Udominate förlorade

Den tredje SM-semifinalen spelades i Umeå. Då sprack Udominates långa segersvit. Telges bortaseger skrevs 73-82.

Udominate hade 2-0 i matcher efter att senast nere i Södertälje ha vunnit en rysare med 85-84. En seger till behövs för att nå SM-finalen – där regerande mästarlaget Luleå Basket väntar. Men semifinalserien är långt ifrån avgjord. Telge vann fullt välförtjänt i Umeå på lördagskvällen.

SM-semifinal fyra spelas i Södertälje på måndag kväll.

Matchen slut: Udominate-Telge 73-82.

Fjärde perioden:
Första poängen till Telge som är uppe i ledning med sjutton. Dags att börja nedräkningen. Umeå får i ett par bollar men får inget flyt.
7 min kvar: 59-74. Följs av en ny trea från Tilde Ahlin.
5 min kvar: 61-77.
4 min kvar: 63-77.
 Umeå jagar mest boll. Zanoni utfoulad. Telge kör självklart med jättelånga anfall för att jobba på klockan.
3 min kvar: 65-79.
2:35 kvar: 67-79.
 Timeout Telge.
2 min kvar: 69-79.
1:29 kvar: 71-79.
50 sek: 73-79.
Sedan Telge långt anfall och strafffkast.
28 sek: 73-81.
det är över.

Den tredje SM-semifinalen spelas i Umeå med start kl 16.00. Udominate kan säkra en plats i SM-final. Följ rapportering här.

Udominate har 2-0 i matcher efter att senast nere i Södertälje ha vunnit en rysare med 85-84. En seger till behövs för att nå SM-finalen – där regerande mästarlaget Luleå Basket väntar.

Artikeln uppdateras löpande

Ställningen inför sista perioden: Udominate-Telge 55-70

Gästerna har ett bra grepp och Udominates långa segersvit ser ut att ryka. 10 minuter kvar.

Tredje perioden:  14-19.
Umeå startar med Stålvant, Mershon, Okockyte, Massamba och Melnika. Spelet börjar som det såg ute före paus. Telge skjuter bra och går upp till 43-56. Trist att matchstatistiken inte funkar, vore intressant att se exakt hur högprocentiga gästerna är. Klart är att hemmalaget missar betydligt mer.
5 min: 49-59
Som om Udominate inte hade nog med problem så åker laget tidigt på lagfoul i tredje. Skillnaden håller i sig på resultattavlan med ledning på drygt tio poäng för Telge. 51-64 efter åtta minuter av perioden. Då får Tilde Ahlin se en trepoängsare studsa fram och tillbaka innan den trillar i till 51-67. Udominates cocher tycks inte ha något motdrag utan gästernas Viktor Bengtsson dirigerar matchen.

Ställningen i halvtid: Udominate-Telge 41-51

Andra perioden: 20-30.
Tre och en halv minut in i andra har Telge ledningen med 29-34. Gästerna spelar jättebra både taktiskt och i utförande och ledningen är välförtjänt. Telge får också i trepoängare. Mycket nödvändig timeout av Udominate.
5 min: 33-37
Ilic drar i ny trea till 33-40. Efter en tvåa av Udominate kommer ny trea av Telge och ny timeout Udominate. Ställningen 35-43 med 3:42 kvar av andra. Inget förändras i slutet av perioden.
Summering: Udominates försvarspel har havererat fullständigt och det utnyttjas skickligt av Telge som gjort inte mindre än 51 poäng i första halvlek!!! Telge spelar i princip bara med fem spelare och alla vet exakt vad de ska göra. (Påminner en hel del om situationen i Luleå som redan är klart för SM-final).
Även märklig matchning av hemmalaget där exempelvis Stålvant fick börja på bänken. Det går inte att veta om någon spelare är het efter som de byter hela tiden innan någon kommit igång. det verkar fortfarande som att alla räknar med att det ska lösa sig av sig självt.
Vi har en mycket intressant andra halvlek att se fram emot.
Notering: Livestatistiken på basket.se funkar inte alls som den ska, arrangören har problem.

Första perioden: 21-21.
Lite trevande start.  Okockyte gör matchens första poäng. Ellen Åström kvitterar.Efter 3 min: 4-5 då Ahlin sänkt matchens första trea.
5 min: 11-7. Hemmalaget har fått sin första trea av Vesterberg.
Dags för inhopp av Stålvant. Telge kommer igen till 11-11. Det är Åström och Mingo  som utmanar mest. Under andra delen av perioden följs lagen åt poängmässigt.
Summering: Påminner välidgt mycket om förra mötet i Södertälje. Udominates försvar fungerar inte, det är dåligt hjälpförsvar när Mingo och Åström utmanar. Hemmalaget byter runt på många spelare och hittar ingen rytm. Telge har fått matchen exakt dit de vill.

Före uppkast: Udominate Baskets Martina Stålvant prisas och tilldelas titeln ”Årets försvarare” i Basketligan dam.

Udominates startfemma: Santa Okockyte, Hollie Mershon, Salome Kabengano, Josefin Vesterberg och Zenta Melnika.

Telge: Tayler Mingo, Ellen Åström, Anita Ilic, Jasmine Gill och Tilde Ahlin.