En summering och en titt framåt

Okej. I dag är det den första augusti. Bloggen kollar bakåt och framåt.

Summeringen av silly season så här långt är väl att betrakta som ganska charmig.

På herrsidan har relativt resursstarka Borås tidigt markerat att de vill slåss om guld. De högg Omar Krayem som ska försöka återta sin roll som publikfavorit i Borås och dessutom få chansen i europacupspel. Viktige Maråker förlängde och laget ser bra ut.

Södertälje Kings har som vanligt inte särskilt bråttom. Men en ny pointguard handplockades tidigt, Skyler Bowlin heter han. MVP Toni Bizaca har förlängt och coachen heter som bekant fortfarande Vedran Bosnic.

Lite roligt är det ändå att följa Luleå-tidningarnas alla avslöjanden. Summan är att BC Luleå (ja herrlaget bytte namn dagen efter att Luleås damlag gjorde detsamma…) hittills hittat ett enda nyförvärv då Toni Prostran blev klar härom dagen. Och vips är Luleå en guldkandidat. I alla fall ur ett norrbottniskt mediaperspektiv. Heja.

Sundsvall Dragons är svårt att riktigt greppa. Tunga skulder hos kronofogden varvas med långtidskontrakt på stjärnspelare. Men de flesta tycks tro att klubben ska fortsätta att trolla sig vidare och då blir det väl så. Detta med balansgång på ekonomisk slak lina är förvisso på intet sätt en unik situation i idrotts-Sverige.

När det gäller resten av lagen i herrligan så andas det mesta försiktighet och lågbudgetarbete. De importer som värvas är antingen collegekillar eller på annat sätt har att bevisa sig. Det är i dagsläget hart när omöjligt att tippa några ligaplaceringar.

Umeå BSKT gjorde väl århundradets fynd förra säsongen när Germain Jordan dök upp. När Bloggen träffade honom på första träningen i Umeå var han rätt oförstående till frågan om hur han skulle klara sig mot betydligt större motståndare svarade han bara ”det är nog dom som får fundera på hur de ska kunna stoppa mig”.

Problemet med Umeås debutsäsong i ligan var egentligen bara att inte heller klubben kunde stoppa Jordan. Så han drog vidare. Ridå.

Inför kommande säsong kan vi i alla fall vara säkra på att ingen spelare med Umeå-kontrakt kan sticka till annan klubb utan att det är noga reglerat i tid och i pengar. Då är det svårare att vara det minsta säker på vad laget kommer att gå för. Redan nu på tisdag den 4 augusti ska tryout-jänkaren Jason Davis dyka upp på första träningen i Umeå. Britten Shore Adenekan ska landa den 15 augusti. Även han har 14 dagars testperiod. Och därtill ska ytterligare en amerikanare få kontrakt under de närmaste två veckorna.  Man kan lugnt säga att augusti blir en spännande månad.

När det gäller Damligan och lagbyggandet så har det mest följt en given mall. Mästarlaget Luleå höll högt tempo, men tappade SM-finalens MVP Langlois som upptäckte att hon fick bra mycket bättre betalt i Ryssland. Ersättaren Julie Vanloo är kompetent, aningen snabbare i benen än vad kandensiskan var, men inte lika fysisk. En annan förändring är att Danielle Hamilton-Carter kommit in under korgarna i stället för Emily Correal (snitt 10 poäng + 6 returer). Totalt sett är Luleå lika starkt som förra säsongen. Räcker bra på hemmaplan, men nog luktar det en jobbig resa i Europa.

Utmanaren Udominate Basket bygger om. Det blir inget gulle-gull när Tamara Ruzic ska coacha Umeå-proffsen. Nya coachen sade så här om sin filosofi direkt då hon fått jobbet:

”Att spela hårt försvar och oförutsägbart anfallsspel. Inga superstars, hela laget ska spela tuff bra basket och kunna hantera avgörande situationer.”

Det ligger helt i linje med erfarenheten av Udominates spel i Eurocup förra säsongen. De mötte slutliga vinnaren Villenueve och det var ett lag som var grymt svårscoutat då de åtta mest tongivande spelarna i laget snittade mellan 6 och 13 poäng.

Umeå har tappat Lina Pikciute. Inget snack om att hon hel och frisk är en toppcenter i Europa. Hon snittade faktiskt 13,7 poäng och 9,6 returer i Eurocup. Tyvärr var hon rejält skadedrabbad under SM-slutspelet. Hon lämnade för spanska topplaget Girona som huserar i Euroleague. Räkna även med att lönechecken är större där.

Nyförvärvade Hollie Mershon blir en klar plusfaktor som pointguard. Ny är även forwarden Tanya Massamba.

Förlängda kontrakt: Frida Aili, Jenny Aronsson, Ilaria Zanoni,
Salome Kabengano, Dia Lukacovicova,  Rebecca Ludvigsson,
Agnes Nordström.
De närmaste två veckorna ska grundtruppen spikas. Tolv spelare.
I så fall är det tre namn kvar.

En ny center ska in. Modell tuff returtagare och försvarare. Ingen poängmaskin. Bloggen har varit inne på att det kan bli en serbisk lösning och det är huvudspåret.

Ledig plats finns också på forwardssidan.

I dag lördag kollade Bloggen läget med Pam Blombergs agent, den tidigare Udominate-coachen Luca Romano.

– Det finns inget att säga i dagsläget. Jag ska ha ha ett nytt möte med Oscar Stenberg under kommande vecka, säger Luca Romano.

Noteras bör att Udominate jobbar vidare med en svensk spelarbudget på toppnivå, alltså i samma härad som Luleå basket. Inte i närheten av pengarna i Europas toppklubbar. Så det blir inga superuperstjärnor som serbiska EM-drottningen Ana Dabovic. Hon skrev nyligen på för nykomlingen i turkiska högsta damligan Yakin Dogu University. En fyndig kommentar till det kom på sajten Love Womens basketball, där en läsare ställde frågan om Dabovic inte var intresserad av att spela i Euroleague eller Eurocup eller om hon ville vara ensam stor stjärna i sitt lag? Svaret: ”Hon kanske blev väldigt god vän med klubbens kassör…”

De närmaste dagarna få vi se vad Udominate hittar på. Känner vi lagets team manager Oscar Stenberg rätt så kan det dyka upp något helt otippat nyförvärv.

Övriga damligaklubbar är inte i närheten av de två stora i norr. De som gör upp om platser i semifinalerna är Sallén, Mark, Telge och Alvik. Men Norrköping börjar om och får tampas med Akropol, Fryshuset och Visby om att undvika kval.

Vad kan mera hända om vi tittar framåt i augusti?

1) Svenska Basketbollförbundet ska hitta en ny förbundskapten för damlandslaget. Förbundet uppger dock att de inte ska presentera någon förrän i september. Nuvarande U20-coachen och guldmakaren Jens Tillman bör ha jobbet. Det enda emot är väl om han själv får för sig att snacka sig ur det hela.

2) Internationella förbundet Fiba ska jobba vidare med Rysslands-frågan. Forsatt avstängning av stormakten eller inte? Med tanke på vilka pengar som står på spel och att det handlar om Rysslands herrlandslag i EM med hägrande OS-plats, med mera…. tja, det vore nästan märkligt om inte Putin-land trots dribbel får spela internationell basket.

3) I Umeå blir det ungdomsläger dagarna före skolstart, dagarna 17-19 augusti. Tidigt var det ett 60-tal anmälda och det lär väl bli fler. Intressant är att konceptet i inbjudan som går ut på ”betala efter förmåga” verkar ha slagit väl ut.

– Vi har fått bra respons, det finns dom som har betalat maxbeloppet 1100 kronor i deltagaravgift och faktiskt är det ingen som valt minimibeloppet som är 100 kronor. Sedan finns även möjlighet för oss att ta in ungdomar på friplatser för de som behöver det, säger Luca Romano i rollen som ungdomskonsulent i KFUM Umeå.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.