Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

JOmenvisst är det någon annans fel

Det var rent av skrämmande att höra Moa Brydstens kommentarer från gårdagens fullmäktige, där hon stod på den svarande sidan vad gäller motionen om en F-6 skola i Bullmark. Beträffande de politiker som hade en avvikande uppfattning konstaterade Moa helt enkelt att de ägnade sig åt smutskastning och konspirationsteorier. Sedan vet jag inte om jag ska skratta eller gråta när Moa uttalar sig så här om Bullmarksfrågan:

”Tråkigt att man försöker skapa oro i en fråga där det finns tydliga beslut.”

Tydliga beslut? Det hela är så tragiskt att det nästan blir komiskt. Hur kan någon som är vid sina sinnens fulla bruk på fullt allvar klämma ur sig att det finns någon form av tydlighet i de beslut som är fattade. Hade det varit tydligt så hade motionen aldrig behövt komma upp. Hade det varit tydligt så skulle det inte finnas en massa märkliga villkor i besluten. Hade det varit tydligt så skulle inte föräldrar ute i byarna ägnat all sin lediga tid till att samla namnunderskrifter för att få politikerna att tänka om. Hade det varit tydligt så skulle inte konsultrapporten ha mörkats i nästan 6 månader. Hade det varit tydligt så skulle renoveringen av den gamla skolan redan påbörjats för den ”hemliga rapporten” pekar faktiskt ut en rad saker som var tvungna att åtgärdas omgående och det har nu gått 8 månader sedan besiktningen och inget har hänt. Nä du Moa! Det enda som är tydligt i den här frågan är att den misskötts grovt och att den kommer att leva kvar som ett avskräckande exempel under en mycket lång tid…

Sedan var det också intressant att ta del av Moas tankar kring min JO-anmälan 

Moas kommentarer angående att jag JO-anmält henne och tre andra för att de medvetet undanhållit allmänna handlingar samt att de ljugit om dess existens tycker jag är helt obetalbara, så här säger hon:

”det förvånar mig inte. Robert Axebro har tidigare JO-anmält tjänstemän och det är hans sätt att skapa opinion i den här frågan och misskreditera oss”

Här tycker jag att det är lite intressant att Moa inte ens blir förvånad. Det måste ju innebära att hon är medveten om att alla de som nu blivit anmälda inte har rent mjöl i påsen. För inte tror hon väl att jag skulle springa runt och JO-anmäla folk bara så där helt utan anledning?

Är jag en notorisk JO-anmälare?

Jag har faktiskt vid ett tillfälle tidigare lämnat in en JO-anmälan också den mot Umeå kommun. Hör och häpna så gällde även det kommunens hantering vid utlämnande av allmänna handlingar samt den ogenomträngliga struktur av separata diarier som byggts upp. Till saken hör dock att jag fick rätt och kommunen fick en reprimand av Justitieombudsmannen där de upplyste kommunen om deras skyldigheter. När man läser Moas kommentar så kan man få intrycket av att jag ägnar mig åt okynnesanmälningar samt att jag gör det på regelbunden basis. Men Moa är nog en aning slarvig med sanningen här, men vi börjar ju förstås bli vana vid det. Dessutom så vet nog till och med Moa att det den här gången är långt mer allvarligt och kommer de undan med en reprimand efter det här måste det nog betecknas som ett smärre mirakel. För hon kan väl ändå inte anse att min anmälan är helt grundlös?

Moa säger också att jag JO-anmäler i syfte att skapa opinion, men är det verkligen så?

Det är inte heller riktigt sant. Anledningen till att jag lämnar in en JO-anmälan har väldigt lite med opinionsbildning att göra. Det handlar istället om något så enkelt som att jag vill att saker och ting ska skötas korrekt både vid beslutsfattande och vid övrig myndighetsutövning, särskilt viktigt är detta när det gäller demokratin. Dessutom så är jag ganska petig med att folk ska vara raka och ärliga. Brister det på dessa punkter kan det mycket väl hända att det dimper ner ytterligare en befogad JO-anmälan. Men hur var det med opinionen då? Jo det är klart att en JO-anmälan mycket väl kan få visst genomslag på opinionsläget, men det är definitivt inte det primära här. För om Moas resonemang skulle stämma så innebär ju det att det här endast är andra gången någonsin som jag försökt skapa opinion och det tror jag vi kan enas om att det inte stämmer…

Moa och en del andra i S-ledningen har en tendens att hela tiden känna sig orättvist behandlade. Det är aldrig deras fel oavsett vad som händer, är det inte medias fel så måste det vara någon annans fel. Själv verkar de vara helt oförmögna att göra något minsta fel. Det här beteendet märks tydligt när hon anklagar andra politiker för att ha konspirationsteorier. Det visar sig även när hon ondgör sig över att jag försöker misskreditera dem min JO-anmälan. Men att även S-ledningen gör fel råder det inget tvivel om. Det som är det stora problemet är bara att de aldrig någonsin är villiga att erkänna detta…

Förutom att skapa opinion så är jag enligt Moa alltså också ute efter att misskreditera dem. Jag får intrycket av att hon dessutom anser att det jag gör är helt obefogat, där råkar jag dock vara av en annan uppfattning. För att bemöta detta så kan jag bara säga att jag inte är ute efter att misskreditera någon, det jag vill är bara att få fram sanningen, vilket i och för sig kan innebära att en del makthavare hamnar i rampljuset om de misskött sig. Dessutom behöver Moa och S-ledningen definitivt inte någon hjälp med misskrediteringen för det verkar de vara mer än kapabla att sköta alldeles själva…

Känner man sig misskrediterad när sanningen lyfts fram så är det nog dags att snarast kliva fram ur skuggorna…

13 kommentarer

 1. Anders

  Och så undrar politikerna från de etablerade partierna varför väljarna numera väljer att rösta på populister i stället för de traditionella alternativen…

  Som man bäddar får man ligga…

   • Anders

    Nej, att ”falla in i ledet” verkar inte riktigt vara din grej ;-) Och tur är väl det även om det retar gallfeber på vissa S-märkta personer… En levande demokrati gynnar dock alla i längden.

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Det är kanske praktiskt att ha ett väl inövat standardsvar, säkert enormt tidsbesparande!
   Jag måste helt klart skaffa ett jag också, har du några bra tips… :-)

   • Johan

    Nä, Robert du kommer inte att skaffa ett inövat svar så pass väl känner jag dig nu! Utan det är genom ditt genuina sätt att va som person,ifrågasätta och granska orättvisor i kommunen som gör dig till en person som man känner tillit till.

    Många var vi som kände en enorm glädje då du tog steget in i Centerpartiet en man av landsbygden så att säga.
    Hoppas att du kämpar vidare i den branta sossebacken som härskar i Umeå kommun!

    • Robert Axebro (inläggsförfattare)

     Du har nog rätt Johan, jag satt och funderade lite på hur ett standardsvar à la Moa skulle ha sett ut till denna överväldigande kommentar:
     ”Tråkigt att du känner så…” Vet inte riktigt men det kändes lite fel i sammanhanget…
     ”Tråkigt att du tycker att det finns orättvisor…” Näe det funkar ju inte heller…

     Så jag får väl istället göra som jag brukar och helt enkelt säga vad jag tycker!
     Fasiken vad roligt! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga men det kommer definitivt att bli mycket lättare att kämpa på med den där otäcka ”sossebacken” nu när jag fått en sån här enorm energikick. :-)

     Tack för ditt stöd, det betyder oerhört mycket!
     Robert

 2. Mia L

  Hej Robert! Som jag tidigare påtalat, i SD:s budget, återfinns Bullmarks skola finansierad. De etablerade partierna, önskar sitta kvar på sina taburetter utan konsekvensanalys av fattade beslut och ställningstaganden. Kom ihåg det till nästa val!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>