Bussey-effekten

Bloggen passade denna söndag på att kika på en ungdomsmatch i Norrbottens-serien DU5, en serie där i huvudsak tjejer födda 04 spelar basket.
En riktigt välspelad och sevärd match blev den mellan KFUM Umeå och BK Gladan. Bra försvar och snygga pick och rull-spel. Och, inte minst, bra distansskytte.

Busjämnt ända in i slutminuterna – men gästande Gladan från Luleå fick en matchvinnare i form av Elin Blomqvist som bland annat sänkte ett trepoängsskott, plus ett par tuffa tvåor alldeles i slutet.

19 poäng på hennes konto i en match som slutade 46-51.
- Hon gör poäng i varje match, men är kanske inte den som brukar göra mest poäng, säger tränaren Nicklas Karlsson.

Varför skriver nu en Umeå-baserad blogg om BK Gladan från Luleå?
Jo det finns en bra story. ”Bussey-effekten”.
Årskullen födda 04 är ett exempel på hur rätt typ av stjärnor i elitlagen genererar framtidens spelare.

- På tjejsidan i Luleå är det en riktig boom. Dels har Luleå fördel av att ha haft elitlag i väldigt många år, men karismatiska damspelare har också betytt väldigt mycket, säger Nicklas Karlsson som nämner Martina Stålvant och Julie Vanloo. Plus då den som betytt allra mest.

- Katie Bussey är den stora spelaren. Hon spelade flera säsonger i Luleå och när en så karismatiskt spelare kommer ut till våra ungsomsspelare och håller i en träning fast det är lördagskväll – det betyder jättemycket. Vi har det bra förspänt via Luleå Basketcentrum när vi kan ”beställa” besök av elitspelarna, säger Nicklas Karlsson.

BK Gladans 04-lag utnyttjar också möjligheten att få många matcher under säsongen – då de liksom ett par andras Luleå-lag spelar i både DU5- och i DU4-nivåserierna.
I DU4 är det bara Luleå-lag. I DU5 deltar KFUM Umeå Satelliterna från Västerbotten.

- Det är en väldigt jämn och bra serie, spelarna utvecklas väldigt bra under säsongen, säger Gladan-tränaren Nicklas Karlsson, som denna söndag kunde resa hem från Umeå med lite extra segerglada tjejer.

Bloggen sätter härmed på önskelistan för basketstaden Umeå upp ett långtidskontrakt för Brianna Kiesel som skulle kunna skapa ”Kiesel-effekten”. Ständigt proffsig, ständigt leende och med energi som föredöme för alla unga spelare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>