Udominate vann i längden

Visby kom till Umeå och spelade basket med slutspelshjärta, det gjorde att laget hängde med bra i tre perioder mot jättefavoriten Udominate.

Bredden och längden i hemmalaget tog ut sin rätt i slutet då Udominate sprang ifrån till en slutlig seger med plus 26 poäng marginal. Slut 92-66.

– Vi förstod att vi skulle nöta ned dem, men vi spelade inte alls bra försvar. Nästa gång vi möts måste vi visa mer och det är alla medvetna om, säger Udominates coach Bo Ågren-Malm.

– Vi gjorde en bra match, särskilt i första och tredje perioden. Vi ska sälja oss dyrt på fredag, det kan jag säga, lyder kommentaren från Visbys coach David Leman.

Högsbo-Östersund 92-67.

Så här såg Bloggens delrapportering ut från kvällens start på damernas SM-slutspel.

Främst då från kvartsfinal 1 i Umeå mellan Udominate och Visby. Hemmalaget har full trupp, inte en enda stjärna saknas i laguppställningen. Visby har blivit av med två importstjärnor och saknar dessutom Tea Buzov som inte fick ledigt från jobbet.

Gästernas coach David Leman sade till Bloggen just före match att det inte var kul att tappa spelare lagom till slutspelet – men att ”allt kan hända”.

Första perioden: 18-20.

Gästande Visby är rejält nederlagstippat. Men laget från Gotland gör en bra start och ledning 3-7 efter drygt två minuter. I mitten av första perdioden är Udominate lika med 10-10. Men inte är det något guldspel av hemmalaget i inledningen.

Visby sänker trepoängsskott och når även 10-19 efter åtta minuter. Då har Udominate redan gjort sex turnovers. Zenta Melnika plockar upp två foul i första perioden. Hemmalaget når i alla fall 18-20 efter tio minuter.

Andra perioden: 28-15.

Udominate rycker upp sig offensivt och vinner perioden, bland annat tack vare Hollie Mershon som före paus sänkt fem av fem skott och i det tre av tre trepoängare. Försvarsmässigt finns en hel del i övrigt att önska. Visby Ladies har haft bra fart på benen och prestationen i första halvlek är mycket bra.

Ställningen i halvtid: 46-35.

Samtidigt som första slutspelsrundan pågår har Svenska Basketbollförbundet sickat ut resultatet i omröstningen om ”Årets MVP” och ”Årets Guard” i grundserien Basketligan dam. Både de utmärkelserna går till Tiasha Gray, Mark Basket.

Tredje perioden: 20-19.

Förvånande nog kommer Udominate ut platt även i upptakten av tredje perioden. Visby startar andra halvlek bäst och det skiljer bara åtta poäng mitt i tredje, vid 58-50. Gästerna går tungt på sin förstafemma, men kompletterar med korta inhopp av tre avbytare. Udominate roterar på tio spelare. Perioden blir jämn.
Ställningen inför sista perioden 67-54.

Samtidigt uppe i Luleå är det halvtid (matchstart en halvtimme senare). Luleå går på kross, 48-18 mot Norrköping.
Alvik har i paus hela 40-16 mot Eos. Ställningen Mark-Telge 39-31.
I kvalserien är det paus med Uppsala-AIK 36-36 och Högsbo-Östersund står 58-27 (!).

Fjärde perioden: 25-12.

Nu startar Udominate vasst och går snabbt till 78-58. Visby börjar tröttna. Noterbart är ändå att hemmalaget fortsatt har sprickor i försvarsmuren och lämnar ganska många öppna skott.

Matchen slut: Udominate-Visby 92-66.