Ändrat schema – nackdel Udominate

Det har blivit nya ändringar i spelschemat för basketligan dam – ändringar som ger Luleå Basket fördel och Umeå Udominate klar nackdel. I alla fall i Bloggens ögon.

- Coachen och laget är okej med schemat. Vi ser det som en utmaning, hälsar Umeå-klubbens Lisa Åström.

Det som hänt är att Svenska Basketbollförbundet och klubbarna försökt lösa den krock som uppstått i och med att ett av de svenska topplagen kommer att gå vidare till ”final 4″ (semifinal/bronsmatch/final) i östeuropeiska damligan. Den slutspelshelgen för EEWBL ska spelas dagarna 16-17-18 mars. Samtidigt ville svenska förbundet helst ha en samlad sista omgång i basketligan dam där alla lag spelade på samma klockslag den 17 mars. Så den ekvationen går inte ihop.

I svenska ligan kommer efter ändringarna tre matcher att spelas 17 mars, det är Mark-Visby, Uppsala-Alvik, samt AIK-Eos. Två matcher ska spelas den 15 mars; Norrköping-Udominate och Telge-Luleå.

Den sannolikt helt avgörande matchen för vilket lag som vinner grundserien i svenska ligan ska spela i näst sista ligaomgången, det är toppmötet Luleå-Udominate. En match som nu ligger på den 7 mars i Luleå Energi Arena.

- Luleå fick flytta den hemmamatchen och de sade att de inte hade hall annat än den sjunde, så vi hade inget val mer än att acceptera det, förklarar Lisa Åström.

Vari ligger då problemet? 
Jo – den här matchflytten innebär att Udominate ska spela tre bortamatcher på fem dagar.  Visby borta den 3 mars, Mark borta den 5 mars och så Luleå borta den 7 mars.
Luleå Basket å sin sida kan komma utvilade då laget spelar borta mot Alvik den 28 februari och sedan kan ladda för matchen mot Udominate.

Sett till de senaste årens slutspel där Luleå varit omutliga på hemmaplan så är detta en jättechans att ta hem grundserien och därigenom hemmaplansfördel genom hela slutspelet.

Okej, det är inte helt enkelt att pussla ihop spelprogram med lag som har högre ambintioner än att enbart lira i svenska ligan.  Nu har förbund och klubbar enats om detta spelschema, då är det så.

Bloggen kliar sig in alla fall i huvudet och tycker att upplägget är både konstigt och dåligt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>