Koll på Europa

Enda svenska damlaget i EuroCup, Umeå Udominate öppnade säsongens spel med storseger mot ett oväntat svagt Spartak Moskva. Umeå sköt 55,6 procent från golvet och sopade hem hela 56 returer. Intressant fortsättning följer – med en riktig värdemätare i nästa vecka borta mot ligaledaren i Polen, Artego Bydgoszcz.
Artego inleder i grupp C i EuroCup i kväll torsdag borta mot MBA Moskva. I det polska topplaget finnns bland annat amerikanska forwarden/centern (191 cm) Denesha Stallworth, som på fyra segermacher i polska ligan snittat 15 poäng (skjutit 66,7% från golvet).

Uppdatering: Artego imponerade rejält genom att vinna borta i Moskva med 87-70.  Denesha Stallworth gjorde 24 poäng, Elzbieta Miedzik 23 poäng, och noteras bör snudd på en ”trippel dubbel” för veteranguarden Julie McBride (dubbla pass USA/Polen) med 13 poäng + 10 assists + 7 returer. Artegos serbiska Dragana Stankovic gjorde 11 poäng.

x x x x x

Coach Jens Tillman spelar inte i EuroCup med sitt nya lag Pinkk-Pecsi. Men en notering så här i säsongsupptakten på ligaspelet i Ungern är att den svenska guldcoachen i alla fall klarat en viktig uppgift. Redan när klubben anställde Jens, så var villkoren tydliga…. det är inga krav på att vinna ligan eller så mycket annat – men derbyna mot Peak-Pecs får absolut inte förloras! Och Tillman levererade vinst med 77-72 i första derbyt. Bravo.

x x x x x

Tillbaka till EuoCup. Från premiärkvällen i går notras bland annat att…

Marina Bas hann efter flytten från Udominate snabbt bli spelklar för sin nya klubb spanska Gernika, laget förlorade med 57-81 mot Girona. Bas fick direkt en stor roll med 30 minuters speltid som gav 18 poäng + 9 returer. På skotten 6 av 8 på tvåor och 2 av 8 på treor.

Santa Okockyte ledde sitt nya lag Wasserburg till bortaseger md 73-51 mot Brno. Kontrollerad match av den förra Udominate-guarden som sänkte 5 av 7 skott plus 4 av 4 straffar för sina 15 poäng.

Josefin Vesterberg verkar på gång i sin nya klubb Namur i Belgien, där även förra Luleås-spelaren Sofie Hendrickx spelar.  Namur vann borta mot franska Nantes med 83-59. Vesterberg lirade 26 minuter, sköt 3 av 3 från trepoängsland och 2 av 6 på tvåorna för totalt 13 poäng.

Zenta Melnika var toppcenter i Umeå förra säsongen. Årets EuroCup-spel med nya laget DVTK Miskolc, Ungern, slutade med hemmaförlust 58-68 mot franska Flammes Carolo. Zenta var precis lika bra som vanligt och levererade 18 poäng, 12 returer och 4 assists. Hon sköt snygga 9 av 12. Svenska Kalis Loyd är tillbaka efter skadebekymmer och spelar i Carolo, denna match 9 poäng + 5 returer + 3 assists.

x x x x x

I den högsta klubblagsturneringen EuroLeague deltar inga svenska lag, men väl en del svenska spelare.

Elin Eldebrinks Yakin Dogu, Turkiet, vann sin premiär på den här nivån med 67-64 mot Famila Schio. Yakin Dogu leds av firma McBride och Vandersloot + Hollingsworth och Wauters – men Elin har en rejäl roll och spelade 26 minuter med 8 poäng, 3 returer och 1 assist.

Amanda Zahui vann med USK Prag. 64-61 mot Bourges. 15 poäng och 9 returer på svenska landslagscentern lovar gott inför kommande EM-kval.

Farhiya Abdi lirade 14 minuter och fick på det ihop 6 poäng + 3 returer + 1 assists, när hennes Avenida, Spanien, körde över franska BLMA med 64-34.

x x x x x

I EEWBL, den östeuropeiska damligan, det spelet sker i form av sammandrag har nu alla lag spelat tre matcher. Så är är läget i tabellen i grupp B med Umeå Udominate.
Hetaste matchen i det sammandrag som spelades i Diplomat Arena i Piestany, Slovakien, var mellan hemmalaget Piestanske Cajky och vityska Tsmoki-Minsk. Det slutade med hemmavinst 60-59 sedan amerikanskan Jenna Smith, 29 år och 191 cm. med sju sekunder kvar sänkt tvåpoängsskott + bonuskastet. Totalt 18 poäng + 7 returer på henne. I Tsmoki-Minsk handlade det mesta om 22-åriga amerikanska centern Kai Jones, 198 cm, som gjorde 33 poäng och tog 14 returer.

1. Piestanske Cajky      3/0  6
2. TTT Riga                  3/0  6
3. Tsmoki-Minsk            2/1  5
4. Udominate Basket    2/1  5
5. Samsun Canik          1/2  4
6. Hoptrans Sirenos      1/2  4
7. Dynamo Moscow      0/3  3
8. Astana Tigers            0/3 3

Nästa omgång av sammandrag i EEWBL spelas i december.

x x x x x

På herrsidan finns nu inga svenska lag med i någon form av Europa-spel. Inget gäng tog sig vidare från de olika kvalen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>