Hur stort är steget?

Bloggen gör här en liten internationell utblick och ställer frågan – hur stort är steget?

För tre år sedan spelade Udominate Basket playoff i EuroCup mot Sopron. Det ungerska laget gick vidare med seger i två möten – men bortamatchen (81-76 till Sopron) var den bästa insatsen av 2015 års upplaga av Umeå-laget. Agnes Nordström, Ashleigh Brown, Pam Rosanio, Ilaria Zanoni, Lina Pikciute och Dia Lukacovicova var bärande spelare för coach Micke Blomqvist. Duktiga inhoppare fanns i Salome Kabengano och Jenny Aronsson – Umeå-tjejen var faktiskt bästa i Udominate i plus/minus i den matchen (+10 på 12 spelminuter).

Stjärnan i Sopron var amerikanskan Kayla McBride. Drömspelaren för Udominates sportchef Bo Ågren-Malm. Hon spelar nu i turkiska succélaget Yakin Dogu (tillsammans med svenska Elin Eldebrink). Aktuell i dessa dagar även för nytt kontrakt i Womens NBA där McBride detta år ska spela i Las Vegas Aces (laget hette tidigare San Antonio Stars, men har nu flyttat och bytt namn).

Kayla McBride är tillsammans med Courtney Vandersloot de kanske två bästa spelare vi fått se i sporthallen på Gammlia i Umeå. Rätt suveränt faktiskt. Udominates Europa-spel ger en del kan man säga.

Tråden i detta inlägg med Sopron? Jo, den ungerska klubben har nu 2018 kvalificerat sig till final four i EuroLeague och dessutom fått förtroendet att arrangera finalhelgen den 20-22 april. Deltagande lag i final four: Sopron, Ungern, Yakin Dogu, Turkiet, UMMC Ekaterinburg, Ryssland och Dynamo Kursk, Ryssland.

I EuroLeague spelar Europas topp 16 klubblag på damsidan. Bland dessa lag finns exempelvis franska Villeneuve – som också gästat Umeå under tidigare spel på EuroCup-nivån.

Bloggen vill härmed hävda att det på tre års sikt skulle kunna finnas ett svenskt lag i EuroLeague. Steget från att ta sig vidare någon omgång i EuroCups slutspel till att vinna hela skiten eller göra så bra ifrån sig att avancemang till EuroLeague är stort, men inte oöverstigligt. Sedan kan det vara klokt att inte ha alldeles för bråttom. Positivt eget kapital med pengar i madrassen kan vara en bra utgångspunkt. Låt tanken sjunka in. Svenskt lag i EuroLeague 2021. Umeå eller Luleå?

Glöm inte att lilla Arvika tog sig ända till Europacup-final 1991! (Dåtidens EuroLeague).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.