Mixat

I dag är det den 27 maj, på något sätt mitt i en långhelg. Verkar blir en stillsam helg sett till silly season. De svenska klubbarna lär ha en hel del att komma med före midsommar. Men denna dag så det får bli ett mixat blogg-inlägg denna dag.

Sveriges enda NBA-spelare Jonas Jerebko är klar för säsongen. Inte överdrivet mycket speltid under slutspelet men rejält jobb vid inhoppen och insatsen när hans Boston skrällvann och knep en match mot Cleveland lär bli betydelsefull när nytt kontrakt ska skrivas. Om han blir kvar i Celtics är oklart, men det blir säkert mera spel i NBA. BC Luleå får vänta på en drömcomeback.

Sveriges enda WNBA-spelare Amanda Zahui finns i New York Liberty. Ligan i USA har just startat och flera spelare som nyss avslutat sin säsong i Europa är inte fullt i gång. Den 23-åriga svenska centern har inte spelat så många minuter ännu, i går inte alls när New York förlorade 81-87 mot Seattle.

x x x x x

22-åriga amerikanskan Kelsey Plum, som valdes först i WNBA-draften, fick göra debut härom dag. Matchen frivisades och av nyfikenhet spanade Bloggen in spelet och Plum. Men det är inte mycket att säga egentligen. En nervös tjej spelade tolv minuter och hade väl inte särskilt många rätt i en match där hennes San Antonio Stars föll mot Sallas Wings med 82-94 efter en märklig sista period som Dallas vann med 33-13. Plum lär vi få se mer av längre fram.

x x x x x

De svenska topplagen på damsidan har knappt börjat röra på sig under silly season. Mästarna Luleå Basket har klart med Allis Nyström och har definitivt tappat Jelena Antic. Enligt uppgift är även Janis Ndiba på väg bort och så finns de vanliga frågetecknen kring hur Anna Barthold och Katie Bussey ska göra.

Umeå Udominate ska starta med att presentera ny head coach innan klubben kommunicerar några spelarnamn. Som Bloggen förstått det så ska coachfrågan få ett definitivt svar i kommande vecka. I alla fall ett par tre spelare ska redan vara överens med Umeå, återstår att se vad som kommer först, förlängningar eller nya. Klart är att truppen ska minskas och tipset är något i stil med sju proffs i stället för tio.

x x x x x

Europa-spelet. Luleå skippar spel i Fiba EuroCup och testar den östeuropeiska ligan EEWBL. En liga som startade för två år sedan och handlar om en mer budgetvänlig möjlighet att spela internationella matcher. Deltagande lag är garanterade åtta matcher och resekostnader hålls nere då matcherna sker i form av sammandrag. Ligan tycks inför tredje året bli intressant även för andra länder än i öst, exempelvis har Royal Eagles från Nederländerna anmält sig.

Svenska damligan har 2017/2018 bara 22 grundseriematcher. Så det är ingen dum idé att fylla på med mera.

Umeå Udominate ska spela vidare i EuroCup. Givetvis ett plus när det gäller att attrahera nyförvärv. EuroCup är också ett bra skyltfönster som gett spelare som Santa Okockyte och Zenta Melnika steg vidare i karriären och fina lönelyft. Samma gäller Jelena Antic.

x x x x x

När det gäller Europaspel så var det förra säsongen endast Södertälje Kings som på herrsidan representerade Sverige på klubbnivå. Just nu sitter både BC Luleå och Borås Basket och räknar på möjligheten att spela internationellt. Norrköpings coach Adnan Chuck vill också ut, oklart där om Dolphins får ihop budget för Europa.

Umeå BSKT ska spela i herrligan. Bra så. Klubben jobbar just nu med att försöka hitta en vettig linje för kommande säsong. I klartext ett lag som inte ska kosta för mycket och samtidigt helst inte ska bli avhängt redan under hösten i den liga där sex av åtta får slutspelschans.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.