Norrderby i Umeå Energi Arena. Umeå BSKT v.s. BC Luleå.
Publiksiffran: 1 143.
Matchen slut: Umeå BSKT-BC Luleå 82-103.
Summering:
Frånsett en 16-10-start för Umeå så var det gästande mästarlaget BC Luleå som regerade. I paus var hemmalaget i underläge med 18 poäng. BSKT gav aldrig upp och kom tillbaka till ”bara” sex poängs skillnad vid 72-78 i början av sista perioden. men då ryckte BC Luleå kraftfullt och avgjorde. Det rann i väg och i slutet släpptes flera bänkspelare in för att spela av matchen.

– Defensivt var vi lite sega i inledningen, men vi lyfte försvaret och satte stopp före paus. Umeå är farliga och var på väg tillbaka i matchen, men vi kunde rycka ifrån igen. Brandon Rozzell och Adam Rönnqvist var bra där. Vi gör mål i dag och kan rotera bra i laget som funkar fint just nu med bra kommunikation, summerar Luleås coach Peter Öqvist.

– Väldigt många små delar fungerade inte i kväll, bland annat trepoängskyttet och det gjorde det svårt. Vi hade för många turnovers och Luleå tog för många offensiva returer, och vi blev straffade för alla våra misstag på direkten, analyserade Umeås coach Jesper Gustavsson.

Mer läsning: Analys: hade inte rätta glöden

Svenska Basketligan
Umeå BSKT-BC Luleå 82-103.
Perioder:
18-20, 20-36, 26-19, 18-28.
Poäng Umeå: Arik Smith 18, Egal Saleman 18, Eric Gilchrese 14, André Nilsson 12, Nick Schlitzer 10, Alex Varytimiadis 6, Fredrik Björnsson 2, Nathan Dawit 2.
Luleå:  Tom Lidén 20, Brandon Rozzell 19, Adam Rönnqvist 16, Yannick Anzuluni 13, Denzel Andersson 13, Anton Saks 8, Quinton Upshur 5, Anton Kobylak-Berglund 5, Tim Kearney 2, Brice Massamba, Jonatan Arvidsson.
Publik: 1143 i Umeå Energi Arena.

Bloggens löpande matchrapportering:

Fjärde perioden: 18-28.
Bra start av Umeå som får ner avståndet till sex poäng vid 72-78. Timeout Luleå. Sedan skjuter BC ett par tunga treor.
7 min kvar: 74-84.
6 min kvar: 76-86. Svårt för André Nilsson att spela försvar med sina fyra foul, något som utnyttjas av Tom Lidén. Timeout Umeå.
4:13 kvar: 78-93. Ny timeout Umeå.

Ställningen inför sista: Umeå-Luleå 64-75.

Luleås coach Peter Öqvist hörs tydligt i sista korta pausen säga till sina spelare ”Vi måste låsa igen det”

Tredje perioden: 26-19
Jättejubel i arenan när Arik Smith dunkar i 47-58. Från underläge med 18 poäng i paus har hemmalaget minskat till nio poäng. Timeout Luleå. Men hemmaflytet avtar snabbt med två snabba foul på Umeå-stjärnan som då står på fyra foul. Luleå tar tillbaka till 47-63.
Sedan åker Smith hårt i golvet vid ett skottförsök, ingen avblåsning. Ska vi tro att Jesper Gustavsson protesterar till sig en teknisk? Kanske inte. Ingen av coacherna verkar nöjd. Alla i hallen är påverkade av heta derbykänslor.
Efter åtta minuter av tredje är läget 58-65.

Ställningen i halvtid: Umeå BSKT-BC Luleå 38-56

Summering: Det bar i väg rejält i andra perioden.

I den andra perioden kom ett kraftfullt ryck av gästande BC Luleå som under dessa tio minuter gjorde hela 36 poäng och skaffade sig en stor ledning i halvtid. Umeå BSKT ledde med 16-10 efter fem minuter, sedan följde femton minuter mästarklass-basket av Luleå som under den sekvensen fram till paus fick ihop 22-46.

Luleå har i paus skjutit 8 av 16 från trepoängsland, medan Umeå endast har 2 av 16.  Där ligger hela poängskillnaden. Ett stort minus för hemmalaget är även att store centern André Nilsson åkt på fyra foul. Umeås försvar är inte bra, 56 insläppta är inte godkänt någonstans. BC håller trycket uppe med täta byten och spelar med elva man mot Umeås sju.

Andra perioden: 20-36
Inleds med häftig enhandsdunk av Yannick Anzuluni. Luleå testar också en hög press i början av andra. Gästerna gör ett litet ryck och skaffar sig tio pinnar upp vid 24-34. Det blir två täta timeouts av Jesper Gustavsson som inte alls gillar hur hans lag går bort sig i försvar. 4:20 före halvtid är ställningen 32-40. Det växer till 34-47 med enkla Luleå-poäng.

Första perioden: 18-20
Jämn start på matchen, efter fem minuter har Umeå 16-10. Timeout BC Luleå. Egal Saleman verkar helt kry efter sin skadefrånvaro, har gjort fem tidiga poäng. I senare delan av första perioden blev det en del längre anfall och svårare för hemmalaget att göra poäng. BC tar sig till 16-15 och därtill två straffkast för Adam Rönnqvist som hoppat in. Efter åtta minuter 16-17 på tavlan. Gästerna byter friskt och har redan använt elva spelare innan första tio är spelat. Umeå har låtit sju gubbar känna på golvet. Två inhoppare är Nathan Dawit och Alex Varytimiadis.

Hemmalaget har Egal Saleman tillbaka efter tre matchers frånvaro – och lagkaptenen spelar från start.
Umeås förstafemma: Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.
Luleå startar med: Brandon Rozzell, Quinton Upshur, Denzel Andersson, Yannick Anzuluni och Tom Lidén.

Bra med folk på läktarna, gissningvis cirka 1200.
Bilden: Yannick Anzuluni mellan umeås Nick Schlitzer och Eric Gilchrese.