Umeå kan kvala till ettan

Nu börjar de lokala serierna längst i norr ta form. En nyhet är att seriespelet för seniorer som administrativt räknas till ”Norrbottensserierna” har bytt namn och status.

Säsongen 2017/2018 är det Division 2 Norra Norrland som gäller får såväl herrar som damer. Finessen med det är att lag som har ambitionen har en öppning för att kunna kvala till Basketettan.

Umeå har länge haft en brist med ett glapp från ligalagen ned till lokalserien som tidigare varit division tre. Så nu finns en möjlighet att skapa andralag där yngre spelare kan få mer speltid.

I herrtvåan ställer kommande säsong tre umeå-lag upp, det är Iksu 1, Iksu 2, samt Umeå Virtus. Det sistnämnda laget är kopplat till ligalaget Umeå BSKT.

Totalt är det anmält tio herrlag till denna div 2-serie. Från Norrbotten Kalix plus sex Luleå-lag; Gammelstad, Gladan, BC Luleå U19, Höken, Höken U19 och Vråken.

I damernas Division 2 Norra Norrland spelar två Umeå-lag, det är Iksu och KFUM Umeå. Deltar gör även fem norrbottenslag; Kalix, Gammelstad, Gladan, Luleå Basket U19 och Vråken.

Div.2-serierna planeras att starta den 8 oktober.

2 kommentarer

  1. MrVader

    Vad kul med så många som FEM Umeålag! Hoppas på idelig uppdatering på bloggen. Vi är inte mycket sämre än Luleå verkar det som, hoppas på samma starka återväxt här i Umeå.

    Frågan är dock, om något skeptisk, finns det verkligen spelarunderlag i Umeå för tre lag på herrsidan och två på damsidan?

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Svar: På damsidan spelade Iksu och KFUM Umeå i motsvarande serie redan tidigare. Det finns många studenter i Umeå så till två Iksu-lag på herrsidan finns det spelare till. Nya Umeå Virtus är i regi Umeå BSKT och med yngre förmågor ur ligatruppen och träningsspelare så bör det funka. Ett positivt steg, men ännu är det en bra bit upp till Luleås bredd och återväxt. Luleå har herrlag i både Superettan och norrettan. På damsidan har Luleå två lag i norrettan. Plus traditionellt väldigt stor ungdomsverksamhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>