Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Sävar skola mister 50 miljoner kr…

…av planerade investeringar! Åtminstone tolkar jag informationen från det senaste mötet i för-och grundskolenämnden så.

I den sedan tidigare beslutade investeringsplanen fanns två ”Bullmarks projekt” Det ena gällde byggnation av en splånkans ny F-6 skola och det andra gällde att konvertera den gamla befintliga låg och mellanstadieskolan till tre nya förskoleenheter. De allra flesta vet nog vid det här laget att så inte blev fallet, men det är ju förstås gamla nyheter.

Det är dock lite intressant att ta del av den information som gavs på för- och grundskolenämndens senaste möte. Här presenterades en uppföljning av hur det ligger till med alla planerade projekt. Vad gäller konverteringen av den gamla skolan till förskola så utgår det projektet med anledning av beslutet i För- och grundskolenämnden i februari. Beträffande byggande av en ny F-6 skola så vet vi ju att det i februari också beslutades om att det skulle bli en F-3 skola istället. Så långt är det väl inga konstigheter, förutom alla märkliga turer som kantat hela processen förstås… Enligt investeringsplanen så skulle den ursprungligt planerade F-6 skolan varit klar under 2017 men i samband med beslutet i februari så meddelades att F-3 skolan som skulle byggas istället var planerad att stå färdig inför starten av höstterminen 2018. Så därför är det trots allt lite intressant att nu få följande statusrapport:

Bullmarks skola; ny skola F-3

Status: Omstart av projektet utifrån delvis nytt projekt. Försenat ca 1 år

Här undrar jag så smått om den aktuella förseningen som nämns gäller det gamla planerade F-6 projektet eller om det gäller det nya F-3 projektet, det är ju en aning otydligt vad som egentligen avses. Det blir ju viss skillnad om F-3 skolan är försenad utifrån vad som sades i februari, det skulle betyda att skolan står klar tidigast hösten 2019 vilket innebär att byggstarten ligger farligt nära valet och det vill nog framförallt Sossarna undvika…

I vilket fall som helst så är jag övertygad om att byggplanerna kommer att överklagas och att kommunen knappast kommer att kunna sätta någon spade i jorden före valet. Så min bedömning är att den här frågan oavsett vad som händer här näst kommer att fortsätta vara livskraftig och vandra rakt in i den lokala valrörelsen…

Sävar skola behöver inte byggas ut!

Det allra mest intressanta är dock när vi kommer till den information som gavs gällande den planerade utbyggnaden av Sävar skola. För alla som inte visste det så finns det i investeringsplanen avsatt 50 miljoner kronor under åren 2016 – 2018 för detta ändamål. I den senaste uppföljningen som gavs på för- och grundskolenämndens sammanträde fastslogs följande angående situationen på Sävar skola:

Sävar skola; utbyggnad

Status: Enligt senaste prognos ser skolan ut att klara volymökningen.

Blir lite fundersam här! Men att skolan ser ut att klara volymökningen måste ju innebära att den planerade utbyggnaden inte kommer att genomföras, eller? Snacka om kioskvältare! På ett enda bräde har FoG-nämnden alltså sparat in 50 000 000 kr, bara så där! Är det någon fler än jag som kraftigt börja ifrågasätta de underlag och prognoser som ligger till grund för de beslut som fattas?

Men vänta nu, det här borde ju innebära att det finns pengar till att genomföra det ursprungliga projektet med en F-6 skola i Bullmark. För där föll det ju på att det saknades 22 miljoner kronor som krävdes för att konvertera den gamla skolan till förskola. Här har vi ju som genom ett trollslag löst finansieringen för Bullmark och dessutom så finns det i slutändan 28 miljoner kvar till andra satsningar. Eller kanske till de besparingar som verkar behövas för att lindra baksmällan efter att kommunen dragit på sig närmare två miljarder i skulder…

Jag kan ju i och för sig ha missat något väsentligt här men det är inte utan att jag börjar känna mig lite uppgiven! Kan det verkligen vara rimligt att vi skall acceptera att Umeå och dess skolor sköts så här illa? Obefintliga beslutsunderlag, uppenbart felaktiga prognoser, hemliga konsultutlåtanden och ansvariga som skyller ifrån sig till höger och vänster!

Det är hög tid att vakna nu…