Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Kejsarens nya kläder eller skolsatsning?

I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. De säger att de använder ett magiskt tyg som gör att mindre begåvade personer inte kan se det. I själva verket använder de inget tyg alls, men eftersom ingen vill framstå som mindre begåvad låtsas alla att de ser ”kläderna”, trots att kejsaren vandrar omkring naken.

Skräddarsagan om Umeå! 

Läser man Hans Lindbergs blogg och en del annat som publicerats de senaste dagarna kan man få intrycket av att Umeås S-ledning skräddat ihop en rejäl budgetsatsning på skola och omsorg. En del får säkert intryck av att det nu äntligen är på väg åt rätt håll. Men riktigt så fantastiskt som Lindberg m.fl. får det att låta är det självklart inte.

Som inledande exempel så slogs det på stora trumman häromdagen när det meddelades att Bullmarks och Sörfors skola nu var prioriterade objekt i investeringsplanen. Specifikt för Bullmark så var det 25 miljoner budgeterat för 2018 och 50 miljoner för 2019. Det låter ju onekligen som en rejäl satsning men dessa siffror väcker en rad frågor. Inte minst med med tanke på att investeringskostnaden för Bullmarks planerade F-3 skola sedan tidigare var satt till ca. 36 miljoner.

Plötsligt ska det alltså bli mer än dubbelt så dyrt att bygga skola i Bullmark! Hur gick det till, vad föranleder en ökad kostnad på 39 miljoner? Moa Brydsten har själv klargjort att det inte handlar om någon ny satsning, så att slå på stora trumman och försöka att få detta att framstå som en ny prioritering är enbart löjeväckande. Det som också är intressant här är att det nu ska bli drygt 15 miljoner kronor dyrare att bygga enbart F-3 skolan jämfört med vad det skulle ha kostat att bygga ny F-6 skola och omvandla gamla skolan till tre förskoleenheter i enlighet originalbeslutet från Sävar kommundelsnämnd. Jag vill bara påminna om att det alternativet var för dyrt, så hela historien skaver rejält…

Ramökning på 80 miljoner till För- och grundskolenämnden. Hurra, eller?

Vi har också kunnat läsa om den rejäla kraftsamling för välfärden som S vill göra. Nu blir det säkert satsningar som heter duga! Jag tänkte att vi kunde göra ett litet enkelt räkneexempel utifrån de 80 miljoner i extra tillskott För- och grundskolenämnden ska få till sin driftsbudget 2018. Det kanske kan ge en indikation om det här verkligen är den kraftsamling som de vill att vi ska tro.

För att sätta det hela i någon form av perspektiv så bör vi först och främst vara medvetna om att det kommer att vara ca. 3% dyrare att driva kommunen 2018 på grund av att inflation, löneökningar och befolkningstillväxten m.m. driver upp kostnaderna. Det här betyder att det kommer att kosta ca. 50 miljoner mer att driva runt exakt samma för- och grundskoleverksamhet som i år.

Vidare så finansierades musikskolan m.m. 2017 med tillfälliga medel. Det innebär att dessa knappt 6 miljoner nu också måste in i budgeten. Redan här har kostnaderna ökat med 56 miljoner. Så nu finns det plötsligt endast 24 miljoner kvar av denna ”rejäla” satsning på skolan. Men vi fortsätter väl att räkna. Utifrån budgetunderlaget så ökar också kommunens kostnad för fristående skolor med 8 miljoner och vips fanns bara 16 miljoner kvar.

Den lilla detaljen att det blir fler Umebor påverkar förstås också skolan. Jag vill minnas att det beräknas kosta drygt 40 miljoner under 2018. Fast 40 miljoner kanske inte är så noga.

Till detta kommer dessutom ökade kostnader för att kunna rekrytera kompetent personal. Behoven ökar kraftigt samtidigt som det finns stora problem med just kompetensförsörjningen. Rent krasst innebär det att det blir allt dyrare att rekrytera. Vidare så ökar också sjukskrivningarna rejält i kommunen. De direkta kostnaderna för hela kommunen 2016 landade på 107 miljoner. Så om vi utifrån nämndernas storlek gör en kvalificerad uppskattning av hur det slår på För- och grundskolenämnden så handlar det om ca. 30 miljoner i kostnader och dessa fortsätter att öka. Hur stora kostnader detta kommer att medföra är förstås svårt att sia om. Men det är definitivt inte gratis.

För alla som sitter hemma och funderar på det här med 15 barn per grupp så är det ytterligare en liten detalj som bör lyftas i sammanhanget. Budgetförslaget bygger på samma lärartäthet som i år vilket innebär att ingenting har förändrats överhuvudtaget. Någon satsning för att minska barngrupperna kan det alltså inte vara tal om. Det här med att de lyssnar på medborgarna kanske inte stämmer så bra ändå…

Avslutningsvis så bör det också sägas att kommunens ekonomiavdelning satt upp ett antal kriterier för hur en sund ekonomi skall uppnås. Ett kriterium är att kommunen bör presentera ett resultat motsvarande 3% av den totala omslutningen. Nu verkar dock inte S-ledningen bry sig om det utan de budgeterar för ett resultat på mindre än 1%. Skulle För- och grundskolenämnden lägga en ekonomiskt sund budget skulle det här innebära att det krävdes effektiviseringar på motsvarande 36 miljoner. Men å andra sidan, hur viktigt kan det vara med en sund ekonomi. Det viktigaste är väl att det ser ut som att det läggs mer pengar på välfärden, det är ju trots allt snart valår…

Jag kom osökt att tänka på ännu en saga. Den handlar också om en skräddare och som alla vet så slutade den sagan med att det bidde ingenting…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>