Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Sossarnas syn på landsbygd…

Statsminister Stefan Löfven (s) inledde gårdagens presskonferens med att rikta kraftig kritik mot förra regeringens landsbygdspolitik. I samma andetag berättar han sedan stolt att sju statliga myndigheter minsann ska flyttas från Stockholm. Med tanke på herr Löfvens inledning så borde ju det här innebära jackpott för landsbygden.

Firandet runt om i vårt avlånga land vet knappt några gränser när landsbygdsbor nu jublande dansar fram längs leriga kostigar och gläds med sina systrar och bröder i de små underutvecklade landsortshålor som nu fått en chans att överleva.

Så ett stort grattis till vinnarna i sossarnas landsbygdslotteri: Göteborg, Katrineholm, Växjö, Gävle, Visby, Östersund och Luleå.

Lite decentralisering är väl inte så tokigt men när kronan på verket i den socialdemokratiska landsbygdspolitiken, utifrån Löfvens resonemang, verkar vara att flytta en statlig myndighet från Stockholm till Göteborg så finns det all anledning för landsbygdsborna att oroa sig.

www.tv4.se/nyheterna/klipp/regeringen-flyttar-ut-myndigheter-i-landet

Skärmavbild 2017-08-31 kl. 00.26.05

 

 

2 kommentarer

 1. Anders

  Att flytta ut statliga jobb från storstäderna är inget nytt påfund. Det gjordes bland annat i samband med försvarets förbandsnedläggningar i slutet på 90-talet. Men så sakteliga har dessa jobb glidigt tillbaka till storstäderna igen. Eller så har det utbrutit kaos i samband med myndighetsflytten p.g.a. att personalen inte velat flytta med och man därmed tappat kompetens och tvingats bygga upp myndigheten från början igen. Till stora kostnader…

  Så nog borde det finnas bättre sätt att hjälpa mindre orter än med dessa väljar-flört-metoder?

 2. Robert Axebro (inläggsförfattare)

  Hej Anders!
  Helt klart finns det bättre metoder om man vill stärka landsbygden. Bland de 75 förslag som landsbygdskommittén lyfte fram finns faktiskt en hel del godbitar. Jag gissar att det vi ser här ska placeras in under förslag 58 och någon märkbar effekt på det vi normalt benämner som landsbygd blir det knappast.

  ”58. Kommittén rekommenderar att 10 000 tjänster vid statliga myndigheter i Stockholms FA-region under en 5 till 7-årsperiod omlokaliseras till FA-regioner i behov av statliga arbetstillfällen.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>