Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Smarta byar eller en ”dum” stad?

Jag har fått den stora äran att delta i ett kluster av engagerade människor som alla brinner för samhällsutveckling. I sammanhanget får jag nog ses som en ”ungdomspraktikant” i denna respektabla konstellation av kloka herrar. Vi är bosatta runt om i Umeå kommuns ytterområden och tillsammans representerar vi en stor del av kommunen, såväl geografiskt som åsiktsmässigt. Såhär i inledningsskedet utmynnade vårt samarbete i en debattartikel vars syfte är att visa på alternativa möjligheter för hur vi kan få hela Umeå att växa. För vi är övertygade om att Umeås tillväxt begränsas kraftigt av kommunledningens fixering vid förtätning av centrala Umeå. Som motvikt till denna fixering lyfter vi här fram några ideér om hur vi bl.a. genom att ge Bostaden ett något förändrat uppdrag bättre kan nyttja de delar av Umeå som ligger utanför ”5-kilometersstaden”. Vi är övertygade om att ett smartare nyttjande av Umeås landsbygd skulle ge positiva effekter för hela Umeå.

Det pratas mycket om att Smart Cities är framtiden och det opponerar sig nog ingen emot. Men minst lika viktigt är att vi börjar prata om Smart Villages, för utnyttjar vi inte landsbygden på ett intelligent sätt så kan aldrig Umeå, som skriker efter snabbare tillväxt, bli en speciellt smart stad. Möjligtvis blir det trångt och det känns ju inte så speciellt smart, snarare dumt…

Ni hittar artikeln här: Nytt uppdrag för Bostaden löser Umeås bostadskris 

Skärmavbild 2017-02-03 kl. 22.02.20

Du kan också påverka Umeås framtid!

Som jag tidigare nämnt så pågår just nu ett samråd där tanken är att kommunen ska inhämta synpunkter från medborgarna gällande den nya översiktsplanen och utvecklingsprogrammet för landsbygden. Följande två samrådsträffar återstår:

13/2 kl 19.00 Bygdegården Tavelsjö

21/2 kl 19.00 Missionshuset Sörmjöle

Förutom dessa träffar så finns det även möjlighet att tycka till om förslaget via kommunens hemsida. Via nedanstående länk hittar ni ett webbformulär där ni kan skicka in era synpunkter, vilket jag starkt rekommenderar. Här kan ni också läsa mer om hur samrådet går till:

Ny översiktsplan Umeå.

4 kommentarer

  1. Lennart

    Vi var nog många som stod vi monumentet i Sävar denna nyårsnatt när Sävar kommun blev en del av Umeå kommun och funderade på om detta var den bästa partnern. Så här i efrerhand visarna sig det att de förmodligen hade varit bättre om vi varit en del av Robertsfors. Kanske dags att ompröva genom en folkomröstning?

  2. Mia L

    Hej! SD anser att det är mycket vettigt att samla in namnunderskrifter för folkomröstningar, som kommunindelning, medlemskap i eu och liknande, Det handlar ju om demokrati! Dessutom skulle omröstningar med fördel kunna ske via nätet, för att förbilliga insatsen. Det måste väl vara så säkert som helst, när vi medborgare kan deklarera och ha alla våra myndighetskontakter genom datorn?.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>