Udominate-seger!

SM-final 3 är avgjord. Udominate-Luleå blev en jätterysare som Umeå vann med minsta möjliga marginal 69-68.

Nu blir det fortsättning. Final 4 spelas i Luleå på onsdag kväll.

SM-slutspel, damer, final 3 i bäst av 5.
Udominate–Luleå 69-68 (17-12, 23-25, 17-12, 12-19)
Umeå: Santa Okockyte 20, Hollie Mershon 14, Zenta Melnika 10, Ilaria Zanoni 8, Dia Lukacovicová 6, Martina Stålvant 5, Agnes Nordström 4, Salome Kabengano 2.
Luleå: Jelena Antic 19, Katie Bussey 14, Anna Barthold 14, Allis Nyström 11, Janis Ndiba 8, Candice Warthen 2.
Publik: 1410.
Luleå leder med 2–1 i matcher.

x x x x x

På vk.se var det ikväll liverapportering minut-för-minut.

Så här såg Bloggens löpande rapportering ut:

Fjärde perioden: 12-19
Luleå ställer upp sin zon och Okockyte bränner första trepoängsförsöket i fjärde. I Luleås anfall får Barthold sitt favoritläge och gör 57-51. Därpå ett stegfel Udominate. Luleå fortsätter att vinna returer och får nya chanser till avslut. Det blir även 57-53 av Ndiba. Gissa om publiken älskar en trea av Zanoni!? Barthold kontrar snabbt med tvåa.
8 min kvar: 60-55.
7:05 kvar: 62-55.
Snygga insidepoäng av Melnika. Timeout Luleå.
Antic egen offensiv retur. 62-57. Sedan tvingas Barthold foula Lukacovicova och får sin fjärde. Totalmissat Umeå-anfall följer. Umeå vinner boll och Okockyte attackerer så Luleå tvingas foula. Två straffar går i.
6:06 kvar: 63-57. Bussey spelar solo för en tvåa som sitter. 63-59. Lukacovicova nära korgen 65-59. Bussey igen 65-61.
5 min kvar; 65-61. Därpå en tvåa av Melnika till 67-61. Agnes Nordström snabbt uppspel till 69-61.
3:40 kvar: 69-61. Sedan en bortkastad boll Umeå. Poäng av Antic.
2:34 kvar: 69-63. Luleå tar offensiva returer och krigar till sig bollinnehav. Timeout David Visscher, det är hans sista. Mest för att vila sina spelare. Missat skott Luleå. krig om bollen på golvet efter Umeåmiss. Då vinner Luleå bollen. Janis Ndiba drar i en trea till 69-66.
1:30 kvar: Lukacovicova missar närskott.
53 sek: Okcokyte missar.
29,7 sek kvar: 69-66. Luckacovicova foular Nyström som får två kast. Hon får i första. Och andra.
69-68 på tavlan. Timeout Umeå. Hemmalaget har alltså inte sista skott i detta läge.
8,1 sek kvar: Foul på Zanoni. Inkast Umeå. Ny foul. Nytt inkast.
Melnika missar skott. Hållen boll på returern. Nytt inkast. Två sekunder kvar.
Sista sekunden: Foul på Luleå. Mershon får två kast med 0,8 sekunder kvar. Miss första kast. Andra straffen missar hon avsiktligt genom att kasta bollen hårt i rngen. Därmed är segern klar.
Slut: Umeå-Luleå 69-68.

x x x x x

Ställningen inför sista perioden: Udominate-Luleå 57-49

Tredje perioden: 17-12.
Stålvant skjuter en tvåa till 44-39. I nästa sekvens får Melnika sin tredje foul och måste gå till bänken.
2 min: 46-40.  3:16: 49-42.  Umeå leder. MEN det finns en tydlig stress-tendens att avsluten ska göras individuellt. I kampen är lagspelet inte på topp. Luleå får verkligen ut max – när även Anna Barthold skjuten en trea. Vid 49-45 är det given timeout för Udominate. Då är det spelat 4:14 av tredje perioden och Luleås boll.
Värt notera är att Antic är uppe på fyra foul och måste sparas på bänken.
5 min: 51-45. Därpå fint insidespel till Melnika och 53-45. Luleås tur att ta timeout. Tid: 5:45 spelat. Antic byts in och gör direkt 53-47. I nästa anfall snurrar Mershons trepoängsförsök runt, runt, runt innan den glider upp ur korgen. Nästa anfall: Melnikas skott studsar tre gånger på ringkanten innan den väljer vägen ut. Givetvis gör därpå Antic nya poäng.
55-49 och 1:26 kvar av tredje.

Ställningen i halvtid: Udominate-Luleå 40-37
Summering:
Mycket bra första halvlek där båda lagen är på tå. Umeås offensiva spel har fungerat med Mershon 12 poäng och Okcockyte 11 som toppar – men gästerna svarar upp bra då Antic har 11 och Bussey 10. Uppenbar taktik av hemmalaget är att försöka trötta ut gästerna genom att hela tiden kasta in nya spelare från bänken medan Luleå-stjärnor som Barthold och Antic spelar nonstop. Återstår att se hur det går. Det är upplagt för en rysare i andra halvlek.
Ett orostecken för hemmafansen är att Luleå leder i returtagningen med 13-20.

Andra perioden: 23-25.
Även Josefin Vesterberg är i spel. Därmed har Udominate redan använt elva spelare. Luleås Bussey sänker en tidig trea och gästern när snabbt upp till 21-19. Mershon svarar med en trea till 24-19. Ingen fara med Kabengano som nu åter är i spel. Matchen blir åter jämn när Luleå får med sig en så kallad osportslig foul med straffar och boll från sida. och i nästa sekvens nya straffkast. 3:19 min: 24-24. Sedan missar Kabengano en layup ensam med korgen och på andra änden lägger Nyström i 24-26. Okcokyte skjuter en trea – följd av två enkla av Luleå,
5 min: 27-28.
Publik med fans från både Luleå och Umeå, plus bänkspelare och ledare är verkligen i igång. Varje spel och poäng hyllas med knutna nävar och vilda tillrop. Fem raka poäng av Mershon ger Umeå ledning med 35-30. När det gäller foulen så finns inget nytt att rapportera. Umeå åker på flest avblåsningar. 7-13. Bra för hemmalaget är i alla fall att dessa fouls fördelas på många olika spelare.  Noteras att Luleås amerikanska Candice Wharten får hoppa in. Okcokyte får i en trea till 40-35.

Första perioden: 17-12.
Det tar nästan två minuter, matchens första poäng av Melnika. Cirka 3,5 minut 4-0 av Okockyte.  Sedan hugger Bussey en tvåa. Det är poängsnål start. Tufft försvar som väntat. Stålvant missar två straffkast. Dia Lukacovicova kommer in med en tvåa.
5 min: Ställningen 6-2.
Udominate roterar friskt som vanligt. Hollie Mershon byter in. Även Emilia Stocklassa kommer in. Bussey gör två poäng på straffkast. Dags för Salome kabengano att känna på golvet. För Luleå har Allis Nyström två tidiga foul så Ulrica Holmqvist byter av. Det är lagfoul så Barthold får gå till linjen.  Vi har 8-5 efter sju minuter. Sedan åter nya kast för Luleå och David Visscher tar matchens första timeout.
Åtta och en halv minut: Luleå tar ledningen vid 10-12 efter två snabba trepoängare av Antic och Bussey.
Salome Kabengano får Bartholds fingrar i ansiktet/ögonen. Domare Åse Jernmo står en meter i från och märker inte detta. Efter en stund så kommer en avblåsning så Kabengano kan lämna planen.
Agnes Nordström har kommit in med en tvåa. Sista skottet i persioden får Stålvant – som sänker en trea. Därmed 17-12 till Umeå. I foul verkar det som vanligt, mer på Umeå. 5-8 efter period ett.

x x x x x

Udominate presenterar åter en ny startfemma: Santa Okockyte, Martina Stålvant, Ilaria Zanoni, Tanya Massamba och Zenta Melnika.
Luleå har som vanligt: Katie Bussey, Jelena Antic, Janis Ndiba, Anna Barthold, Allis Nyström.

x x x x x

5-10 min kvar: Lagen presenteras.  Publiken strömmar till. Blir nog snudd på fullsatt.
Sedan prisutdelning:
Årets Domare är... Joakim Forsberg.
Årets Center är… Zenta Melnika, Udominate.

x x x x x

Svenska Basketbollförbundets ordförande Mats Carlson är på plats i Umeå.
Det ska delas ut pris till ”Årets center” och ”Årets domare”.
Eventuellt kan det även bli så att ett SM-guld ska delas ut…
– Det blir spånnande i dag, vi får se hur det går. Ur förbundets synvinkel vore det inte fel om det blir lika häftigt som förra året med ett avgörande i en femte finalmatch, säger Mats Carlson.

x x x x x

En timme före match: Båda lagen är fulltaliga och har börjat med olika uppvärmningsövningar. Udominates Martina Stålvant var en av de som var tidigt ute på golvet för att känna på lite skott.  Alla i Umeå-truppen är ute på golvet inklusive reservspelare som Katha Fasth Gillstedt.
Luleås Katie Bussey käkar banan innan hon börjar skjuta trepoängare och övriga i laget kör strectching och olika övningar. Noterbart är att Luleås har fem bänkspelare som mest sitter still på sina stolar. Ingen av dem räknar med spel i kväll heller. Anna Barthold testar sina patenterade halvdistansskott från högerkanten.

För den som inte är i Umeå och ska se matchen via webbsändning så kan noteras att det är Malin Öhrlund och Vincent Lundahl som ska kommentera.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.