Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Replik till Moa Brydsten

Moa Brydsten (S) har på debattsidan i Folkbladet valt att bemöta Elisabet Forsells öppna brev: Ska landsbygden prioriteras ner  I detta brev uppmanar Elisabet övriga politiker till eftertänksamhet, är de verkligen beredda att rädda Moas och övriga socialdemokraters ansikte ännu en gång?

Sammanfattningsvis så är det ett ganska meningslöst inlägg i debatten av Brydsten. Hon tillför ingenting nytt. Det enda hon lyckas med är att komma med ytterligare lögner och halvsanningar. Strösslat med lite halvhjärtade floskler och vips så var det klart…

Här nedan kommer Moas debattinlägg med mina kommentarer insprängda:

S: Bullmarks nya skola klar 2019

Elisabet Forsell (V) skrev i Folkbladet igår att det beslutats att den gamla F-6 skolan i Bullmark ska fortsätta användas och uppmanade politiker att tänka om. Det stämmer inte. En ny skola ska byggas och arbetet är redan i full gång. Det skriver Moa Brydsten (S) ordförande För- och grundskolenämnden

Kommentar: Det är fult att använda härskartekniker Moa! Här väljer du medvetet att ”missförstå” Elisabet enbart för att få henne att framstå i sämre dager. Den gamla F-6 skolan ska enligt ert beslut fortsätta användas som 4-6 skola vilket du mycket väl förstod att Elisabet menade. Sedan att säga att arbetet med att bygga den nya skolan är i full gång är milt sagt en överdrift. Att det finns förslag om projekteringspengar i en icke beslutad investeringsplan är inte riktigt vad jag betecknar som i ”full gång”

Elisabet Forssell (V) skriver i Folkbladet (26/1) och uppmanar ledamöterna i kommunfullmäktige att tänka efter i frågan angående Vänsterpartiets motion om att bygga en F-6-skola i Bullmark. Motionen kom in i april och mycket har hänt sedan dess. 

Kommentar: Du har helt rätt i att mycket har hänt sedan motionen kom in i april. Faktiskt en hel del anmärkningsvärda saker. Bland annat så har ett par politiker och ansvariga tjänstemän gjort sig skyldiga till lagbrott när de i flera månader ljugit och undanhållit allmänna handlingar från andra politiker, medier och medborgare. Ja just det ja! Under denna mörkläggning drev ni igenom ett beslut som enbart syftade till att tysta folkopinionen. Det känns konstigt att medge, men vi är nog överens för första gången – För det har onekligen hänt en hel del…

Just nu pågår processen för den nya skolan i Bullmark. Skisserna för skolan är snart färdiga och efter det startar själva detaljplaneprocessen. Detta innebär, i enlighet med de beslut som är fattade i För- och grundskolenämnden, en helt nybyggd förskola och F-3-skola för Bullmarksbarnen samt renoveringar av de befintliga skollokalerna för årskurs 4-6.

Kommentar: Du nämner att detta är i enlighet med de beslut som är fattade och i det aktuella beslutet om att använda den gamla skolan valde ni att klämma in följande villkor: ”Detta under förutsättning att behörig och legitimerad personal fortsatt finns att tillgå eller att större investeringar i lokalerna inte krävs”. Jag antar att de renoveringar du nämner handlar om de ca. 2 miljoner kronor som krävs för att skolan skall var tjänlig i fem år. De omfattande renoveringar som krävs för att kunna använda skolan på längre sikt kommer väl aldrig att bli aktuella med detta villkor inskrivet i beslutet, eller har ni kanske tänkt revidera beslutet och ta bort det onödiga villkoret…

Att kunna fortsätta använda de befintliga lokalerna med anpassningar och renoveringar möjliggör att på ett bra och effektivt sätt säkerställa en F-6 skola i Bullmark. Det är en bra lösning som För- och grundskolenämnden ställt sig bakom.

Kommentar: Det är väldigt magstarkt att säga att det här är en bra lösning som för- och grundskolenämnden ställt sig bakom. Som du kanske minns så ljög ni för de övriga politikerna när ni undanhöll konsultrapporten och tvingade dem fatta beslut helt utan underlag. Måste vara praktiskt att kunna hantera sanningen så pass flexibelt…

Detta är även en förutsättning för att på lång sikt säkerställa en bra skola i bygden. Just nu ligger förskolan en bra bit från skolan, i olämpliga lokaler, samt att förskoleklass och upp till sjätte klass inryms i den nuvarande skolan med extra paviljong för att rymma alla barn och elever.

Kommentar: Här väljer du att vara väldigt flyktig i det du säger. Säkerställa en bra skola i bygden? Menar du samma sak som oss här ute i byarna så snackar vi om att säkerställa en bra F-6 skola. För du menar väl inte att säkerställa det ni i beslutet från februari 2016 ansåg vara det bästa för bygden – en F-3 skola och skeppa iväg mellanstadiet till Sävar???

Det är inte en bra lärmiljö och inte heller hållbar över tid. Med den nya lösningen samlar vi verksamheten och lokalerna kommer vara väl anpassade.

Kommentar: Om det inte är en bra lärmiljö att förskolan ligger en bra bit från skolan hur ska det då kunna vara en bra lärmiljö om det finns en F-3 skola och en 4-6 skola i samma by som ligger en bra bit ifrån varandra? Låter inte som så speciellt välanpassade lokaler, men vad vet jag…

I den nya skolan kommer årskurs 4-6 vara i de lokaler som den nuvarande skolan är i, paviljongen kommer tas bort och öppna upp ytan och ge en större skolgård för eleverna. Förskolan och F-3 kommer då få nya lokaler precis bredvid, vilket kommer att lösa platsbristen och ge barnen en bra och anpassad lärmiljö.

Kommentar: Ursäkta Moa! Men har du nyligen köpt upp mark som angränsar till den gamla skolan? I annat fall är det här ännu en lögn. Förskolan och F-3 kommer definitivt inte att få nya lokaler precis bredvid 4-6 skolan. Den planerade skolan hamnar också en bra bit bort och det finns fortfarande en väg som ska passeras. Fast ni kanske tänker förbjuda biltrafik i Bullmark för att lösa det problemet…

Det är en god investering för det långsiktiga behovet för Bullmark nu och i framtiden. För Socialdemokraterna är landsbygdsfrågorna viktiga, och en nödvändig del i att hela kommunen ska stärkas och utvecklas.Just nu pågår ett stort arbete i hela kommunen för att få en bra översiktsplan för landsbygden och utvecklingen framöver. Skolor, så väl som boende, kommunikationer och jobbtillfällen är viktiga delar i det arbetet. Allt detta är sannerligen frågor av principiell vikt för hela kommunens framtid.

Kommentar: En god investering för det långsiktiga behovet i Bullmark hade varit att bygga en sammanhållen F-6 skola och det vet du mycket väl. Hade du och Hans haft nog med förstånd och civilkurage hade ni pudlat redan i våras och då hade vi sluppit allt det här tramset. Men om du nu framhärdar med att det här är en långsiktig lösning så borde det väl inte vara några problem att fatta erforderliga beslut om en totalrenovering av den gamla skolan. När ni väl fått ner det på papper så kanske vi här ute kan börja tro på det du säger. För jag hoppas att du inser att ditt förtroendekapital är lika med noll just nu.

Den nya skolan kommer enligt plan vara färdig till 2019, och då får Bullmarksbarnen en fin och anpassad skolmiljö från förskola upp till årskurs 6.

Moa Brydsten (S)
Ordförande För- och grundskolenämnden

Slutkommentar: Slutligen så vill jag instämma i Elisabet Forsells uppmaning till alla fullmäktigeledamöter. Överväg noga hur ni ska rösta gällande förslaget att bygga en ny F-6-skola i Bullmark. Ni vet mycket väl att den beslutade lösningen inte är långsiktigt hållbar. Och glöm förresten inte bort att även ni har blivit förda bakom ljuset. Står ni verkligen bakom de beslut som fattats under den här resans gång? En resa kantad av undermåliga underlag, rena lögner och hemlighållna rapporter.

Röstar ni med Moa och S i den här frågan så säger ni också att ni står bakom alla de lögner som förts fram. Ni säger även att demokratiska principer inte är så viktiga för er eftersom ni totalt struntar i allt vad transparens är och skiter fullständigt i vad medborgarna tycker. Men allvarligast av allt är att ni utan omsvep låter alla väljare veta att ni är helt ryggradslösa och att ni inte ens i en sån här principiellt viktig fråga vågar stå upp mot den svagaste S-ledningen i mannaminne. Om det är den bilden ni vill förmedla så kan ni bara fortsätta blunda. Men i annat fall torde valet vara enkelt…