SHL, SSL, och nu SBL

Bloggen är inte helt säker på att det är Umeå som satt trenden med alla förkortningar.  Som VK (Västerbottens-Kuriren), NK (Nya Konditoriet), ÖK (Östra Kyrkogatan) och så vidare.

Hur som helst så fortsätter förkortningarna att blomma. Idrottsvärlden hämtar kanske sin inspiration från USA med exempelvis NHL, NBA, NFL, och MLB.

I Sverige har vi fått saker som SHL och SSL. och nu kommer nyheten SBL - (Svenska Basketligan).

”I syfte att tydliggöra svensk herrelitbasket byter Basketligan herr från och med säsongen 2017/2018 namn till SBL. Varumärket SBL fungerar även internationellt, Swedish Basketball League. Implementeringen kommer att pågå hela säsongen och sker i samförstånd med Svenska Basketbollförbundet”.
– Vår förhoppning är att det blir tydligare och enklare för samarbetspartners att identifiera sig med svensk herrelitbasket genom namnet SBL och en tydlig logotyp, säger Föreningen Basketligan herrs ordförande Roland Marklund i ett pressmeddelande.

Bloggen undrar stillamt om det är tillåtet att knycka förkortningar som andra redan har?? Det finns redan en svensk liga som heter SBL (Svenska Badminton Ligan) – där spelar IFK Umeå Badminton.

Utanför sportens värld finns en uppsjö av ”SBL”, kanske inte lika stor risk (?) för sammanblandningar. SBL är exempelvis Svenskt Biografiskt Lexikon.

Damligan  (basket) bytte för några år sedan namn till Basketligan Dam. Nu är frågan vilket namn och vilken förkortning som komma skall (?).

 

2 kommentarer

  1. Lasse Nygren

    Jag har hittat minst 5 olika basketserier runt om i Världen som heter eller förkortas SBL. Det kanske är helt ok men det kanske inte är lika kul att ha samma förkortning som Skattebrottslagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>