Alvik vann toppmöte mot Umeå

Söndagens toppmöte mellan Alvik och Umeå slutade med klar och enkel seger för ett hungrigt hemmalag på pigga ben och bra händer. Gästerna orkade hänga med i ungefär sexton minuter, men Alviks ryck just före paus blev början till slutet för Udominate denna söndag. I andra halvlek ångade Alvik på till en riktig storseger. Välförtjänt och rättvist.
En tydlig skillnad var skyttet där Alvik sköt 52% från golvet mot 38% för Umeå.
Umeå får rikta in sig på återhämtning och omladdning till kommande veckas EuroCup-spel.

Matchen slut: Alvik-Umeå 96-79 (23-21, 29-22, 26-16, 19-20).
Poäng Alvik: Klara Lundquist 19, Elin Ljunggren 19, Martina Stålvant 18, Paula Juhlin 14, Ilaria Zanoni 13, Nathalie Schönberg Langanga 8, Tina Moen 5.
Umeå: Ana-Marija Begic 21, Tiffany Brown 18, Brianna Kiesel 15, Mante Kvederaviciute 8, Sandra Hansson 5, Danielle Elvbo 5, Gigi Mazionyte 4, Isabell Edholm 3.

Bäst i Umeå Ana-Marija Begic med 21 poäng + 13 returer.
För Alvik en viss landslagsguard, Klara Lundquist, nu 19 poäng + 10 returer.

x x x x x

Fjärde perioden: 19-20.
Mante Kvederavicute krigar vidare fast hon ser ut att gå på knäna, gör två plus ett i första anfall i fjärde.
Matchen är i praktiken över, mest en formsak i fjärde med spel för att se hur siffrorna ska bli i slutresultat.
Ingen spänning. men bra jobb av Alvik som aldrig slog av på takten och jagade på för att nå över 100 poäng. Nu nådde de inte riktigt ända dit.

Ställningen inför sista perioden: Alvik-Umeå 77-59.

Tredje perioden: 25-16.
Begic är i spel igen för Umeå. Alvik gör fyra första poängen till 56-43. Hemmalaget gör många enkla poäng på layups när Umeå inte hinner med. Alla kämpar på men det är inte samma speed i benen, piggast i Umeå är förstås Kiesel som är utvilad.
5 min: 63-53.
Alvik skjuter ett par nya treor – de har verkligen hög utdelning. Det går till 73-57. Och vidare till 77-57.
Svårt att se hur Umeå ska kunna vända detta. Tåget går – och ingen kan säga att det kommer oväntat i den här matchen.

Läget i paus: Alvik-Umeå 52-43 (23-21, 29-22).

Analys i halvtid: Hemmalaget har laddat för detta toppmöte och spelar med pigga ben och hög fart. En taggad Stålvant vill gärna vinna och har bland annat 3 av 3 på treorna. 52 insläppta poäng visar att Umeå har svårt att hinna med i försvar. En EM-kvalspelare som Mante Kvederaviciute i Umeå ser mycket trött ut efter två tuffa landslagsmatcher plus match i Södertälje i fredags kväll. Taktiskt lägger Alvik med framgång mycket defensivt krut på att stoppa Gigi Mazionyte. Umeå vinner returerna, men har inte samma fina skottprocent som hemmalaget. Ett frågetecken inför andra halvlek är hur det står till med Ana-Marija Begic som fick en hård smäll rakt på ett knä (ingen vridning). Brianna Kiesel har varit positiv i sin ligadebut för Udominate.

Andra perioden: 29-22.
Andra inleds med en trea av Issa Edholm för Umeå. Efter ett par minuter så har vi 28-28. Därefter en dålig sekvens av Umeå med turnover, osportslig foul och missade avslut, Alvik upp till 33-28. Begic får en råsmäll på ett knä, men verkar okej nog för att spela vidare. Går dock till bänken för vila under de avslutande minuterna före paus.
5 min: 38-32 – efter ny trea av Stålvant.
Noteras: Gigi Mazionyte får i sin första tvåa djupt in i första halvlek.
Noteras: Alvik har sänkt sex av sju trepoängsförsök! Umeå 5 av 13.
3:22 före paus: Läget är 41-37. Timeout Alvik. Katha Fasth Gillstedt in. Zanoni gör fyra raka poäng till 45-39. Man kan lugnt säga att Udominates försvarsspel inte är på topp. Eller om man så vill så bjuder båda lagen på en poängrik och öppen match i första halvlek.
I slutet går Alvik ifrån och leder klart i paus.

Första perioden: 23-21.
Båda lagen gör poäng i sina inledande anfall. Brown en tvåa och Stålvant en trea. Ställningen 7-10 efter tre minuter och då har Tiffany Brown skjutit åtta poäng. Efter två snabba foul på Hansson byter Umeå in Brianna Kiesel. Alvik släpper in Zanoni som ersättare för Schönberg. Snabbt 0-8 i returer varav fem offensiva för Umeå.
5 min: 12-10. Noteras att bortalaget redan åkt på lagfoul. I nästa sekvens ny foul på Umeå, plus poäng Klara Lundquist och bonuskast för Alvik till 15-10. Timeout Julian Martinez Alman. (Alvik har klarat sig med endast två foul). I Umeås anfall sänker Kiesel sina första ligapoäng, det blir en trea. I slutet av första börjar foulen jämna ut sig när Umeå attackerar. Dock innebär några missar på närskott att Alvik behåller ledningen fram till drygt åtta minuter spelat då kvittering till 17-17 kommer och timeout av Alviks Jurgita Kausaite. Elvbo och Edholm har kommit in för Umeå. En jämn period avslutas med en trea av Stålvant. Mycket bra inhopp av Brianna Kiesel med sju poäng på drygt sex minuter.

Umeå-laget kan i dag ställa upp med tio spelare.  Fem svenska och fem importer. Det innebär att det ska bli ligadebut för amerikanskan Brianna Kiesel. Den Udominate-spelare som ställs över är centern Lisa Koop.

Umeå Udominates startfemma: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte, Ana-Marija Begic.
På bänken: Danielle Elvbo, Brianna Kiesel, Isabell Edholm, Emelie Enjebo, Frida Modig,

Alvik Basket startar med Klara Lundquist, Martina Stålvant, Nathalie Schönberg, Paula Juhlin och Elin Ljunggren.
På bänken bland andra de tidigare Umeå-spelarna Ilaria Zanoni och Katha Fasth Gillstedt, samt norskan Tina Moen.