Seger efter chockstart

Ett segt och blekt Udominate hamnade inledningsvis i underläge med hela nitton poängs marginal mot ett effektivt Telge. När det såg som mest chockartat ut så klev hemmalagets Tiffany Brown fram – i andra perioden 18 poäng från hennes händer och i halvtid bara en pinnes underläge för Umeå.

Sista perioden utvecklas till en rysare då Udominate efter en strålande period upp till ledning med 14 poäng åter föll tillbaka i en svacka då ett tappert Telge åter lyckades ta ledningen en bit in i sista perioden Det avgörande rycket kom sista två minuterna då hemmalaget gjorde 14-2. Det slutade med Umeå-seger 95-83 i en svängig match in för 602 åskådare när Udominate bjöd på fritt inträde.

Tiffany Brown landade på 25 poäng (satte 9 av 12 skott)  + 8 assists.

– Som tidigare är historien om det här laget välidgt mycket upp och ned, det tar konstigt nog tid för oss att komma in i matchen, vår gameplan och vad motståndarna gör. Telge såg inledningsvis ut som ett fantastiskt skottstarkt lag, men det jämnade ut sig innan matchen var över, säger Udominates coach Julian Martinez Alman.

Udominate åkte på en skada i form av en stukad fot på Isabell Edholm.
– Hon säger att det ska vara okej och ingen större fara, vi får hoppas att det är så och inget allvarligt, säger Julian Martinez Alman.

Bilden: Det här gänget lyckades till slut vinna i den specialla sponsormatchen med fri entré som lockade 602 åskådare.

Telge Basket kom bra förberedda och ett taggat gäng bjöd upp till kamp. Taylor Wurtz och Tayler Mingo var okså rejält svårstoppade då de gemensamt svarade för 61 poäng.

– Jag vet inte riktigt om Udominate respekterade oss, men vi får tacka för att vi fick en tjuvstart. Sedan när de vill spela så är de ett helt annat lag och då vinner de matcherna till slut. Vi är djäkligt små och försökte trolla med det material vi har och spelade zon i 40 minuter för att inte tappa alltför mycket i returtagningen. Vi kämpade som f-n och kom tillbaka i slutet, summerar Telges coach Viktor Bengtsson.

Till denna omgång i Umeå var nya amerikanskan Chelsea Poppens inte spelklar för Telge.
– Hon kommer att hjälpa oss mycket när det gäller returtagning och djup, säger Viktor Bengtsson.

Umeå Udominate-Telge 95-83 (14-27, 33-21, 22-14, 26-21)
Umeå: Tiffany Brown 25, Sandra Hansson 19, Brianna Kiesel 16, Gintare Mazionyte 12, Ana-Marija Begic 10, Lisa Koop 7, Danielle Elvbo 6.
Telge: Tayler Mingo 33, Taylor Wurtz 28, Tilde Ahlin 8, Patricia Elias 5, Moa Filén-Hammarström 4, Linnea Nilsson 3, Anita Ilic 2.
Publik: 602.

Noterbart i statistiken är att lagen totalt på 40 minuter var jämna i väldigt många kolumner. Trepoängsskyttet landade exempelvis på att Udominate hade 13 av 35 och Telge 13 av 36. Dock skiljde det mycket individuellt. Bästa asistansskyttar  för Umeå Sandra Bansson 5 av 8 och Tifffany  Brown 5 av 8. För Telge Taylor Wurtz 8 av 13!
På straffkast hade båda lagen 10 av 11.
På tvåpoängare vann Umeå på fler chanser, det blev poäng på 23 av 39 – medan Telge på tvåor hade 17 av 27.
Returerna vann Umeå med 39-27. Hemmalagets 13 offensiva returer viktiga. Flest ribbor totalt på Mazionyte med 10.
När det gäller assists så hade Umeå hela 27 (Brown 8, Kiesel 7 ) mot Telges 14.
Båda lagen höll turnovers lågt med 11 för Umeå och 10 för Telge.
I plus/minus-statistiken så var Ana-Marija Begic bäst på plan med sina +24.

x x x x x

Här nedan Bloggens löpande matchrapportering:

Fjärde perioden: 26-21.
Kiesel och Koop vilar på bänken. Wurtz sänker en trea. 69-65.  Udominate har åkt på en skada på Isabell Edholm.
8 min kvar: 74-67. Brown åker på en så kallad osportlig foul när domarna tycker att hon försökt stoppa ett snabbt uppspel på fel sätt. Straffkast och Telges boll från sidan. Wurtz sänker en ny trea. 74-72. Nya Telge-poäng och nya straffkast 74-75 på tavlan.
Nytt strul kring sekretatiatet och domarna tar en egen timeout för att saker ska redas ut.
Udominate har Brown på bänken. Telge ökar på 74-77. Gästerna klarar sig mycket bättre när tempot sänks.
6 min kvar: 76-77. Då kommer en efterlängtad trea av Mazionyte. 79-77.
5 min kvar: 79-77. Brown redo för att bytas tillbaka in. Elvbo som varit inne en stund går ut. Mingo gör 79-79 på två straffar.
4 min kvar: 81-81. Sandra Hansson drar i en trea från hörnet. 84-81. Timeout Telge. Tid kvar 3:31. Koop in. Begic vilar.
3 min kvar: 86-81. Kiesel assisterar Koop till enkla poäng. Sedan 24 sekunder anfall utan utdelning för Telge. Kiesel attackerar i andra änden och får två straffkast. det ger 87-81 och 88-81.
2 min kvar: 88-81. Telge missar. Bollen till Brown som drar i en trea. 91-81.
1 min kvar: 91-81. Mingo får i en tvåa. 91-83. Brown foulas, två straffar. 93-83. Sista poängen av Koop. 95-83.

Slut: Udominate-Telge 95-83.

x x x x x

Ställningen inför sista: Udominate-Telge 69-62

Tredje perioden: 22-14.

Umeå startar med Kiesel, Brown, Hansson, Begic, Koop. Hög fart  och vips är det nio raka poäng på fyra minuter och 58-48 på tavlan. Det blir en run på fjorton raka hemmapoäng. Nu är det jättebra försvar och full fart framåt. Toppjobb av denna femma.
Matchen är dock inte över. Mazionyte kommer in som ersättare för Begic. Mazionyte gör flera enkla misstag och detta ger Telge andrum. 67-60 plus straffkast för gästerna som ger 67-62 innan Mazionyte får i en boll.

Ställningen i paus: Udominate-Telge 47-48.

Andra perioden: 33-21.
Tiffany Brown öppnar bra med en tvåa plus en trea. 19-27 innan Telge sänker nytt långskott. Återuppståndna Wurtz 19-30. Telge fortsätter att bomba i sina distansskott och rusar iväg till 21-40. Mitt i perioden får Udominate igång en sekvens med blixtanfall och faktiskt även ett par treor som går i, kommer lite närmare till 34-43, men ett par misstag senare är det 34-48. På sjutton minuter har Telge gjort nästan 50 poäng på det Umeå som ska vara försvarsstarkt.!!
I slutet av första halvlek tar Tiffany Brown över totalt. Hon sänker allt och för nästan på egen hand tillbaka Umeå i matchen. Tiffany klockade in på 18 poäng under den andra perioden. träf på 4 av 5 treor, 3 av 3 tvåor.

Första perioden: 14-27.
Umeå tappar bollen i sina två första anfall. Mingo gör matchens första poäng på layup. Hon skjuter dedan en trepoängare och det är 0-5. Umeå missar skott mot Telgen zon och Wurtz lägger i 0-7. Nytt missat anfall av hemmalaget som startat väldigt segt. Ny trea av Telge, denna gång av Wurtz och tavlan visar 0-10. Chockstart. Varpå Umeå tappar bollen igen och då måste Julian Martinez Alman ta en tidig timeout. Två minuter spelat. Udominate testar växla zon/man-försvar. Första hemmapoäng av Kiesel efter en steal.
udominate har klara bekymmer mot Telges stora zon. Missar flera trepoängsförsök i rad innan Sandra Hansson träffar rätt.
5-12 efter fem minuters spel. Telge har lite flyt också, Minga måste ta en jättelång trea i sista sekundern på ett anfall och bollen går planka i. 7-15. I nästa anfall klagar Umeås coach på utebliven foul och åker direkt på en teknisk foul. Gästerna utnyttar detta och går till 7-18 på straffkast plus tvåa. Hemmalaget ser fortsatt risigt ut, missar sina skott och det är 7-20 med drygt sju minuter spelat.
Första bytet blir Ana-Marija Begic in i stället för Mazionyte. Sedn får Tiffany Brown hoppa in för Hansson.  11-27 till Telge.
Hemmaspelarna missar typ allt, vi har exempelvis 1 av 10 på treorna. Telge 5 av 10 i första perioden.
(om någon undrar så verkar det vara något strul med livestats där faktan för den första perioden inte riktigt stämmer,  det blir även lite extra lång paus innan andra perioden då sekretariatet också tycks ha något bekymmer, oklart om det är tekniken eller något annat).

I söndagseftermidagens ligamöte mellan Udominate och Telge har gästerna åter med stjärnan Taylor Wurtz, som varit sjuk.

I hemmalaget ska Mante Kvederaviciute stå över, detta då Udominate bara mönstrer fem svenska spelare och därmed bara kan använda fem importer.

Starfemman för Umeå: Brianna Kiesel, Danielle Elvbo, Sandra Hansson, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Telges starters: Tayler Mingo, Linnea Nilsson, Taylor Wurtz, Tilde Ahlin, och Moa Filén-Hammarström.