BSKT föll, Udominate vann

Okej. I kväll fredag var Umeås båda ligalag i elden.

Damerna i Udominate klarade sin uppgift borta mot Telge och vann med 86-77.

Herrarna i BSKT har en ny rysare. Denna gång slutade en jämn match med hemmaförlust mot Norrköping. 73-78.

BSKT hemma mot Dolphins och Udominate borta mot Telge. Totalt spelas fem ligamatcher i afton.

Herrar: Umeå BSKT-Norrköping Dolphins, BC Luleå-Södertälje Kings, Nässjö Basket-Jämtland Basket.

Damer: Telge Basket-Udominate Basket, AIK Basket-Luleå Basket.

Bloggen är på plats i Umeå Energi Arena för att se Umeå-Dolphins. Ska samtidigt försöka ha lite koll på Telge-Udominate via webbsändning på datorn.

Här kommer det att bli viss delrapportering om läget i matcherna. Dock ingen minut-för-minut-uppdatering.

Det är gratismatch här i Umeå och redan 20 minuter före uppkast har det börjat ramla in en hel del folk. Alla Umeå-bor har alltså inte åkt till Övik för att se Modo-Löven i kväll. Nåja, det är mycket som händer samtidigt, bland annat spelar även Iksus innebandydamer hemma.

Udominates startfemma i Södertälje: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Ana-Marija Begic.
Umeå-laget har bara åtta spelare i laguppställningen. På bänken: Isabell Edholm, Danielle Elvbo och Emelie Enjebo.
Med bara fyra svenskor på plats så får Udominate bara använda fyra importer. de som får stå över är Brianna Kiesel och Lisa Koop.

Telge får en drömstart och sänker snabbt fyra av fem trepoängsförsök. Ledning 16-7 mot Udominate efter några minuter.
Första perioden slut: 27-22..

I andra perioden  spelar Udominate bättre försvar och tar sig upp till ledning vid läge 30-32. Matchen i Täljehallen tycks bli en målfest.
45-45 med 1:22 kvar till paus.
Andra perioden: 21-23. Ställningen i paus: Telge-Udominate 48-45.

Tredje perioden: Tidig timeout av Julian Martinez Alman som inte är nöjd. matchen är jämn. Mitt i tredje har Umeå-laget i alla fall 52-59 och sju poäng upp. Siffrorna i period 3: 14-22.
Ställningen inför sista: Telge-Udominate 62-67.

Fjärde perioden och der ser ut att bli tajt ända in i kaklet. 75-76 med fyra minuter kvar. Timeout Udominate. Telge har 12 av 26 på trepoängare och det håller dem med segerchans. Tre min kvar: 75-80. Telge stoppas helt. Udominate går upp till 75-84 med bara 1:05 kvar på klockan. Umeå-lagets ryck på 0-10 i slutet avgör.
Period 4: 15-19.
Matchen slut: Telge-Udominate 77-86.

Umeå BSKT startar precis som vanligt: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.
Bra start för BSKT som går till 9-4. Men sedan jobbar sig Dolphins in i matchen och vänder till 11-12.
Ett stort minus för Umeå är att Eric Gilchrese står på tre foul redan efter nio minuter – två av de bedömningarna ifrågasätts kraftigt av Umeå-bänk och hemmapublik.
Första perioden slut: 15-14.

Även i andra börjar Umeå bra och redan vid 21-18 efter tre minuter tar Dolphins coach Adnan Chuk timeout. Mitt i andra har vi 26-27 på resultattavlan. Därefter kommer lite momentum för gästerna som får stopp på Umeå och samtidigt offensiv utdelning med två raka treor av Fredrik Larsson, 27-35 och nödvändig timeout Umeå.
Andra perioden: 15-26. Ställningen i paus: Umeå BSKT-Norrköping 30-40.

I tredje perioden håller Dolphins fortsatt ungefär sju-tio poängs ledning. Adnan Chuk coachar som att varje bollinnehav är det sista i världen. Umeå kommer upp till 46-51 som närmast.
Period 3: 20-16. Ställningen inför sista: BSKT-Dolphins 50-56.

Fjärde perioden: Kanonstart av Umeå som närmar sig till 55-56. Hemmalaget går till över 1.100 åskådares glädje upp i ledning vid 59-56. Nio raka Umeå-poäng. Publik exakt 1.162.
5:48 kvar: Ställningen 59-59.
5:03 kvar: Arik Smith sänker en trea till 62-59. Jättejubel. Timeout Norrköping.
”Neeej” skriker publiken när André Nilsson får sin femte foul. Hård dömd? Tungt för Umeå.
Gilchrese räddar en boll när han slänger sig och hamnar ända uppe på läktarsektionen.
4:05 kvar: 64-61.  Timeout Umeå.
3:24 kvar: 65-63.
3:07 kvar: 67-63.
Sedan åker Alex Varytimiadis ut med sin femte foul. Vem ska nu försvara mot Jocke Kjellbom? Egal såklart.
2:17 kvar: 67-65.
Oj så tungt. Tyrell Green skjuter en trea plus att han får bonuskast.
1:26 kvar: Dolphins leder med 67-69.
1:23 kvar: 68-69. Därefter två kast för Jocke Kjellbom 68-71.
57 sek: Arik Smith drar i en trea, 71-71.
Nästa sekvens. Jocke Kjellbom en tvåa plus bonuskast.
39,5 sekunder kvar: Vi har 71-74. Timeout.
Umeå skottmiss och Dolphins retur, Kan ha varit matchen. Två kast för Green blir det sedan.
17,5 sek kvar: 71-76. Gästerna mycket säkra från strafflinjen i slutet. Ny timeout Umeå.
15,5 sek: 73-76 efter två kast Arik Smith.
Ingen foul för att stoppa klockan förrän sex sekunder kvar. Straffkast Dolphins. I det läget säger Eric Gilchrese något till domarna och åker på en teknisk foul. Han har sedan tidigare åkt på en osportslig och får lämna hallen.
6 sek kvar: 73-78.
Matchen slut: Umeå-Norrköping 73-78.