Udominate har landat

Bloggen är på plats.

Här kommer en första rapport från Moskva och Ryssland.

Udominate Basket har landat för uppdraget att spela första bortamatchen i gruppspelet i EuroCup. Det gäller som bekant Dynamo Moskva på bortaplan.

Efter tre hemmaförluster ligger Umeå-laget pyrt till för att kunna gå vidare från gruppen. Ett absolut krav är seger på torsdag. Även om det inte skulle räcka till slutspel denna gång, så är det ändå viktigt att försöka vinna matcher i gruppspelet, det handlar om viktiga rankingpoäng både för svensk basket och för Udominate med tanke på nästa säsongs seedning i Europa.

Moskva har lite snö på backen,  småkyligt men nära regn i luften.

– Det är kallt även inne i hotellet, säger en röst med utpräglad dialekt från Norrköping. Alltså Tanya Massamba.

Noterbart är att Ilaria Zanoni laddat med en varm pälsmössa i lite ryskt stil, den hade hon på sig redan på Arlanda. kanske byts hennes smeknamn från ”iaia” till ”Boris”.

Trafiken smått osannolik. 40 minuters resa från flygplatsen blev nog 75 minuter fast det rullade på utan att vara helstopp på motorvägsslingorna runt den ryska huvudstaden som har någonstans mellan 12 och 15 miljoner invånare.

– Samma resa kan ta över två timmar om det är rusningstrafik, säger Udominates coach Tamara Ruzic.

Hon vet. Hon har bott i Moskva och kan prata ryska.

– Jag spelade här med Spartak Moskva 2005. Språket? Tja, ingen i basketlaget pratade något annat än ryska så jag var tvungen att lära mig, berättar Tamara.

Inför returmötet med Dynamo Moskva har hon bland annat sett flera matcher om och om igen. Såväl Fiba-matcher som matcher från ryska ligan. Svaret blir dock detsamma.

– De har samma lag och samma spel.

I Umeå-laget kommer Ana Baletic från Montenegro att debutera på torsdag.

Hon har varit med laget och sett sitt nya lag spela två damligamatcher i Stockholm.

Vi kan väl säga så här… Ana som kom till Umeå från turkiska förstaligan och träningsmatcher mot lag som Galatasaray hade lite svårt att ta till sig basketmiljön i Stockholm. Udominates lagledare fick själva städa omklädningsrummet i Fryshuset och sedan var det match inför en publik som bestod av några anhöriga och vänner till Udominate-spelare.

– Är det här en träningsmatch…?

Att det var svenska ligan live kunde hon inte greppa. Någon måste snabbt visa henne en film från vårens SM-finaler Umeå-Luleå.

I övrigt har Udominate sett till truppen tio spelare som landat i Moskva. Hur Ilaria Zanoni ska kunna spela med sin stukade och lindade tumme är svårt att se. Hon vill gärna spela, men inte ser prognosen särskilt ljus ut på det.

Alla i Udominates trupp är inte med i Moskva.

– Jag har en tenta, meddelade Rebecca Ludvigsson Svensson till Bloggen redan i går i Umeå.

Även läkarstudenten Katha Fasth Gillstedt står över Moskva.

Andra i laget som pluggar har med sig böcker, papper, datorer på resan i österled.

– Jag hade också en tenta, men jag får göra den i början av  nästa vecka i stället, säger Frida Aili.

Schemat i Moskva? Onsdag planeras för kort sightseeing på Röda Torget, på eftermiddagen träning i Dynamo Moskvas hall.  Torsdag är matchdag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.