Dominant med nytt pass

Damernas EM-slutspel har efter lördagens spel kvar en måndagsomgång i gruppspelet, noterbart är exempelvis att regerande mästarlaget Serbien inlett med två raka torskar i grupp C.

Flera amerikanskor spelar för olika länder i Europa-Mästerskapet. Exempelvis så levererade Quanitra Hollingsworth 29 poäng och 21 returer när Turkiet slog Italien med 54-53. Snacka om dominant spelare med nytt pass.

I Europa är regeln att länderna får använda en plats i laget för en spelare som bytt nation. Andra exempel är Courtney Vandersloot som nu representerar Ungern och Kia Vaughn som hoppat in för Tjeckien. Givetvis finns olika bakgrund till hur detta går till, en del spelare har rejäl anknytning till sitt nya land, andra har helt enkelt köpts in och utrustats med nytt pass.  Självklart har spelarna stor nytta av sina nya pass även när det gäller klubblagsbasket – då de inte ”tar amerikansk plats”.

Även Sverige har i landslag använt spelare/idrottare med nytt pass, men det är en helt annan historia eftersom det då handlar om en lång procedur för nya medborgarskapet. Inget som går att köpa på en kafferast så att säga.

Varje land har självklart sina egna suveräna lagar/regler för medborgarskap.

Bra eller dåligt? Bloggen kan i alla fall leva med upplägget så läge det är max en spelare det handlar om.

Bara härom året nådde den stora handbollsnationen (obs ironi) Quatar VM-final på hemmaplan – efter att ha köpt in en coach plus dussinet spelare från olika länder, plus hyrt en en stor hejaklack från Spanien (!). Frågar någon motståndarna så hade Quatar även köpt domarna… Nå i alla fall var många väldigt glada när Frankrike vann VM-finalen 2015.

Basket damer EM-slutspel, lördagsresultat

Grupp A
Spanien – Ukraina 76-54
Tjeckien – Ungern 70-74

Grupp B
Italien – Turkiet 53-54
Slovakien – Vitryssland 68-59

Grupp C
Frankrike – Serbien 73-57
Grekland – Slovenien 56-59

Grupp D
Ryssland – Belgien 75-76 (OT)
Montenegro – Lettland 55-76

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>