bloggbild Spartak

Storseger i EuroCup-premiär

Umeå Udominate ordnade en succéstart i EuroCup genom att  vinna stort mot Spartak Moskva.

Konceptet var en helgjuten laginsats och ett monsterryck i den tredje perioden som Udominate tog med hela 28-11.

Matchen slutade med förkrossande siffrorna 86-57.

I Umeålaget levererade samtliga spelare – medan det sprack rejält i Spartak Moskva där de båda importerna, en amerikanska och en kroatiska floppade totalt.

Matchen slut: Umeå Udominate-Spartak Moskva 86-57 (19-6, 13-19, 28-11, 26-21)

Flest poäng för Umeå noterades på Tiffany Brown och Ana-Marija Begic med 20 var, men det var fem spelare på tvåsiffrigt.

Umeå Udominate: Ana-Marija Begic 20, Tiffany Brown 20, Mante Kvederaviciute 17, Gigi Mazionyte 12, Lisa Koop 10, Isabell Edholm 5, Danielle Elvbo 2.

Moskva: Luliia Gladkova 19, Adelina Abaiburova 10, Daria Kolosovskaia 6, Daria Kurilchuk 5, Ivana Dojkic 5, Anna Pahurina 3, Maiia Safiulina 3, Maighan Simmons 2, Kamilla Ogun 2, Maria-Margarita Davydova 2.
Returer
Umeå: 53 (Mazionyte 15, Begic 14).
Moskva: 27 (Pachurina 7).

x x x x x

Umeå startar med Danielle Elvbo, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte, Lisa Koop.
Första perioden: 19-6
Inledning med tajt försvar av Umeå som går till 5-0. Efter fem minuter har hemmalaget 9-2 och Spartaks coach måste ta sin första timeout då hans lag börjat mer än stelt. han är inte nöjd med amerikanskan Simmons som får sätta sig på bänken. Sandra Hansson in för Mante som fått två tidiga foul. Även under andra halvan av perioden har Udominate kommandot och på lite klickéartad maner så skäller ryske coachen ut sina spelare. Hemmaledning med 19-6 och Tiffany Brown har varit bäst på plan. Hon får vila lite i slutet av perioden då Isabell Edholm kommer in.

Andra perioden: 13-19
Ett mer skärpt Moskva-lag kommer ut och knaprar åt sig poäng här och där. Umeås ledning ner till 27-23 efter sju minuter. Spartak har fullt manskap jämfört med Umeå som har åtta spelare och är rätt sårbara i rotationen. Hittills har foulen på hemmalaget fördelats så att i alla fall ingen har fler än två. Mante Kvederaviciute verkar sparas till andra halvlek (?). Unga centern Pachurina gör en monsterblock på Tiffany Brown i slutet av perioden. Spartak spelar riktigt tätt försvar och påverkar en del skottförsök där hemmaspelare missar nära korgen. Matchen har utvecklats till rejäl defensivt fajt.

Ställningen i paus: Udominate-Spartak Moskva 32-25
Gladkova leder Moskva på nio poäng. För Umeå har Tiffany Brown 10.
Noterat: ingen nyhet direkt, men Umeås hemmapremiär i svenska ligan lockade klart mer publik än detta Europsspel. Det har varit liknande alla år. De internationella matcherna är inga publikmagneter. I kväll: Publik 242.

Tredje perioden: 28-11
Aggressivt Spartak tar flera offensiva returer.  Lyckligtvis för Umeå har de dålig skärpa i sitt skytte. Hemmalaget utnyttjar ett par rejäla grodor i gästernas fösvar. 38-27 och timeout Moskva. Två och en halv minut spelat av tredje. I mitten av tredje blixtrar Tiffany Brown till och för upp Umeå till 45-30. På oroskontot är att Gigi Mazionyte nu står på fyra foul. Mante är tillbaka och sänker två snygga skott. Vi har 51-33.  Tiffany skjuter 53-33 och just nu ser det mycket ljust ut för hemmalaget. Spartaks två importer (Simmons och Dojkic) har tillsammans 3 av 19 från golvet. Mante gör nya poäng, sju raka inklusive en trea. 60-33 i slutet av tredje. Monsterperiod av Umeå!

Ställningen inför sista: Udominate-Spartak Moskva 60-36.

Fjärde perioden: 26-21
6 min 13 sekunder kvar, ställning 68-42 och ett ögonblicks tendens till avslappning i försvar. Som en blixt tar Julian Martinez Alman Timeout. Han vill inte slarva bort någon poängskillnad här. Udominate kliver vidare till trettio poängs ledning vid 77-47 med två och en halv minut kvar. Ana Marija Begic suverän nära korgen. Udominate avslutar med trion Elvbo, Edholm och Hansson inne.
Isabell Edholm avslutar med fem raka poäng.

Matchen slut: Umeå Udominate-Spartak Moskva 86-57.

x x x x x

Dags för EuroCup-premiär. Umeå Udominate v.s. Spartak Moskva. Uppkast i Umeå Energi Arena klockan 19:00.

Live-sändningen drar i gång cirka fem minuter innan matchen startar.

Det är Sebastian Sandberg Forsgren som är huvudkommentator och förra Udominatespelaren Salome Kabengano är expertkommentator.

Det kommer även gå att se matchen i efterhand.

Matchen livesänds på vk.se (en Plus-tjänst).

Livestats från Fibas EuroCupsida går att hitta här

Här på Bloggen blir det lite löpande matchrapportering om hur det går.

Bloggens analys: Även om Spartak Moskva inte är det storlag det en gång var så är det en svår match för Udominate som för att ha vettig chans att kuna gå vidare helst skulle behöva vinna sina hemmaamatcher. Avsaknaden av knäskadade Hollie Mershon är riktigt bekymmersam för Umeå som byggt ett spel med henne som en nyckelspelare och nu står inför en helt annan situation. När det gäller Marina Bas så blev hon egentligen aldrig en del av laget så i ett kort perspektiv är den förlusten inte lika kännbar. Däremot skadar det laget att ha färre stora alternativ i rotationen. Förstärkningar är absolut nödvändiga inför fortsättningen.
Bloggens tips: Får bli att det i kväll är 40-60-läge för Umeå-vinst. Det kommer att krävas minimalt med misstag av hemmalaget.

Nyhet: Spartak Moskva saknar i kväll sin veterancenter Irina Osipova, 195 centimeter, meriterad med bland annat OS-brons för Ryssland. Osipova kan inte spela EuroCup-premiären på grund av skada.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>