3priestly

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.