Misstankarna om läggmatch

Nyligen rapporterades om en bandymatch i Ryssland där Vodnik och Bajkal Energy i den högsta ryska bandyserien ville förlora i sista omgången vilken ledde till totalt 20 självmål i slutet av matchen. Efterspelet blev omspel, dryga böter och avstängningar.

Just nu utreder Svenska Spel och Innebandyförbundet en match i sista omgången av SSL, alltså superligan för herrar. Misstankarna i utredningen gälller ”matchfixning”. Tidigare har även ledare i konkrentklubbar uppmärksammat och ifrågasatt resultatet i sists omgången där topplaget Växjö och betydligt lägre rankade Höllviken båda blev vinnare – sedan Höllviken i slutet hämtat upp stort underlage till 7-7 och klarat sitt kontrakt, för att sedan i förlängningen ta ut målvakten och när Växjö då gjorde mål så fick det laget en ”vinst” i form av bättre tabellposition inför valet av motståndare i slutspelet.

Inför sista omgången i Basketligan dam uppmärksammas (förstås) det faktum att topplaget Udominate Basket skulle kunna ”välja” motståndare i sin kvartsfinal och i så fall ta alternativet med billigare och enklare resor till Östersund – i stället för till Gotland.

helagotland.se bevakar Visby Ladies framfart och där finns en nyhetsartikel där Udominates möjlighet att ”välja” tas upp inklusive koppling till Umeå-klubbens skulder som antyds kunna vara ett ekonomiskt motiv till ”läggmatch”.

Så här skriver helagotland.se: ”Vinner Östersund spelar resultatet i Ladies match ingen roll. Den sista delen har fått många att spekulera kring mötet Östersund–Umeå. Vinner Östersund behöver Udominate inte resa längre än till Jämtland för kvartsfinalspel, klart billigare än till Gotland – och Umeålaget är pressat ekonomiskt.”

Ingervjuad är en av Udominate-tränarna, Micke Blomqvist (som tidigare coachat Visby). Hans svar på spekulationerna:
– Vi går in för att vinna mot Östersund. Vårt mål är att göra en perfekt säsong, vinna alla matcher och sedan skriva in oss i historieböckerna, säger Blomqvist.

Länk till hela artiklen på helagotland.se

x x x x x

I Östersund är tongångarna inte direkt optimistiska inför hemmamatchen mot Udominate.

– Udominate har 26 raka av en anledning. Jag tror att de är hyfsat sugna på att gå obesegrat genom både grundserie och ända fram till finalen. Men det är ändå dumt att prata om att det är en omöjligt uppgift. Visst hade man önskat sig en annan motståndare i sista omgången, men vi förbereder oss som vilken annan match som helst, säger Wiktor Buszka, andrecoach i Östersund Baket till ÖP.

Östersund siktar på att använda samma trupp med de nio spelare som i näst sista omgången föll borta mot Mark.

x x x x x

Visby Ladies spelar hemma mot Telge. Vinst för Visby är ett måste för att ha chans att ta sig förbi Östersund (på bättre inbördes)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>