WEB_SPORT

Äntligen!

Äntligen! En välbehövlig svensk kvalseger. En magisk sista period med 26-12 för Vedran Bosnic mannar gav vinst med 81-73 mot Bosnien-Hercegovina.

Perioder: 20-23, 18-15, 17-23, 26-12.

- Vi vinner matchen men har minus 22 returer. Det säger att vi gjorde en hel del andra saker bra. Jag galet glad över den här segern och det här laget, säger Vedran Bosnic till TT.

Den som visade vägen inför 2.223 åskådare i Norrköping var 23-årige Spanien-proffset (nu i Gran Canaria) Marcus Eriksson med 25 poäng.

- Han var otrolig. Han är en bra spelare men han är också en bra lagspelare, mycket proffsig. Han bidrar i omklädningsrummet och på träningarna, säger Bosnic.

 

Mycket bra var även Viktor Gaddefors, Nick Spires och Alex Lindqvist.

Sveriges poäng: Marcus Eriksson 25, Viktor Gaddefors 16, Nicholas Spires 14, Alexander Lindqvist 11, Thomas Massamba 6, Jonathan Person 5, Tobias Borg 2, Dino Pita 2.

Sverige saknade Ludde Håkanson på grund av skada och han spelar troligen inte under denna kvalrundan i augusti.

Nästa match i förkvalet till VM för Sverige är borta mot Armenien på lördag. I kvalgruppen ingår även Slovakien.

Kvällens andra resultat:

VM-kval, herrar, förkval, grupp A: Armenien-Slovakien 75-61

Fakta: Så spelar Sverige vidare i VM-kvalet

5 augusti: Armenien—Sverige i Jerevan.

9 augusti: Slovakien—Sverige i Bratislava.

12 augusti: Bosnien—Sverige i Zenica.

16 augusti: Sverige—Armenien i Uppsala.

19 augusti: Sverige—Slovenien i Uppsala.

De två bästa lagen i gruppen går vidare och placeras i en grupp med fyra lag som möter varandra hemma och borta i november, februari och i juni. Skulle Sverige klara även det kvalet väntar ett sista gruppspel med matcher i september och november 2018 och i februari 2019.

VM-slutspelet avgörs i Kina 2019.

Bilden:  Sveriges Marcus Eriksson (tv) jublar efter att ha satt en trepoängare i slutet av matchen och Bosniens Dzanan Musa (13) deppar. Foto: Stefan Jerrevång / TT

P.s. I webbsändningen var Jenny Håkanson briljant som expertkommentator.

5 kommentarer

 1. The Prophet

  Vad var så briljant med Håkanssons kommentatorinsats? Svordomar i var och varannan mening. Jag förstår att vi är förpassade till endast Youtube, vilken tv-kanal vill stoltsera med sånt? Vi gräver oss bara djupare ned i lall-lall-hålet och förbättrar inte direkt våra chanser att tas på någorlunda allvar eller slippa inslag i sportnytt där basket har med skandaler att göra eller coola tricks ackompanjerat av cool musik. Tänk dig Blomqvist använda samma språk i vinterstudion.

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Svordomarna bör absolut rensas bort, men det briljanta var klara analyser och oräddhet. Exempel när Bosnien tog offensiva returer mot Nick Spires (totalt mkt bra med bl.a. sex blockar) – då sade Håkanson som det var ”Han är för svag”.

 2. The Prophet

  Jo det stämmer nog, men för mig och min femåriga son försvann allt sånt i svordomsbruset så trots insiktsfulla analyser känns helhetsintrycket oproffsigt.

 3. Luca Romano

  Jag tycker om Jenny som expertkommentatör men jag reagerade när i slutet av matche med en sista anfall för Sverige var hon helt säker att Bosnien slulle foula för att försöka vända matchen. En expert borde veta att det finns en returmatch och att man spelar även på poäng skyllnaden även om det är flera lag inblandade i kvalet ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>