Landslagsguard klar för Umeå

Ryktenas och spekulationernas tid är över.

Landslagsguarden Frida Aili är klar för spel med Udominate Basket.

26-åringen som spelat i Northland och Norrköping, samt även varit proffs i Italien och Bulgarien, har sökt – men inte fått utlandskontrakt för kommande säsong. Hon har också uttalat att om hon ska spela i en svensk klubb så är spel i EuroCup intressant. och Umeå är enda svenska damlag som ska ut i Europa säsongen 2014/2015.

Hon kom med bussen till Umeå i dag och gjorde sin första träning med Udominate i kväll. Och efter telefonkontakt med team manager Oscar Stenberg blev en överenskommelse klar. Ailis kontrakt innehåller en utlandsklausul.

– Vi är överens, men ska prata vidare om vissa villkor och detaljer i kontraktet. Det handlar om finjustering av villkor för både spelaren och för klubben, säger Oscar Stenberg till Bloggen.

– Det känns bra att få in en svensk A-landslagsspelare som varit med på hög Europa-nivå. Vi behöver en bra guard och det här känns jättespännande, ur klubbens synvinkel ser vi gärna att Frida ska spela med oss hela den kommande säsongen, säger Stenberg.

Coach Micke Blomqvist säger så här om Aili till klubbens hemsida:

– Det är helt i vår linje att värva svenska A-landsslagsspelare till laget, Frida har jag dessutom följt sedan hon var en knattespelare i Vråken, så det är med go känsla jag/vi får in Frida i laget.

Noterbart är för övrigt att även en annan guard med Northland-bakgrund gjorde sin första träning med Udominate Basket denna tisdag kväll. Johanna Lundström är som Bloggen tidigare berättat också klar för Umeå-laget.

– Johanna kommer vara en bra spelare för vår trupp, hon har utvecklats sedan hon var här senast så det kommer vara roligt att jobba vidare med henne, säger Udominates assisterande coach Bosse Ågren-Malm.

Innebär detta att Udominate Basket är klara med sin trupp?

Bloggens svar: Nej knappast. Men det beror på hur skadesituationen utvecklas. Just nu går Ilaria Zanonis, Sally Kabenganos och Sofia Jakobssons rehab enligt plan.

Knepigast är det vad gäller insidespelare. Dia Lukacovicovas nya fotskada oroar mest. Prognosen att hon ska kunna spela i Udominates hemmapremiär i Damligan (omgång två) den 18 oktober. En osäker prognos.

– Kan inte Dia spela den 18 oktober, då har vi en ny stor spelare på plats. Det finns många spelare som vill spela med oss, hälsar team manager Oscar Stenberg.

Ett annat intressant datum är den 10 oktober. Då ska klubbarna som ska delta i EuroCup anmäla sina trupper till det grundspelet som inleds den 6 november. Anmälda spelare den 10 oktober kan delta i EuroCup. Inga andra.

Reglerna säger vidare att de lag som går vidare från gruppspelet sedan kan värva nytt, så i januari går det att plocka in eventuella förstärkningar.

Till sist i detta sena blogginlägg.

Udominates startfemma just nu, tänkbar till seriepremiären borta mot Sallén Basket i Uppsala lördag den 4 oktober: Frida Aili, Agnes Nordström, Mante Kvederaviciute, Pam Blomberg och Lina Pikciute.

Vad säger man om det…. rätt hyfsat gäng…

Bilden: Frida Aili i landslagsdressen.

FOTO: Janerik Henriksson/TT.

 

En kommentar

  1. Pingback: Klart: Inget spel utomlands för Aili – stannar i Sverige | Basketsverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.