Mer om Eurocup

Här kommer en liten efterskörd till gårdagskvällens Eurocup-spel.

Publiken i Umeå är fortsatt kallsinnig till Eurocup. 297 åskådare och då var det ändå Luleå som motståndare. Låt vara att matchen sportsligt inte betydde något. De som kom stönade och suckade ända fram till slutet – då hemmalaget vände och vann.

Luleå coachades stenhårt för vinst. Visscher körde som på Plannja-tiden.Förstafemman klockade in på Allis Nyström (38:34), Katie Bussey (38:22), Janis Ndbiba (37:14), Anna Barthold (37:06), samt Jelena Antic (28:09), Då ska man komma i håg att den sistnämnda kom från skadeuppehåll och blev utfoulad.  Den sjätte spelaren Sofia Hägg fick 17 minuter. den sjunde, Ulrica Holmqvist fick knappt tre minuter på golvet.

I Umeå var det Santa Okockyte som spelade mest med sina 35:58. Övriga sex tongivande spelare fick mellan 25 – 33 minuter. Plus kort inhopp av Stocklassa.

Trötthets-faktorn. Det var nog ingen slump att Umeå avgjorde i slutet. Med 4.32 kvar på klockan var ställningen 61-68. På drygt två minuter gjorde hemmalaget 9-0 till 70-68 då ett kroknande Luleå tog timeout med 2.24 kvar.

Gästernas anfall var bättre utan kanadensiskan Dakota Whyte. Mer kontroll och rörelse. Särskilt effektivt var de genomskärande cuttarna in mot korgen. Klassiskt, enkelt, Barthold!

Udominates försvar. Vad ska vi säga. Att ställa in skorna och vara åskådare har aldrig funkat. Det blev lite bättre under matchens senare del – men returtagningen var horribel. Totalt 35-49 i Luleå-favör. Barthold och kompani  tog 17 offensiva returer och gjorde 19 poäng på ”andra-chanser”.

Matchens stjärna var Santa Okockyte. Hon levererade en dubbel-dubbel med 24 poäng plus 11 assists. Därtill 2 returer och 3 steals. Antal turnovers: 0. Hennes skottprocent stannade på 42,9 från golvet – men då var det ju så att hon foulades hårt och ofta när hon gick mot korgen. Från strafflinjen tog hon tillvara på det med 11 av 12. Till sist sköt hon den matchvinnande trean.

Efter gruppspelet är det klart vilka lag som gör upp i första slutspelsrundan i Eurocup. Det handlar om utslagning med möten hemma/borta. ”Svensk-gruppen” grupp H vanns i suverän stil av franska Flammes Carolo – som går in i slutspelet som förstarankat lag.