Udominate vidare

Efter 27 raka i grundserien och två raka i kvartsfinalen mot Visby är Udominate klart för SM-semifinal.

På fredagskvällen:  Visby-Udominate 59-83.

Udominates första SM-semifinal spelas hemma i Umeå kommande torsdag, motståndare blir då vinnaren i kvarten mellan Telge/Mark.

Basketligan dam, SM-kvartsfinal 2:3.
Visby-Udominate 59-83 (17-24, 12-26, 15-15, 15-18)
Udominate vidare till semifinal med 2-0 i matcher.
Poäng Visby: Nicole Bauman 16, Johanna Petersson 13, Tea Buzov 10, Elin Sjöberg 8, Mante Kvederaviciute 7, Johanna Persson 3, Annie Kjellberg 2.
Poäng Umeå: Zenta Melnika 24, Hollie Mershon 12, Josefin Vesterberg 12, Ilaria Zanoni 8, Salome Kabengano 6, Agnes Nordström 6, Dia Lukacovicova 4, Martina Stålvant 4,Tanya Massamba 3, Emilia Stocklassa 2, Karolina Tellman 2.

x x x x x

I kvällens andra kvartsfinal säkrade även regerande mästarlaget Luleå Basket en plats i semifinal genom att vinna borta mot Norrköping med 77-58.  Luleå kan se fram mot SM-semi med motstånd av vinnaren Alvik/Eos.

Norrköping–Luleå 58-77 (10-18, 11-18, 24-17, 13-24)
Norrköping: Shanity James 21, Matilda Claesson 12, Lovisa Hjern 10, Jessica Grant 7, Anna Stern 4, Ndey Ramou Jeng 4.
Luleå: Anna Barthold 29, Jelena Antic 15, Katie Bussey 9, Allis Nyström 8, Candice Warthen 6, Sofia hägg 6, Janis Ndiba 4.
Luleå vidare med 2–0 i matcher.

x x x x x

Så här var Bloggens matchrapportering från SM-kvartsfinal nummer två mellan Visby Ladies och Udominate.

Visby har med sin förre guldtränare Thomas Nordgren som extra coachstöd.

Udominate startar med: Martina Stålvant, Hollie Mershon, Agnes Nordström, Ilaria Zanoni och Zenta Melnika.
Visby har: Tea Buzov, Nicole Bauman, Mante Kvederaviciute, Annie Kjellberg och Marlene Wallin.

Första perioden: 17-24.

Efter drygt två minuter är det 4-10. Världens ”mismatch” under korgen där Melnika leker med Visbys Kjellberg. Nio poäng av Melnika vid ställningen 6-15. Bra start av Udominate. 3:13 spelat. Timeout Visby. Efter drygt fyra minuter byts Emilia Stocklassa och Dia Lukacovicova in. Kort därefter även in med Salome Kabengano. 8-17 efter fem minuter. Snygg block av Stocklassa på skottförsök av Kvederaviciute. Strax efter blockar Stocklassa även Bauman. Med 1:46 kvar av första kommer även Josefin Vesterberg in. Udominate har konsekvent spelat inside. Periodens sista poäng blir dock en trea av Mershon. Båda lagen har använt nio spelare i period 1.

Andra perioden: 12-26.

Vi får se Tanya Massamba på golvet. Mante Kvederaviciute åker tidigt på sin tredje foul, tufft för Visby. Matchen spelas inte i något överdrivet tempo och Umeå-försvaret bjuder på en del – precis som i första mötet. 22-28 är ställningen två minuter in i andra. Udominate spelar nu in många bollar till Josefin Vesterberg som snabbt gjort åtta poäng i denna period och då har vi 22-32. Mitt i perioden drar Mershon i en ny trea till 22-38. En ”run” för Udominate på 0-10. Timeout Visby som nu har svårt att hänga med och dragit på sig lagfoul. Slutet av första halvlek blir lite avslagen när Udominate har nära 20 poängs ledning. Kabengano avslutar halvleken med en trepoängare.

Ställningen i halvtid: 29-50.
Kvällens andra match i paus: Norrköping-Luleå 21-36.

Tredje perioden: 15-15.

Svårt läge nu med två lag där alla vet att matchen och kvartsfinalen är avgjord. Första fem minuterna i tredje går inte till historien med mediokert spel och poängfördelning 4-7. Ställningen 33-57. Ingen i Udominate gör något vettigt. Huvudena är redan framme i semifinal. Micke Blomqvist verkar vara kvällens head coach i Udominate, kanske för att han känner sig ”hemma” i Visby. Han försöker i en timeout förklara att laget måste spela färdigt kvällens match.
Ställningen inför sista perioden: Visby-Udominate 44-65.

Fjärde perioden: 15-18.

Tio minuter av evakueringsbasket. Mante Kvederavicute går ut med sin femte foul. Matchen lirare Zenta Melnika hade tidigt gjort 22 poäng på 19 minuter och har sedan fått vila på bänken. Hon gör dock ett sista inhopp på en minut i mitten av fjärde och kommer upp i 24 poäng i matchen. Ställningen 50-75 mitt i sista. Karolina Tellman får lite speltid i slutet.

Matchen slut: Visby-Udominate 59-83.