Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Moa ljuger och Hans tar inte ansvar…

De allvarliga övergreppen på demokratin…

…som kantat skolfrågan i Bullmark och Botsmark får vi aldrig glömma bort!

Här nedan publicerar jag Inge-Bert Täljedals* senaste Facebook-inlägg angående den lagvidriga hanteringen av konsultrapporten och hur han bedömer gårdagens debatt om öppenhet i fullmäktige.

* Inge-Bert Täljedal (tidigare rektor vid Umeå universitet och fd. Socialdemokrat) 

”Jag har nu sett videoinspelningen av Umeå kommunfullmäktiges debatt i dag om öppenheten i kommunens förvaltning. Det var centerpartisterna Mattias Larsson och Sven-Olov Edvinsson som hade interpellerat kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg med ungefär samma formuleringar som i den VK-artikel som jag kommenterade på FB för någon dag sedan.

Debatten i fullmäktige var bra så tillvida att alla underströk vikten av öppenhet, och såväl interpellanterna som företrädare för Vänsterpartiet gjorde bra inlägg – lugnt, sansat och tungt vägande i sak.

Det aktuella problemet är mycket allvarligt. Därför förvånar det mig att diskussionen i fullmäktige trots allt hade något lätt avslaget och väl godmodigt över sig. Hans Lindberg kom undan alltför lätt.

Det som enligt VK:s rapportering hände i somras och början av hösten vad gäller hemlighållande av en till kommunen inkommen konsultrapport är faktiskt något ganska oerhört. Inte nog med att kommunen förnekade rapportens existens inför VK:s journalist. Grundskolenämndens ordförande synes ha vilselett hela fullmäktige om rapportens existens. Ja, till och med när VK gick till kammarrätten för att få ut rapporten vidhöll kommunen sitt förnekande. Det var först när en privatperson gjorde ytterligare ett överklagande i kammarrätten som sanningen till sist kom fram (se länken nedan).

Det rörde sig inte om något trivialt ärende utan om en politiskt viktig fråga som engagerade många medborgare. Höga tjänstemän och politiker vilseledde avsiktligt både allmänheten och hela kommunfullmäktige om konsultrapportens existens. Och det skedde genom höga tjänstemäns och politikers överlagda agerande. Det grundläggande felet i detta var inte en alltför långsam diarieföring utan det rena förnekandet av rapportens existens när den efterfrågades. I varje fall om VK:s rapportering har varit korrekt, vilken ingen hittills har ifrågasatt.

Tonen och konkretionen i fullmäktigedebatten kunde gott ha varit en del skarpare.”

Jag tycker att ni med fördel kan dela Inge-Berts Facebook-inlägg som ni hittar via länkarna här ovan. Det här rättsövergreppet ska inte få falla i glömska…

5 kommentarer

  1. Johan

    Hur länge klarar man sig undan med lögner och falskspel? Som socialdemokrat verkar det vara ett naturligt sätt att hantera jobbiga ärenden.
    Nä, detta får ALDRIG glömmas och att vi sätter stop för detta vansinne i nästa val!

    Tack Robert för ett bra inlägg!

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

      Det är nu upp till oss väljare att se till att de inte kommer undan med detta! Maximalt ska de alltså kunna klara sig fram till nästa val. Då får vi se om Umeåborna röstar med förnuftet eller utifrån en gammal dammig ideologi som inte längre används i praktiken…

  2. Basic Rules

    Moa-ljuger-och-Hans-tar-inte-ansvar !

    Likadant är det ställt inom Tekniska Nämnden sen länge; vi har inget ansvar säger (Nordström (M) rakt ut och kommunisten Jakobsson hade ingen beslutanderätt – dra mig baklänges !
    Har det någonsin stått sämre till både inom S och den sk oppositionens avseende ledarförmåga !
    Hur är det ställt med en nämnd där både ansvarstagande och dessutom beslutanderätt saknas?

  3. Robert Axebro (inläggsförfattare)

    Det är helt klart så att det har visat sig att Umeås ledarskap lämnar en hel del övrigt att önska på många olika plan…
    Men om Centern får egen majoritet efter valet blir det säkert andra bullar… 😉

    Borde väl vara fullt möjligt eller 😉

  4. Pingback: 1wayside

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.