Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Gör som med UIK…

Bidragsföljetongen gällande Guitars fortsätter!

I januari beslutades att Guitars skulle få 2,4 miljoner i bidrag för 2016 samt lika mycket 2017. Nu verkar det dock inte räcka med fjuttiga 200 000 kr i bidrag per månad, nu behöver Guitars ytterligare 1,5 miljoner för att klara verksamheten fram till 2017 när det trillar in ett par sköna miljoner igen.

Om ni hängt med ett tag i min blogg så vet ni exakt vad jag anser om de ytterst tveksamma sätt på vilket Guitars och kommunen trollat med knäna för att kunna ge bidragen. Den här gången kommer bidraget inte att ges direkt från den kommunala kassakistan utan från något eller några av de kommunala bolagen. Så istället för att bevilja mer bidrag så väljer de att öka på sponsringen i stället.

Det börjar bli lite tjatigt, men reglerna för sponsring tog jag också upp i ett av de tidigare Guitarsinläggen, för sponsring till Guitars förekommer ju redan i ganska stor omfattning utöver de bidrag som betalas direkt från kommunen.

Vill ni läsa inlägget som avhandlar sponsring så klickar ni här.

Lite intressant är det att i en artikel i VK med Hans Lindberg så nämns det faktiskt att det finns fastslagna principer för sponsring och affärsmässighet lyfts fram särskilt där. Vi alla vet ju att det inte spelar någon roll vad dessa principer säger, Guitars kommer i vilket fall som helst att få ”sina” pengar även denna gång. Affärsmässigheten i detta förefaller dock vara väldigt tveksam, men som vanligt så spelar väl sådana petitesser inte någon roll när aktiebolaget som blev en förening ska få mer pengar.

Hans Lindberg överraskar dock när han säger följande: ”Inför mötet har vi begärt att det ska tas fram ett bra beslutsunderlag”

Det enda positiva med allt detta är att vi till sist kommer att få se ett bra beslutsunderlag! För visst ska det bli uppfriskande att äntligen få ta del av ett beslutsunderlag som är bra! Det är ju något man inte är så van vid när det gäller kommunen…

Om det nu är så att Guitars ska få fortsätta låtsas att de är en förening så vore det klädsamt om kommunen behandlade dem därefter! Kräv att de halverar sina löner om de vill bli räddade, precis som för UIK. För UKF satte upp tuffa villkor där:

Skärmavbild 2016-08-25 kl. 06.13.29

Men det var ju ”bara” damfotboll, eller?! Problematiken är dock den samma i grunden, det finns inte nog många som vill se på varken gitarrer eller fotboll. Men i fallet med UIK så ställer man en rad tuffa ekonomiska motkrav. Hur kommer det att bli med Guitars tror ni?

I övrigt så tycker jag att Guitars kan börja sälja bingolotter, restaurangchansen, salami och Newbody precis som alla andra föreningar. För en av grunderna i föreningars överlevnad är ju de ideella insatserna av medlemmarna. Fast där blir det ju ett problem för Guitars har ju inga riktiga medlemmar!

Sedan så är ju alltid ungdomsverksamheten en riktig guldkalv i föreningslivet. Aktivitetsstödet till föreningarnas barn och ungdomar kan ju verkligen få det att rassla in kulor på föreningskontot. Men nu har ju inte Guitars någon sådan verksamhet förstås…

Varför inte säga upp den dyra museichefen och göra som alla andra föreningar, anställ någon med lönebidrag så gör ni dessutom en god gärning för någon i en utsatt position.

Vissa frågor får medborgarna nästan tvinga politiker och tjänstemän att ta tag i, andra ”viktiga” frågor slår de nästan knut på sig själva i sin iver att hitta lösningar på. Det skulle faktiskt vara roligt om vi kunde få se prov på detta engagemang även när det gäller samhällsfrågor som t.ex. rör skola och landsbygd.

Men det är väl som vanligt att ert engagemang aldrig når längre än till ”femkilometer-stadens” gräns…

13 kommentarer

  1. Caanita

    Om pengarna ska tas från ”kommunens kassakista” och benämnas bidrag, eller från kommunens egna bolag och då kallas för sponsring, spelar väl ingen roll, det är samma plånbok, bara olika fack.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Men det kommer säkert att vara värt varenda krona, nu kommer ju Hans och gänget att fatta beslutet utifrån ett jättebra underlag! Det känns oerhört betryggande… 😉

      • Jonas E

        Undrar om dessa underlag går att granska överhuvudtaget ? – verkar ju vara svårt för kommunen med öppenheten på sistone !.

        • Robert Axebro (inläggsförfattare)

          Går man ut i media och berättar att man begärt ett beslutsunderlag så borde väl det räknas som offentlig handling på samma sätt som protokollet! Situationen är dock ny med tanke på att det aldrig brukar finnas några underlag överhuvudtaget…

  2. Basic Rules

    Det du visar på i din blogg är att det behövs ett nytt ”parti” – Ett Alternativ För Umeå” – . Det samma gäller landstinget, som borde fokusera enbart på vården, allt annat är frivilligt.
    Dessutom tas beslut om Skattehöjningar och Storregion mellan valen – vi är valboskap inget annat !

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Valboskap håller sig nog i fållan! Jag vet inte om vi riktigt hör till den kategorin, men du har rätt i att det behövs en rejäl förändring av Umeås politiska ledarskap!

  3. Jonas E

    Man börjar nästa undra om det finns en personlig koppling eller personligt intresse till Gutars från Hans L ?.

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Det är nog inte helt omöjligt! Eller också är det så enkelt att Hans blir lite grinig när någon säger emot honom. Han har faktiskt rykte om sig att aldrig kunna backa i en fråga oavsett hur fel han har och fel verkar han ju ha mest hela tiden…

  4. Pingback: 3appreciable

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.