Från bakre rad i regionfullmäktige

Ingen fluga på väggen, utan en sosse på bänken.

Att vara liberal är att vara kluven

Av , , Bli först att kommentera 0

Att vara liberal är att vara kluven brukar de och andra säga. I Regionfullmäktige betyder det raljant:

Det är att vilja ha mindre välfärd, men om man inte kan få det, så vill man ha mer välfärd.

 

Den lite seriösare förklaring är att liberalerna i regionen har återkommande ifrågasatt skattehöjningar och ev budgetunderskott, samtidigt som det inte finns ett område där de inte lägger förslag om fler specialistteam, personalsatsningar osv, men aldrig besparingar. Väl så, en aktiv opposition tjänar människor på.

Bli först att kommentera

Snabbguide: Så skiljer du på borgarna.

Av , , Bli först att kommentera 0

Det är ibland svårt att se vilka politiska skiljelinjer som finns mellan de många borgerliga partierna, här kommer därför en snabbguide:

Moderaterna: Det är dom som vill ha en GOD ton i debatten.

Liberalerna: Det är dom som vill ha en ÖDMJUKARE ton i debatten.

Centerpartiet: Det är dom som vill ha en SERIÖSARE ton i debatten.

Kristdemokraterna: Passar ingen in på ovanstående, så är det nog Smetana från KD.

 

Bonus

Sverigedemokraterna: Dessa är svårdefinierade då de inte alltid deltar i debatter eller för den delen i fullmäktigesalen, men sammanfattningsvis så är det nog en sverigedemokrat om en kille är uppe och säger massa åsikter, men har inga svar. Eller lovar och säger en sak i Västerbotten, men röstar på något annat i Stockholm.

Bli först att kommentera

SD förminskade kommunismens offer i Regionfullmäktige

Av , , Bli först att kommentera 1

I en interpellation till regionfullmäktige så ville SD tvätta rent sina ideologiska rötter och företrädare, genom att attackera ”kommunistisk aktivism” på sjukhusen, på ett sätt som förminskade kommunismens offer.

Anledningen till att kommunismens brott tas upp av Forum för levande historia är att vi ska lära oss av historien, inte bara känna till den.

I interpellationen förminskas kommunismens brott genom att de inte beskrivs och förklaras. Kommunismens brott är reduceringen av människan till enbart ett medel för att uppnå partielitens mål. Ex. Holodomer, utsvältningen av Ukraina och Stora språnget där målet var kraftig industriell utveckling. Eller Den stora terrorn och Kulturrevolutionen där målet var att stärka och bevara kommunistpartiets makt. Det syntes också i dopningen och utnyttjandet av DDR-idrottare och CCCP-hockey. Miljoner människor har dödats eller utsatts för kroppsliga straff och experiment, för att nå kommunistpartiets mål.

Andra ”moderna” ismer har också fråntagit vissa grupper människovärdet, bl.a. kolonialismen, fascismen, nazismen, rasismen, fundamentalismen. De brotten ska också förklaras så att brotten lyfts fram, att lärdom dras. Ex. Att förintelsen inte bara var att människor dödades, utan att det var pga antisemitism och med syftet att utplåna judars existens på jorden. Men i SDs interpellation reduceras brottet till att bli ett av mängden brott som en diktatur gör. Det gör inget brott mindre vidrigt, men när det specifikt politiska försvinner så utblandas kommunismens offer med andra diktaturers offer, kommunismens offer blir bara offer. Det är att förminska brottet.

För syftet med att ta upp historiska brott är ju för att framförallt visa på syftet bakom dåden, är det inte med så försvinner ju lärdomen av historien.

Varför nu någon vill förknippas med kommunismens brott vet jag inte. Men jag vet varför SD vill lägga strålkastarljuset på kommunismens brott, för att vi andra inte ska lära oss av historien.

För mig som socialdemokrat är åsikten klar, demokratin måste omfatta alla partier som vill verka demokratiskt, jag försvarar såväl Sverigedemokraternas och Kommunistiska partiets rätt att verka demokratiskt, men jag försvar inte dem och deras politiska åsikter.

Men om interpellation. Region Västerbotten har riktlinjer för politisk information. Politisk information i form av affischer och dylikt får inte förekomma i väntrum och allmänna lokaler där patienter vistas. Representanter för politiska organisationer ska ha tillstånd av verkställande ledning för att verka inom Region Västerbottens lokaler. Frågan är således en icke-fråga, vars enda syftet är att vrida strålkastaren från det egna partiets bruna rötter, till ett annat håll.

Bli först att kommentera