Vedran Bosnics uttåg?

Ny svensk förlust i förkvalet till VM och det börjar se ut som Vedran Bosnics uttåg.

När Svenska Basketbollförbundet i mars i år förlängde kontraktet med förbundskaptenen fanns förbehållet att han skulle fortsätta att leda landslaget – om det blev ett lyckat kval i augusti. För dagen ser det inte alls ut som att Sverige ska kunna ta sig vidare till det riktiga VM-kvalet som börjar i november.

I kväll blev det torsk borta mot Slovakien, som vann med 68-59. Sverige imponerade inte någonstans under matchen och tappade massor i en katastrofartad tredje period.

Hemmalaget vann returerna med 52-32 och de svenska skyttarna hade en helsvart kväll i Bratislava. Lindqvist 1 av 8, Eriksson 2 av 8 och Gaddefors 1 av 10.

Den enda spelare som stack ut i blågult var Adam Ramstedt.

Tre omgångar återstår av detta förkval och Sverige har närmast Bosnien borta. Sedan avslut med hemmaplan mot Armenien och Slovakien.

Matchfakta
BRATISLAVA. VM-kval, herrar, förkval, grupp A

Slovakien-Sverige 68-59 (17-12, 14-18, 23-11, 14-18)
Slovakien: Andre Jones 15, Radoslav Rancik 15, Michal Batka 15, Peter Sedmak 13, Simon Krajcovic 7, Mario Ihring 3.
Sverige: Adam Ramstedt 13, Tobias Borg 11, Thomas Massamba 9, Viktor Gaddefors 7, Marcus Eriksson 7, Alexander Lindqvist 5, Nicholas Spires 4, Jonathan Person 2, Carl Engström.

Sveriges återstående kvalmatcher:
12 augusti: Bosnien-Sverige i Zenica.
16 augusti: Sverige-Armenien i Uppsala.
19 augusti: Sverige-Slovakien i Uppsala.

 

3 kommentarer

 1. Emil

  Jag saknar en djupare analys exempelvis varför är Ramstedt bra när han på nästan 23 min enbart tar två returer? De flesta matchrapporterna skriver om underläge i returtagningen men inte en enda skribent anger vem i motståndarlaget det är som tar de offensiva returerna och fortsätter analysen med vilka svenska spelare det är som inte ”håller ordning” på sin spelare. Med rådande returstatistik ger coach Vedran Carl Engström knappt tre minuter??? Med rådande skyttestatistik fortsätter coach Vedran med samma offensiva inriktning – inget alternativ???

  /E

  • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

   Svar: Ramstedt var bra för att han kom in med energi och satte 6 av 7 skottförsök från golvet (från dunk till trepoängare), helt okej i försvar med en block och ”bara” -1 i plus/minus. Perspektiv är att det är en kille som mest suttit på bänken i svenska ligan (åtta minuter/match senaste säsongen i Södertälje).
   När det gäller returtagningen är det en fråga för hela coachstaben och laget. Bättre inställning och lite mer smarthet behövs. Sverige rapporterade sjukdomsbekymmer innan Slovakien-matchen, inga namn specificerades men Carl Engströms uteblivna speltid kan väl bara förklaras med att han inte var kry (?).

 2. Erik

  Bra bloggat kring landslaget av dig och Nick Rajacic samt Wiik och Lindvall! Keep up the good work!
  Mina egna fem cents var problemen ligger:

  Försvarsspelet går ok, men de tappar ibland öppna spelare genom att inte rotera för att täcka upp för hjälpförsvaret, Dvs försvarslinje tre. Returtagningen tror jag hänger på att vi ofta har en väldigt kort line-up. Gaddefors är bättre på att försvara vingar än power forwards (även om han själv är den mest fysiske försvararen efter massamba i laget), Lindqvist är lång men har en spelstil som är mer långt ifrån korgen. Spires saknar litet överkroppsstyrka. Med den uppställningen måste alla boxa ut.

  Offensivt är det märkligt att vi har så litet kontringar och snabba uppspel, just med tanke på kort laguppställning, mindre fokus på defensiv returtagning, och trepoängsskyttar som profil. Det är som att de stannar upp och bara måste få bollen till massamba för att starta ett halvplansspel. Men ofta kommer de inte igång med rörelsen mot korg förrän det är 8-9 sekunder kvar av skottklockan. Det är på tok för långsamt. Och resulterar ofta i att fel person får ta ett dåligt skott.

  Slutligen: jerebko, Taylor, Håkansson, czerapowicz… känns som om vi saknar fyra av de sex bästa spelarna, dvs förutom gaddefors och Eriksson. kul dock att spires och Ramstedt tar steg framåt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>