Ny förbundskapten: Kraft utifrån

Det blev en nystart när det gäller posten som förbundskapten för damlandslaget.

François Gomez från Frankrike blir ny förbundskapten. 56-åring som är head coach för Tarbes i franska högstaligan. (Tarbes, som förra säsongen med Gomez som coach tog klivet upp till förstaligan igen efter en period i andraligan, ligger för närvarande på tionde plats i ligan med 4 vinster – 14 förluster.) Han tog guld i franska ligan 2010 med just Tarbes – då med Frida Eldebrink i laget. Även Elin Eldebrink har en kort period spelat för Gomez i Tarbes.

På landslagsnivå har han EM-silver och EM-brons damer U18 för Frankrike.

Avtalet med Svenska Basketbollförbundet gäller till och med EM 2019/OS 2020.

Bild:Nye förbundskaptenen François Gomez. Foto: Svenska Basketbollförbundet.

Francisco ”Frasse” Pinto fick en match som huvudansvarig landslagscoach – han får nu jobba vidare som assisterande coach i damlandslaget, plus att han utsetts till förbundskapten för utvecklingslagen Damer Universiad och Damer U20.

–   Alla är rörande överens om att denna lösning är mycket bra. Vi får en internationell, välmeriterad och erfaren coach, François Gomez. Vi har kvar Francisco Pinto som är en ambitiös och en satsande svensk coach och som vill ha mer internationell erfarenhet, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare Svenska Basketbollförbundet, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande finns även citat från landslagets lagkapten:

–   Det känns jättekul och inspirerande med François som ny förbundskapten. Jag tror detta är ett beslut som kan ta oss till nästa nivå, säger Elin Eldebrink.

Nästa stora uppgift för Sveriges damer är att ta sig till EM-slutspel 2019. Kvalet lottas i juni och inleds hösten 2017.

Ligaspelet har ”fönster” för landslagets kval. De perioder som gäller för EM-kvalet är 6-16 november 2017, 5-15 februari 2018 och 12-22 november 2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.