Monster-summering

Veckan lider mot sitt slut och det är dags att göra en summering av den första ligaomgången på herrsidan.

Jämtlands coch Torbjörn Gehrke har som vanligt inte svårt att sätta ord på saker.

”Ett monster” sade Gehrke till Sydsvenska Dagladet efter att Carl Engström dominerat stort när nykomlingen Malbas vann mot Jämtland efter förlängning nere i Malmö. 81 lika vid full tid och efter fem extraminuter 93-85.

– Vi kunde inte stoppa honom. När vi försökte isolera honom hade de andra spelare som klev fram. Det var inte särskilt enkla avslut han tog heller. Jag vet inte om Carl någonsin gjort en så bra match, utvecklar Jämtlands-coach för ÖP.

Carl Engström, 216 cm, bokfördes för 30 poäng, 17 returer, 2 assist, 1 block.

Småtungt för Jämtland som verkar ha fått på sin lott att börja med förslut borta mot ligans nykomlingar. Nu Malbas och förra säsongen Umeå BSKT.

Umeå då? Start borta mot Sundsvall var enligt alla bedömare en given premiärförlust. Och så blev det.

BSKT startade som väntat med Johan Pierre, Nathan Dawit, Egal Saleman, Johan Rönström och Yannick Anzuluni. I halvtid ledde Sundsvall med nio poäng, lite smickrande siffror för Umeå som så långt hade 5 av 11 på trepoängare, men bara 7 av 20 på tvåorna.

Bäste man Johan Pierre med 22 poäng, 4 returer, 4 assist. Men han var inte alls nöjd.

– Det kändes kul att spela första matchen, men efteråt kändes det inte alls lika kul. Sundsvall spelade bra försvar och vi måste blir bättre som lag, nu var det för myclet en mot en och forcerade skott, säger Johan.

Stora problem i anfall då exempelvis Johan Rönström inte skjutit ett enda skott före paus.

Rönna spelade drygt 12 minuter i första halvan, sedan blev det på grund av tunga foultrubbel bara fyra minuter i andra halvan av matchen.

– Han kom inte in i matchen, konstaterar coach Jesper Gustavsson.

Yannick Anzuluni landade på en ”dubbel-dubbel” med 12 poäng + 11 returer. Kall i första halvan, bättre i andra med 4 av 8 på skotten. Yanne måste helt klart upp en bit i nivå.

Från bänken hade Umeå inte särskilt mycket att hämta. Jesper Hallberg ransonerade skotten mot det tuffa Dragons-försvaret, men satte den tvåa han gav sig på. Fem returer blev det också för Jeppe på hans 14 minuter. Chead Wellian som precis landat och bara haft några träningar med laget gjorde inget direkt avtryck, det blir intressant att se om han snappat upp något till tisdagens hemmamatch mot Örebro. Albin Frank var ur rytm och fick bara knappt sju minuter, Magnus Haney försökte i styvt nio minuter, men det hände inte mycket mer mer än tre foulavblåsningar. Fredrik Björnsson spelade en minut och 45 sekunder, hann med att avlossa två långskott och satte en trea.

Sundsvall gjorde en rejält bra premiär. Två man sticker ut rejält i Dragons. Guarden Challe Barton spelade mest av alla med drygt 31 minuter.

– Nu har jag fått förtroendet att spela fler minuter och försöker hålla uppe tempot, sedan finns det killar runt omkring mig som kan göra ”the dirty work”. Vi är båda stora och snabba, men inte helt ihopspelade ännu, men det var en bra premiärinsats säger Barton junior.

Den andra mannen i Dragons är förstås Hlynur Baeringsson. Islänningen gjorde inget större väsen av sig utan gled mest omkring och stoppade Umeå-folk, satte screens, tog position och hjälpte sina kompisar. Behövdes det stoppade han även bollen i korgen. Imponerande är ordet när sedan statsen visar på 15 poäng (6 av 10 skott), 4 returer och 2 assist.

Lettiske Ernests Kalve? 3 av 11 skott drog ned betyget i premiren. Men det är ingen tokig spelare.

– Vi har ännu mycket att jobba på, men jag gillar att var här,  vi har mycket bra träningar säger Kalve.

På fråga om svenska ligan så passade letten efter mötet med Umeå:

– Det är svårt att bedöma ligan efter bara en match.

Uppe i Luleå rivstartade BC Luleå mot Nässjö inför drygt 1500 åskådare. 46-31 i halvtid!

Men sedan hände något och Nässjö kom tillbaka så det blev lite av en nagelbitare./9-73 till slut.

– Vi gick lite torra. Vårat problem var att vi blev lite statiska och när vi sedan inte satte skotten och helt ärligt så kan just den delen bli bättre, säger Luleå-coachen Peter Öqvist till NK.

Noterbart är att Luleå startade med 19-årige rookien Denzel Andersson. Unikt med en debutant i startfemman.

Jan-Anders ”Jampa” Ericson, som varit med genom alla basketår i Luleå, från Gammelstad, via Plannja och LF Basket.

– Det måste vara första gången. Jag tror att Håkan (Larsson) kom in ganska så tidigt, men inte var han startspelare i debuten. Han hade ju Eric Elliot att tampas med, säger Jampa till NK.

Inte heller Håkan Larsson kunde minnas att det hade skett någon gång tidigare.

– Jag tror inte Jerebko (Jonas numera NBA-stjärna) var startspelare i debuten. Nä det är häftigt, men samtidigt är det så att vi inte fokuserar så hårt på vem som startar, säger Larsson, som nu är assisterande coach i BC Luleå.

Nässjö blir att se upp med även i år alltså.

Örebro hade hemmastart mot topptippade Borås. Det slutade 82-106. Omar Krayem bidrog i ett jämnt Borås med 15 poäng, 5 returer och 6 assist. Intressantaste noteringen är att centern Christian Maråker blev assistkung med 10 effektiva framspelningar. Örebros vassa nyförvärv Ahmad Starks sköt 23 poäng trots intensiv uppvaktning (i början var Borås inte riktigt med och då sänkte Starks tre treor).

SM-finalreprisen Södertälje-Uppsala slutade 79-66. Gästande Uppsala ledde faktiskt vid 40-46, men innan det var slut så var det inget snack om vilket som är bästa laget där. I tredje perioden gick Kings från 40-46 till 63-54 på sex och en halv minut.

– När ett talangfullt lag som Södertälje kommer i gång så kan de göra såhär. De sköt bra i andra samtidigt som vi hade lite problem med försvarsspelet och tappade deras skyttar, säger Uppsalas coach Kevin Gaines till UNT.

Många spelare delade på poängskörden i båda lägren. Kings Chris Czerapowicz bäst av alla med 15 pinnar, uppdelat på det något udda utfallet 1 av 7 på tvåor, men 4 av 5 på treor.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.