Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Kammarätten avslöjar Bullmarkslögnerna…

Intressant läsning i VK nu.

Kammarätten har sågat kommunens hantering vid fotknölarna och det framgår allt tydligare att det fortfarande ligger ett helt gäng med hundar begravna här. För- och grundskolenämndens och tjänstemännens sätt att hantera skolfrågan i Bullmark går inte direkt från klarhet till klarhet. Mer om detta och hela den ”hemliga” konsultrapporten finns nu att läsa på vk.se

Här nedan kommer ett axplock från plusartiklarna i VK.

”Fler brister – ändå ändrades beslutet

Bullmarks skola undersöktes av en konsult år 2013 vilket ledde till att politikerna beslutade om att bygga en ny skola. År 2016 undersöktes skolan på nytt av samma konsult som upptäckte ännu fler brister. Ändå vände politikerna och beslutade att skolan går att använda.”

”Undersökningen från 2013 visade på fuktskador och riskkonstruktioner. De större brister som framkommit i den senaste besiktningen från 2016 är mikrobiella skador i golvkonstruktionerna som finns i den äldre byggnaden och bristande underhåll av golvytskikt och utvändigt underhåll.”

”Politikerna i för- och grundskolenämnden kovände efter den nya rapporten och beslutade att mellanstadiet kunde vara kvar i Bullmarks skola, trots problemen.”

”Hemlig rapport offentlig efter ny dom

Kammarrätten har på nytt prövat om kommunen ska lämna ut den konsultrapport som avgjorde Bullmarks skolas framtid. Kammarättsdomen slår fast att rapporten är en allmän handling som kan lämnas ut till allmänheten.”

”En märklig omständighet är att konsultrapporten från bolaget Planea är registrerad som inkommen handling, alltså mottagen av kommunen, först den fjärde november i år. Flera månader efter det sammanträde där för- och grundskolenämnden med stöd av konsultrapporten fattade beslutet att behålla Bullmarks skola. Lagen kräver att handlingar ska bli registrerade som inkomna så snart de når en myndighet eller ansvarig tjänsteman.

Varför har konsultrapporten inte blivit registrerad hos kommunen förrän i november månad?

– Vi har ändå haft tillgång till materialet. Vi har det här arbetssättet så länge ett ärende inte är färdigbehandlat. Vi lägger inte allt i diariet, säger Ann-Christin Gradin.”

”Lämnade in rapporten i juni

Umeå kommun har anlitat företaget Planea AB för att utföra kontrollen av Bullmarks skolbyggnad. Arbetet startade den 23 maj i år. Den 16 juni var en rapport färdigskriven och, enligt bolaget Planea, redovisad för kommunen. Rapporten pekar på brister som fuktskador och felkonstruerade golv.

– Rapporten var färdig det datum vi daterat den och redovisades för beställaren efter det. Så är den normala arbetsgången säger Robert Vestman, från Planea AB.

Statusbesiktningen från Planea är ett 17 sidor långt dokument. Till det hör ett antal bilagor med resultat av provtagningar. Konsulternas bedömning är att byggnaden har ett omgående behov av renovering av golv, ytskikt och tak samt åtgärder av mark- och takavvattning.”

 

8 kommentarer

  1. Johan

    Frågan är om rapport medvetet inte skulle komma fram. Så kommunen inte skulle bli tvungen att satsa på oss lantisar! Eftersatt underhåll med en dyr renovering nu då! Säger som dig Robert att det ligger många hundar begravda här och man slutar inte att förvånas över hanteringen av detta!
    Hoppas inga barn eller anställda på skolan behöver bli sjuk av den miljön de vistas i!

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Jag tror inte de har tänkt göra all renovering som krävs! Om vi betänker att de vid förra FoG-sammanträdet jiddrade om renoveringar utifrån en hållbarhetshorisont på fem år och i konsultrapporten nämns det också dessa magiska fem år…
      Är man det minsta konspiratorisk när man då läser konsultrapporten så gissar jag att de dyraste åtgärderna med byte av ventilation ligger bortom den hållbarhetshorisonten, men jag är ju inte ett dugg misstänksam…

      • Jonas E

        Frågan är om det hjälper dock……
        Då det tycks vara tjänstemännen som driver sin egen agenda i detta – dom byts ju inte ut bara för att politikerna byts ut………
        Dock håller jag med dig om att det verkar vara dags för nytt styre också !.

  2. Pingback: 3academical

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.