Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Mäktigaste opinionsbildaren…

I Folkbladets söndagsbilaga (eFolkbladet) presenterades en lista över Västerbottens mäktigaste opinionsbildare. Folkbladet har helt enkelt gett sig i kast med att försöka rangordna vilka personers ord som väger tyngst.

Eller som de själva säger: ”Därför har vi tittat på vilka det är som kontinuerligt  lyckats slå sig igenom mediebruset. Personerna och grupperna som uppnått reell förändring. De som synts och hörts. Personerna som lyckats sätta agendan för frågorna 2016.” 

Huvudsakligen har de försökt att mäta genomslaget i första hand i traditionella medier men även i möjligaste mån på sociala medier. Som komplement har även allmänheten fått nominera de kandidater som de anser haft mest påverkan under 2016. Mer om allt detta kan ni läsa här: Här är länets mäktigaste röster.

Hur gick det då?

Malin Ackermann som välförtjänt toppar denna lista säger så här om ”makt” ur ett opinionsbildningsperspektiv: ”Om man ska tala om min makt så är det förmågan att förena människor. Att inge hopp och tron på demokratin. Tron på att man kan påverka, det är jätteviktigt.”

På denna ranking hamnade jag som företrädare för ”Bullmarksrörelsen” på en otroligt hedrande fjärde plats. Jag ser detta som ett kvitto på det enorma arbete som framförallt föräldragrupperna i Bullmark, Bodbyn och Botsmark lagt ner på att belysa den vansinniga hanteringen av skolor på Umeås landsbygd. Jag är enormt stolt över att ha fått vara delaktig i det som Folkbladet här lite missvisande kallar för ”Bullmarksrörelsen”.

Folket röst!

Vad gäller nomineringar till denna ”utmärkelse” så verkar det dessutom som jag fått allra flest nomineringar bland de ca. hundra kandidaterna. Det är förstås extra roligt och jag är oerhört tacksam för allt stöd jag fått både här och i andra sammanhang.

Skärmavbild 2017-04-10 kl. 11.53.02

Topp 30 på listan över länets mäktigaste opinionsbildare:

 1. Malin Ackermann, Kampen för Skatteverket i Lycksele
 2. Clara Lidström (Underbara Clara)
 3. Jonas Forsgren/Folkinitiativet i Sorsele (Vindkraftsfrågan)
 4. Robert Axebro/Bullmarksrörelsen (Byskolornas framtid)
 5. Ola Nordebo, VK
 6. Jonas Bergström/Linda Westerlind, Folkbladet
 7. Jabar Amin (Mp)
 8. Mikael Bengtsson, Norran
 9. VK Grävgruppen (Elin Turborn, Sven Björkstrand och Catarina Saha)
 10. Charlotta Lindgren
 11. Isak From (S)
 12. Edward Riedl (M)
 13. Amanda Kernell
 14. Ingvar Näslund, VK
 15. Helena Lindahl (C)
 16. Lilly Bäcklund (S)
 17. Linnea Lindberg Åselepartiet
 18. Alejandro Caviedes, Kommunal
 19. Peter Olofsson (S)
 20. Petter Nilsson, (Sd)
 21. Umeå, Memehuvudstad 2018
 22. Anders Ågren (M)
 23. Lorents Burman, (S)
 24. Hans Lindberg (S)
 25. Elza Dunkels, Forskare nätkultur och internetvanor
 26. Andreas Westerberg (L)
 27. Anna Benker, Folkbladet
 28. Björn Ferry
 29. Helén Pettersson (S)
 30. Marcus Melinder, Norran

 

11 kommentarer

 1. Johan

  Grattis Robert!
  Det här förtjänar du och alla föräldrar som kämpar för skolorna på landsbygden.
  Du har satt ditt namn i huvudet på folk nu är det bara på valsedeln kvar!????

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Tack Johan!
   Vi är ju många som lagt ner en del tid på detta så det är kul att det har gjort avtryck. :-)
   Så vi fortsätter väl helt enkelt att gneta på ett tag till så får vi se vart det leder… ;-)

 2. Anna Holgersson

  Glädjande att du får credit för allt du gjort och gör! Det ger liksom hopp om att goda krafter, engagemang och ihärdighet (å lite hård hud) faktiskt kan få plats och vinna mark även i Umeå :-) //a

 3. Fredrik

  Snyggt jobbat! Ett bevis på att åsikter förankrade i en verklighet har tyngd. Jag är imponerad över din ihärdighet och ditt mod.

  Även om jag inte alltid delar en bloggares åsikter, så har jag stor respekt för dem som ser på verkligheten med ögon förankrad i densamma. Detta gäller i högsta grad dig Robert. Fortsätt på samma spår och utmana alla dem ”som går emot” på samma sätt, till sist får vi ett samhälle för alla.

  Tänker också på att på denna lista finns inte Über-sossen Anders Forss med. Hm, det måste svida när en socialdemokrat med en sådan insyn i sitt parti både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt inte finns med på en topp 30-lista skapat av ”sin” egen tidning.

  • Ollee

   Jo men Uber-Anders är ju för mycket, han ligger bara högst på sin egen lista. Och då snackar vi inte lokalt nationellt eller internationellt utan då är det galaxiskt. Men nu är det ju tack vare ”honom” att det ska satsas inom den offentliga sektorn. Offentliga sektor enligt hans visioner innefattar nog all produktion och all annan verksamhet i detta land. Staten ska äga allt och han ska härska över allt.

  • Robert Axebro (inläggsförfattare)

   Tack Fredrik :-)
   Det är helt klart lättare att vara ihärdig när man får ett sådant enormt stöd som jag fått. Självklart är inte alla alltid överens i varje specifik fråga, men i slutändan är nog de flesta av oss ute efter i stort sett samma sak – Ett Umeå som styrs med sunt förnuft och sunda värderingar…

  • G-A Karlsson

   +1. Bra jobbat Axebro.

   Jag har inte röstat i riksdagsvalen på länge. (Annie Lööf kan i det sammanhanget ta sig ytterligare en funderare på hur hennes hantering av FRA-lagen kan påverka gamla centerväljare … )

   Hade jag bott i Umeå så hade Axebro däremot fått en röst på kommunal nivå. (Min valkrets ligger på annan ort idag, men jag följer Umeå från och till, av ”historiska” skäl…)

   • Robert Axebro (inläggsförfattare)

    Tack G-A :-)
    Du är ju alltid välkommen tillbaks till Umeå, det kan ju behövas om vi ska bli 200 000 ;-)

    Spelet kring FRA har jag ingen koll på men törs man gissa att det handlade om kohandel i en fråga Lööf ändå inte kunde vinna?! Men som sagt det där har jag noll koll på och mina minnen av detta är i bästa fall luddiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>