Gustavsson: Ett statement

Av , , Bli först att kommentera 2

Umeå BSKT:s tränare Jesper Gustavsson medger att det var rätt så nervöst inför dagens bottenmatch.

– Jag brukar inte vara så nervös inför matcher, men jag var lite halvnervös att vi skulle vara för övertaggade, säger han till sporten.

Men det han fick se gjorde honom lugnare.

– Folk kommer ut på banan och verkligen spelar med energi. Spelar man med energi så kommer man undan med de här småfelen som vi gör idag. Bara för att vi är på tå och hjälper varandra så klarar vi oss:

– Det finns mycket att putsa på i spelet, men jag älskar hur vi kom ut till matchen.

Att segern var viktig råder det såklart ingen tvekan om.

– Det var en av många matcher, men det var ett ”statement” från mina killar. De viker inte ned sig.

Text: Markus Isacson

Blomberg om succéstarten

Av , , Bli först att kommentera 2

Blogg depp

 

Bilden: Pam på bänken i ifjol, här med Kicki Nybom och Josefine Loob. Foto: Peter Hegethorn

Ifjol hade Pamela Blomberg en roll där hon kom från bänken.

Det slutade med ett snitt på 24.05 minuter, 11,3 poäng 2,9 returer, 1,8 assist och 1,0 steals per match.

Skyttet låg på 48,3 procent på tvåorna, 34,7 på tvåorna och 73 procent på straffarna.

Jag träffade henne igår på Udominates träning och tog ett snack med henne om det där, det blev även en liten artikel i tidningen. Ni får hela surret här.

– Jag respekterar verkligen de som klarar av att komma från bänken och leverera. Det är speciellt och kräver att kunna komma in nästan kall om du fått sitta ett tag och ändå vara helt på. Jag gör det som är bäst för laget, men jag har startat alla säsonger sedan jag var 13 förutom i fjol så det var ovant, säger Blomberg.

Efter fyra matcher den här säsongen är det kanske tidigt att dra några växlar, men så här ser siffrorna ut för fru Blomberg:
32,06 minuter, 18.3 poäng, 3,5 returer, 2,0 assist och 3,3 steals.

Skyttet har varit magiskt med 65.5 på tvåorna (många layups), 50 procent på treorna och 87,5 på straffarna.

Mot Sallen blev det 24 poäng och senast mot Akropol 31 stycken.

Hur viktigt har det varit att få starta igen och spela tunga minuter?

– Jag har alltid gjort det sedan jag var liten så det är en vana. jag trivs med att spela många minuter och känna tidigt om jag är het idag, men som sagt. Jag gör det som är bäst för laget.

Vad har gjort att du startat så mycket bättre än i fjol?

– Jag har bra lagkamrater. Det är huvudanledningen till varför det har gått bra. Jag får bollen i rätt lägen. Det är så med vårat lag i år att vi ser vem som är het, sen ser vi till att den personen får bollen. I några matcher har det varit jag.

Vad är lagets främsta styrka som du profiterat på tycker du?

– Att vi vänder spelet så snabbt och springer. Vi spelar ett väldigt bra lagförsvar, många är duktiga på att passa och sen springa. Det är vår styrka och det kommer det att vara i år. Det har jag gjort en del poäng själv på också.

Hur är din egen fysiska form?

– Den är klart bättre än i fjol vid samma läge. Då var vi 15 personer på träningarna och tempot blev så där. Vi roterade på många tidigt och jag fick ”ease my way into the season”. I år har det varit pang på, rakt in i säsongen. Få på träningarna, men ändå högt tempo, matcher med många minuter så nu är jag i bra fysisk form redan tidigt på säsongen.

Jag pratade med coach Micke Blomqvist om det här med starters för ett tag sedan. Då sa han så här:

– Jag försöker avdramatisera det här med att starta matcher. Det viktiga för mig är inte vilka som startar matchen utan snarare vem som avslutar. Vad spelar det för roll om du är starter om jag byter ut dig efter tre minuter.

Han har visserligen rätt, men när det kommer till Pam så tycker jag att hon ska få starta. Det är lite som en ”heatcheck”. Är hon på i dag? Dåså låt henne ösa. Är hon inte det. Okej, vila henne lite och ge henne en ny chans senare, levererar hon inte då så har hon en dålig dag och andra får kliva fram. Pam är en sån ”scoring-punch” att hon måste testas i mina ögon.

Nu väntar alltså Mark på söndag. Då det inte är någon tidning i morgon lördag då det är en röd dag gjorde vi förhandsartiklar redan i går inför den matchen.

Så här säger Pam om Mark.

– Det är ett lag som spelar tufft, nästan lite fult. Ibland kan det vara svårt, men i år tycker jag att vi ska kunna utnyttja det istället, stå upp och attackera ännu hårdare. Det ska bli en rolig match och vi ska ta en ny seger.

BSKT ska spela enkelt

Av , , Bli först att kommentera 2

Umeå tränade på torsdagskvällen och gick igenom lite av vad som väntar på fredagen mot Jämtland.

Av vad jag kunde snappa upp sa Jepser Gustavsson:

– Tyler Peters har blivit bättre och bättre offensivt. Ni kan inte underskatta honom efter insatsen mot oss.

Han vill inte orsaka någon underskattning bara för att Umeå vann premiären mot Jämtland.

– Vi måste hålla det enkelt. Vi tappade huvudet lite mot Sundsvall. Det kan lätt hända, så om det börjar gå tungt för oss eller Jämtland i kväll kan det vara tungt att komma upp med huvudet och köra, sa Jepser när han pratade med kollega Tomas Ruuth på torsdagen.

Gustavsson konstaterade även att:

– Vi slog Jämtland hemma i premiären, men det har hänt mycket sedan dess. Jämtland spelade tre förlängningar mot Södertälje senast och har kommit i gång.

Det lär alltså bli en tuff match för Umeå BSKT på fredagskvällen. Jämtland är enligt vad bloggen fått höra galet revanschsugna och kommer med förutom laget ett tiotal supportrar. Dessutom kommer Jämtland med ett webb-tv team och ska sända matchen. jag återkommer om var och hur.

* * *

Vi hade två matcher i Basketligan på torsdagskvällen:

Borås–LFBasket 92-70 (33-25, 19-11, 26-18, 14-16)
Borås: Christopher McKnight 20, Adam Darboe 17, Miller James Jr 17, Christian Maråker 14, Fredrik Andersson 12, Michael Palm 10, Henrik Carlsson 2. LF Basket: Jaraun Burrows 27, Christopher Ryan 14, Jonathan Person 13, Alexandros Sigkounas 10, Haukur Pålsson 2, Erik Edin 2, Tim Kearney 2.
Publik: 1711.

Solna–Norrköping 68-91 (7-28, 24-23, 13-19, 24-21)
Solna: James Washington 12, Tim Schüberg 9, Serkan Inan 9, Nathan Dawit 7, Alexander Lindqvist 7, Sigurdur Thorsteinsson 6, Miguel Montanana 5, Sebastian Schüszler 4, Leo Lightner 3, Jonathan Gunnarsson 3, Daniel Johansson 3. Norrköping: Toni Prostran 23, Magisto Arop 15, Dominique Morrison 10, Joakim Kjellbom 8, Gustav Sundström 8, Kristoffer Gafor 7, Mikael Lindquist 7, Pawel Mroz 6, Tomas Gaidamavicius 5, Ludwig Wissing 2.
Publik: 972.

Nu är Borås mina favoriter till seger i Basketligan, men LF har inte fått någon dans till rosor som start på ligan. Fyra segrar och tre förluster.

– Vi gör säsongens sämsta match. Vi ser inte ut som vi brukar göra och är så aggressiva som vi kan vara. De (Borås) får ta för enkla poäng, säer coach peter Öqvist till NSD efter matchen.

 

Charles Barton kollar in BSKT

Av , , Bli först att kommentera 2

Den förre stortränaren och legendaren Charles Barton som 2011-2013 rattade LF Basket har sin ena son Charles Jr i Sundsvall och Brandon just nu på ett korttidskontrakt i Umeå.

Han var på plats i Sundsvall i går och åkte sedan upp med Umeå BSKT:s buss till Umeå.

Han befinner sig nu i Norrlands huvudstad och har idag följt förmiddagsträningen, ätit lunch med Umeås coach Jesper Gustavsson och ska kika på kvällsträningen.

– Jag bara kollar till min son och laget han spelar i, säger Barton när bloggen springer på honom i hallen.

Om jag förstått det rätt ska han stanna över Jämtlandsmatchen på fredag så bloggen ska försöka få till ett snack med honom.

 

”Vi måste jobba mentalt tillsammans”

Av , , 1 kommentar 1

Sundsvall–Umeå 89-81 (22-18, 24-19, 27-10, 16-34)
Sundsvall: Jakob Sigurdarson 16, Akeem Wright 14, Daniel Eliasson 14, William Gutenius 13, Aegir Steinarsson 10, Hlynur Baeringsson 6, Charles Barton 6, Ragnar Nathanaelsson 4, Mustafa Dibba 4, David Niklasson 2. Umeå: Germaine Jordan 20, Omar Krayem 19, Kai Williams 17, Egal Saleman 11, Hugh Robinson 9, Emil Salon 2, Brandon Barton 2, Albin Frank.
Publik: 1401

Sjunde raka förlusten för Umeå efter 81-89 i Sundsvall ikväll. Till synes på slutsiffrorna inga jättenummer allafall, men ändå en ganska klar förlust. Umeå spelade utan Blomberg och Forster och med Emil Salon och Albin Frank småkrassliga. Så här sa Jesper Gustavsson från bussen om matchen.

– Vår bänk kommer in och gör det bra på slutet och kliver ikapp, men efter en hyfsad start så faller vi ihop i två perioder och där förlorar vi matchen. Det börjar lite redan i slutet av första där vi missar ett par layups och dom får göra några enkla poäng. Hade jag en enkel och bra förklaring på varför det blir så här även fast vi startar bra hade jag åtgärdat det, men jag tror att vi måste bygga självförtroendet tillsammans och det handlar om att jobba seriöst tillsammans, ta en vinst någonstans och jobba från det för att lyckas ändra det här, säger Jesper Gustavsson.

Umeå startade matchen bra och var med från början, men sedan gick Sundsvall ifrån och det var spelarna som Umeå förberett sig på som straffade Umeå.

– Germain (Jordan) spelade riktigt bra försvar på Akeem (Wright), så där är jag nöjd, men med Jakob som försöker vi följa vår gameplan, men han får ändå för många öppna skott och inte bara han. Där blir vi straffade och det är tydligt att det är svårt för oss när det börjar går emot. Där måste vi hitta ett sätt att kunna vända tendenser, säger Jesper.

Är det någon individuellt som förtjänar beröm?

– Nej egentligen inte.

Går det att hitta något som är positivt i nuläget?

– Det är inget av bottenlagen som skrällt så det är fortfarande ganska få segrar som behövs för att vara med.

Jämtland på fredag. Dom har ni ju slagit tidigare. Rätt lag för en vändning?

– Nu pressade dom Södertälje till förlängningar i kväll så det är ett ganska bra lag. Alla matcher är tuffa. Det handlar om att vi måste bli bättre oavsett vem vi möter. Det är det enda jag jobbar på att vi ska bli bättre alltså.

Att jaga Jakob Sigurdarsson

Av , , Bli först att kommentera 2

Jakob Sigurdarson är en av Svenska Basketligans största stjärnor. Han kan hetta som nästan ingen annan. Minns ni finalen 2011 där han på en halvlek sköt guldet till Sundsvall med sex treor.

Sigurdarson har dräpt i 16 treor den här säsongen och då har han ändå inte skjutit så mycket.

– Det blir lite olika som får jaga honom och visst han är en riktigt bra skytt, men Sundsvall har fler hot som vi måste se upp med, säger Jesper Gustavsson.

Akeem Wright som snittar 17,7 poäng och kan attackera från alla lägen och Hlynur Haeringsson med 15.8 poäng och än mer viktiga 10.8 reutrer och epitetet som en av ligans jobbigaste spelare att möta är en annan.

Sundsvall har två segrar och fyra förluster under inledningen av serien så det är inget omänskligt lag som väntar Umeå.

– Känslan är bra. Vi har haft en hel vecka på oss att förbereda oss, säger coach Gustavsson.

Umeå BSKT tränade på förmiddagen 11.00-12.00 i Gammliahallen och reser efter lunch till Sundsvall.

På träningen var det lätt skytte och sedan taktiskt fokus på Sundsvall, vad de gör och vad Umeå ska göra som motdrag.

Återstår att se om Umeå hittat nyckeln till detta ikväll.

Hur som helst lär det bli en lång kväll av jagande efter Jakob Sigurdarson genom ”staggerscreen” och långa ”cuts”.

Noterbart gällande laget är att:

När Umeå BSKT satte sig på bussen i dag var det utan Richard Blomberg och Alex Forster-Holmström. Duon ligger hemma sjuka båda två.

Dessutom utöver det är det fler spelare i truppen som är småkrassliga, men som spelar ändå.

 

Blomqvist: ”Var inte med från start”

Av , , Bli först att kommentera 5

När Udominate-coachen Mikael Blomqvist sammanfattade helgen så var det med +78 poäng på två matcher.

– Det går inte att vara annat än nöjd med det, säger Blomqvist

Men…och det finns ett men, söndagens start var inte bra. 23-21 till Akropol i första perioden och i ett läge 27-21.

– Vi var inte med från start i vårt försvar och det är mentalt. Det är lätt att det blir så på en dubbelhelg, med resor som vi haft och som matchen blev i går, men det är ändå inte okej. Akropol gjorde det riktigt bra, men lät dom pentrera mitten, ta offensiva returer och skjuta fria skott, säger Blomqvist.

Nu snäppade Udominate upp sitt spel ju längre matchen led och vann tillslut säkert.

Stort plus till Pamela Blomberg med 10 av 14 på tvåorna, 3 av 4 på treorna och 2 av 2 på straffarna. 31 (!) poäng alltså! Hon kan göra poäng den damen. 4 steals säger vilket humör hon var på.

– Hon tände laget, säger Bliomqvist.

Akropol–Umeå Udominate 59-88 (23-21, 10-20, 13-27, 13-20)
Akropol: Nina Baresso 24, Cecilia Ferm 18, Özlem Alkan 5, Jovana Ciric 4, Alexandra Kitsou 4, Maria Melkon 2, Zeynep Ünlü 2. Umeå
Udominate: Pamela Blomberg 31, Agens Nordström 15, Lina Pikuté 11, Mante Kvederavicite 10, Klaudia Lukacovicova 9, Iilaria Zanoni 8, Ashliegh Brown 4.
Publik: 175.

Noterbart på statistikfronten är att returerna slutade 35-35 vilket är dåligt från Udominate som är större på varje position.

Annars var Agnes Nordström returbäst med 8, Dia assistbäst med 5 men även 3 blockar.

– Dia kommer mer och mer, Lina tog stora steg framåt spelmässigt. Sen märks det att Zanoni inte spelat på ett tag. hon kommer att bli bättre, säger Blomqvist om spelarprestationerna.

Nu är det bara att börja förbereda sig för Mark som kommer att bli en tuffare nöt nästa helg även om Udominate som vanligt är storfavoriter.

Udominate är nu serieledare, men det är inget historiskt. Laget var det även i fjol vid samma tidpunkt. Då efter fem matcher.

Övriga matcher idag:

Mark–Solna 85-76 (16-21, 26-20, 17-15, 26-20)
Mark: Ashley Daniels 23, Elin Ljunggren 14, Anna Stoltz 13, Corin Adams 11, Emma Karamovic 9, Hanna Brändmark 6, Charlotta Dahl 4, Therese Pieti 3, Moa Halldorsdottir, Amanda Odqvist. Solna: Erica Iderstål 24, Katarina Milenkovic 16, Line Göransson 11, Kristin Seman 7, Lydia Karlefors 6, Fanny Paulin 3, Johanna Prytz 3, Matilda Gauffin 3, Isabelle Edholm 2, Emma Edenbert.
Publik: 392.
Norrköping–Telge 73-56 (19-10, 25-15, 12-19, 17-12)
Norrköping: Johanna Källman 26, Pernilla Hanson 15, Georgia De Leeuw 13, Sigrun Amundadottir 8, Malin Aasa 7, Caroline Sigefelt 2, Tanya Massamba 2. Telge: Josefin Olheim 22, Jennifer Stjärnström 13, Ellen Åström 10, Anita Ilic 5, Matilda Claesson 3, Frida Fogdemark 3.
Publik: 287.

48 (!) poängs segern

Av , , Bli först att kommentera 2

Udominate skulle bara vinna mot Eos, visst så var det, men 48 (!) poäng är ganska mycket. Det säger något om vilken nivå det här laget håller egentligen.

Eos–Umeå Udominate 45-93 (10-22, 12-33, 9-17, 14-21)
Eos: Maja Nilsson 14, Kajsa Lundahl 9, Louise Angel 7, Anna Thomasdotter 6, Lena Frederiksen 4, Frida Modig 3, Sofia Gustafsson 2. Umeå Udominate: Ashliegh Brown 21, Klaudia Lukacovicova 19, Agens Nordström 18, Lina Pikuté 15, Iilaria Zanoni 7, Mante Kvederavicite 6, Pamela Blomberg 6, Jenny Aronsson.
Publik: 126.

Vi ska vara det bättre laget, och det tyckte jag vi bevisade i dag. Vi hade ganska klara mål för oss själva vad vi skulle lyckas med, så det var en bra förberedelse inför eurocup, säger tränare Mikael Blomqvist till kollega Gunnar Erlanson.

Det är bara att hålla med.

Vad kan vi då plocka fram för intressanta detaljer:

¤ 21 poäng, 11 returer och 2 blockar för Ashlegih Brown. Jag tror att Ash mår ganska bra av att spela ”andrafiol” i år. Hon får inget fokus från motståndarna och kan bara plocka upp det som blir över. I många matcher kommer det att bli mycket över.

¤ Mrs Stats Agnes Nordström bjöd på 18 poäng, 8 assist, 5 returer och 3 steals. Den kvinnan fyller verkligen stat-linen varje kväll. Så även denna.

¤ 19 poäng från Dia Lukacovicova gjorde 19 poäng och leder lagets poängliga med 18,5 i snitt. Det hade jag inte gissat före säsongen.

¤ 7 poäng 3 returer och 3 assist på Iilaria Zanoni i första matchen. Inga imponerande siffror. Vad får vi i morgon mot Akropol?

Så här gick det för övriga lag under lördagen:

Visby–Sallén 58-81 (10-20, 24-15, 11-23, 13-23)
Visby: Tea Buzov 12, Patricia Oaks 11, Stephanie Rogers 9, Elin Sjöberg 9, Johanna Persson 7, Milana Kerkez 5, Adriana Minic 5. Sallén: Dajana Butulija 24, Louise Skyttevall 12, Malin Edlund 10, Jovana Vidakovic 8, Katarina Andersson 7, Camilla Fagerberg 6, Sigrid Sandström 4, Kadidja Andersson 4, Helena Kjellgren 3, Jessica Grant 3.

Akropol–Northland Luleå 62-86 (16-22, 18-19, 16-21, 12-24)
Akropol: Cecilia Ferm 28, Nina Baresso 14, Özlem Alkan 10, Jovana Ciric 5, Maria Melkon 3, Vici Fagan 2. Northland Luleå: Martina Stålvant 17, Katie Bussey 15, Miah-Marie Langlois 14, Anna Barthold 13, Josefin Vesterberg 13, Matea Tavic 8, Olivia Lindgren 3, Moa Lundqvist 3.

Alviks fortsätter att vinna

Av , , Bli först att kommentera 0

Fredagskvällen bjöd på idel väntade resultat både i dam och herrligan.

Mest intressant var att Jämtland pressade Borås hela vägen i Östersund och att Alvik slog 08 i Damligan. Det senare dock inte särskiljt oväntat. Alvik är inte skräpgäng. Jag pratade med Micke Blomqvist om det här om dagen. Då sa han:

– Alvik är ett slutspelslag. Dom slutar sjua eller något sånt om jag får tippa.

Just nu ligger Alvik tvåa, endast bakom Northland.

Ex-Umeåspelaren Josefine Loob stod för 5 poäng och 4 returer. 15-åringen Klara Lundqvist visade klass igen med 13 poäng och 8 returer.

Så här slutade samtliga matcher under fredagen:

Herrligan:

Örebro–Solna 68-88 (15-22, 19-23, 19-25, 15-18)
Örebro: Cliff Colimon 17, Johan Löfberg 13, Randall Hanke 12, Mikkel Plannthin 9, Pierre Hampton 6, Darris Santee 6, Jacob Johansson 3, Michael Axelsson 2. Solna: Alexander Lindqvist 18, Jaron Jamal Jones 17, James Washington 16, Miguel Montanana 16, Sigurdur Thorsteinsson 11, Serkan Inan 7, Tim Schüberg 3.
Publik: 401.
Sundsvall–Norrköping 79-89 (28-19, 9-27, 17-21, 25-22)
Sundsvall: Hlynur Baeringsson 24, Akeem Wright 19, Jakob Sigurdarson 14, Charles Barton 11, Aegir Steinarsson 7, Daniel Eliasson 3, William Skagius. Norrköping: Mikael Lindquist 22, Joakim Kjellbom 20, Dominique Morrison 18, Toni Prostran 8, Magisto Arop 8, Pawel Mroz 7, Gustav Sundström 6.
Publik: 927.
Jämtland–Borås 81-88 (16-23, 21-32, 24-15, 20-18)
Jämtland: Tyler Peters 22, Trevor Gruis 19, Jesper Eliasson 10, Andreas Person 8, Niklas Larsson 6, Gustav Hansson 4, Andreas Karlsson 4, Johan Rönström 4, Mattias Markusson 4. Borås: James Miller Jr 30, Christopher McKnight 18, Michael Palm 13, Adam Darboe 10, Christian Maråker 8, Hajzer Ismaili 4, Henrik Carlsson 3, Fredrik Andersson 2.
Publik: 730.

Damligan:

Alvik–08Stockholm 59-52 (18-9, 5-17, 14-11, 22-15)
Alvik: Shawnice Wilson 17, Klara Lundquist 13, Diamber Johnson 8, Tyra Carlsten-Handberg 7, Paula Juhlin 5, Josefine Loob 4, Ellinor Holmberg 3, Fanny Håkanson 2. 08 Stockholm: Karolina Mindell 16, Olga Kjellsson 12, Senait Ghebremeskel 9, Andjela Hrnjez 6, Emelie Enjebo 4, Luciana Jonson 3, Jennifer Sandmark 2.
Publik: 432.

Med fokus på egna laget

Av , , Bli först att kommentera 1

Udominate Basket sätter sig på tåget ikväll för att inkassera två segrar.

Något annat kan inte vara på schemat när bottengängen Eos och Akropol står på schemat.

Först väntar Eos på lördagen, sedan en ilfärd till tåget för transport till Stockholm, övernattning där och match mot Akropol på söndagen.

– Självklart är det två segrar som gäller. Det handlar inte om någon ”disrespekt” mot våra motståndare utan vi har höga målsättningar, äsger coach Mikael Blomqvist.

Udominate har under slutet av veckan kunnat spela fem mot fem på träningarna och fokuset ligger också på det egna laget nu.

– Jag har kollat på motståndarna, men vi lägger framförallt fokus på vårt eget spel. Det har varit väldigt bra att få spela fem mot fem på träningarna. Tempot har stundtals varit riktigt, riktigt högt, säger Blomqvist.

Udominate reser med tio spelare. Om serbiskan Mirjana Beronja blir spelklar eller ej är inte klart.