Beslutet: Inget poängavdrag

Svenska Basketbollförbundets beslut i fallet Södertälje Kings – som använt en icke godkänd spelare i sex ligamatcher – innebär att Södertälje inte drabbas av något poängavdrag.

Herrarnas ligatabell förblir oförändrad, Södertälje får behålla de tre segrar laget tog då amerikanen Auston Barnes spelade utan svenskt arbetstillstånd.

Det enda straff Södertälje drabbas av är böter på 15.000 kronor.

Amerikanen Auston Barnes har, efter ny ansökan av Södertälje-klubben, fått sitt arbetstillstånd av Migrationsverket – och är nu godkänd för spel då Södertälje på tisdag avslutar grundserien med bortamatch mot Umeå BSKT.

x x x x x

Bloggens kommentar: I sitt beslut skriver förbundets tävlingsutskott att Södertälje Kings är ansvarigt för de misstag som begått, men väljer att göra ”tolkningen” att brottet mot tävlingsbestämmerlserna kan lämnas utan åtgärd. Klubben får bara en ”administrativ straffavgift”. Här blev det hellre fria än fälla och det går förvisso att leva med.
Men nog är det ett problem att beslutet står i rejäl kontrast mot både tävlingsbestämmelserna och de utskick som förbundet tidigare gjort med tydlig skrivning om att den som använder icke godkänd spelare både ska förlora match och få böter på 100.000 kronor.
Här bryts det mot tydliga regler – mer eller mindre utan konsekvens. Det är illa.

Tävlingsutskottet har inte gjort någon prövning av förbundets egna rutiner – vilket förstås inte ingår i uppdraget – men det väcks en hel del frågetecken kring det faktum att spelaren hela tiden funnits med på förbundets spelklarlista, vilket gjort att matchkommissarier inte kunnat se ännat än att spelaren är godkänd – fast han inte var det. Södertälje Kings fick inledningsvis ett arbetstillstånd för Barnes som räckte till 31 januari – men skickade inte ens in det pappret. Och ingen frågade efter det. Minst sagt rimligt  är att förbundet efter detta stramar upp sina rutiner.

x x x x x

Här nedan publicerar Bloggen hela förbundets beslut

Beslut angående Södertälje Kings ansökan om arbetstillstånd för Auston Barnes
Svenska Basketbollförbundet – 2018-03-23 09:25 CET

Tävlingsutskottets beslut angående Södertälje Kings ansökan om arbetstillstånd för Auston Barnes

Bakgrund

Södertälje Kings skrev den 3 december 2017 ett kontrakt med Auston Barnes för perioden 5 december 2017 till säsongsslut 2018. Kontraktet inkluderar en klausul som gav Södertälje Kings möjlighet att bryta kontraktet senast den 31 januari 2018. Denna klausul utnyttjas dock inte av Södertälje Kings. Den 5 december ansökte Södertälje Kings om arbetstillstånd hos Migrationsverket. Migrationsverket gav ett positivt förhandsbesked, vilket Södertälje Kings skickade till SBBF som underlag för att erhålla spelarlicens, vilket även erhölls. Migrationsverket beviljade den 15 december 2017 Auston Barnes arbetstillstånd för perioden 15 december 2017 till 31 januari 2018. Detta arbetstillstånd skickade Södertälje Kings aldrig till SBBF.

När Södertälje Kings den 12 mars, efter påminnelse från SBBF, skickar det gällande arbetstillståndet för Auston Barnes uppmärksammar såväl Södertälje som SBBF att Auston Barnes endast beviljats arbetstillstånd till den 31 januari 2018. Den 13 mars 2018 ansöker Södertälje Kings hos Migrationsverket om förlängning av arbetstillståndet i enlighet med kontraktstiden.

Tävlingsutskottet konstaterar

Att Auston Barnes under perioden 1 februari till 12 mars 2018 spelat utan giltigt arbetstillstånd.

Att det av Södertälje Kings ansökan till Migrationsverket om arbetstillstånd är tydligt att det varit Södertälje Kings avsikt att arbetstillståndet ska gälla hela kontraktstiden.

Att det åligger Södertälje Kings att säkerställa att erhållet arbetstillstånd är i enlighet med gällande kontrakt, och att Södertälje Kings borde uppmärksammat att det erhållna arbetstillståndet gick ut den 31 januari 2018.

Att Södertälje Kings ansvarar för att skicka det formella arbetstillstånden till SBBF, och att SBBFs system för spelarlicenser, om så hade gjorts, hade varnat/flaggat.

Att Migrationsverket beviljat Auston Barnes ett arbetstillstånd från den 13 mars i enlighet med gällande kontrakt.

Tävlingsutskottets beslut

Södertälje Kings är ansvariga för de misstag som har begåtts. Av dokumentation och dialog med Södertälje Kings och Migrationsverket är det dock tydligt att Södertälje Kings sökt arbetstillstånd för hela kontraktsperioden, och att Södertälje Kings hela tiden har varit i tro att Auston Barnes arbetstillstånd avsett hela kontraktsperioden, dvs. fram till säsongsslut 2018. När Södertälje Kings kontaktar Migrationsverket i ärendet väljer Migrationsverket att direkt bevilja ett nytt arbetstillstånd för hela kontraktsperioden utifrån gällande kontrakt.

Utifrån ovan anser Tävlingsutskottet det rimligt att tolka tävlingsbestämmelserna så att de matcher som spelats under tiden 1 februari till 10 mars 2018 lämnas utan åtgärd, men att Södertälje Kings pga. att de inte tagit ansvar för att säkerställa korrekt dokumentation i enlighet med tävlingsbestämmelserna ska betala en administrativ straffavgift på 15 000 kr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.