Alla utom Rudy Mbemba

Umeå BSKT har nått säsongens mål – att för första gången ta sig till slutspel. Nu för det skadedrabbade laget en kamp för att få ihop laget till kvartsfinalerna. På programmet i serieavslutningen två stentuffa bortamatcher mot Norrköping och Södertälje.

Storstjärnan Rudy Mbembas comeback i svensk ligabasket har minst sagt haltat. Det blev bara tre matcher i december innan han åkte på en höftskada. I comebacken den 24 februari råkade han ut för en ny skada. Snittet på 19,8 poäng, 5,3 assists och 4,5 returer imponerar. Men den senaste tiden har den 29-årige guarden inte ens tränat med laget utan befinner sig hemma i Stockholm.

– Om han inte mår bra så ska han inte spela. Men det är en fantastiskt bra basketspelare och om vi skulle ha fullt lag inklusive Rudy, ja då skulle vi vara ett hot i slutspelet, säger Umeå-coachen Jesper Gustavsson.

BSKT har alltså inte helt släppt hoppet om stjärnans medverkan i slutspelet.

– Vi sätter ingen press på Rudy, han får bestämma själv hur kroppen mår. Han är i Stockholm med familjen, men det är inte uteslutet att han kommer upp till Umeå framöver, säger sportchef Luca Romano.

Umeålaget har som bekant även andra skador. Sett till laget som senast (10 mars) skrällvann med 87-83 mot Jämtland (utan Mbemba)  så är det största frågetecknet amerikanske guarden Gerald Williams som i den matchen avslutade spelet med en bruten tumme. Nu har han redan kastat gipset…

– Gerald är tuff och driver en egen liten en kampanj om att han kan tejpa och vill spela mot Norrköping, men det är inget som jag ska bestämma om (mer en läkarfråga), vi får se hur det blir, säger coach Jesper Gustavsson.

Axelskadade Josh Wolfram har varit borta sedan han kraschade i golvet i matchen mot Uppsala den 3 mars, men den kanadensiske powerforwarden ska nu åka med till Norrköping.

– I den bästa av världar skulle vi haft hela laget helt friska så vi kunde spela ihop oss inför slutspelet, men nu är det som det är, säger Umeå-coachen.

Matchguide basketligan herr

Norrköping Dolphins–Umeå BSKT
Plats: Stadium Arena A
Tid: Kl 19.04 torsdag.

Tränarsnack
– Jag tror att Norrköping är ruggigt taggade då de har chans att gå upp på första plats i serien. Ett topplag med alla verktyg i lådan för att kunna gå långt i ett slutspel. Sätter vi inte emot kan det bli åka av, säger Umeås Jesper Gustavsson.

– Nu gäller full fokus på den här matchen inte minst för att drömmen om förstaplatsen lever. Efter den sköna segern i måndags mot Kings vill vi inte få den ”ogjord” genom att förlora mot Umeå BSKT. Vi spelar den tredje matchen på sex dagar medan Umeås coach Jesper Gustavsson har haft hela 13 dagar på sig för att förbereda laget på den här matchen och vi har den största respekt för ett lag som slår ett så starkt lag som Jämtland. Vi vill gärna styra matchen och på så sätt få kontroll på vad som händer. Vi hoppas givetvis också på att en månghövdad publik ska kunna lyfta oss till en seger, säger Dolphins coach Adnan Chuck till klubbens hemsida.

No­te­ra att …
… Umeå åker med ”alla” utom Rudy Mbemba. Det är dock tveksamt om det blir spel för exempelvis Gerald Williams som nyligen bröt tummen.

Läget i tabellen

1. BC Luleå                        22/8   44
2. Norrköping Dolphins      22/8   44
3. Södertälje Kings            22/9   44
4. Uppsala Basket           18/12   36
5. Jämtland Basket          15/15  30
6. Borås Basket               15/15  30
7. Nässjö Basket             14/17  28
8. Umeå BSKT                  5/25  10
———————————————-
9. Malbas                          3/27    6

Liten nyhet: Topplaget BC Luleå har tidigare förlängt med coachen Peter Öqvist. Nu är det även klart med förlängt kontrakt med assisterande coachen Håkan Larsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.