Knappt för Udominate

Dags för första mötet i SM-kvartsfinalserien mellan Udominate och Dolphins. Plats Umeå Energi Arena.

Matchen slut: Udominate-Dolphins 73-69 (26-11, 17-18, 14-9, 16-31).

Efter en bra första period så visade Udominate allt annat än slutspelsform. Efter en ledning som var uppe i 22 poängs marginal så blev sista perioden rena rama katastrofen med 31 insläppta poäng. Den positiva sidan är att poängskillnad inte spelar någon roll i kvartsfinalserien.

- Vi tar med oss vinsten, sedan måste vi sätta oss och analysera. Det finns två olika sätt att vinna, det här var varianten vinst med dåligt spel, säger Umeås coach Jan Enjebo.

- Vi ligger under med 0-1 i kvartsfinalen, Umeå har ett fruktansvärt bra lag som bara förlorat tre gånger i ligan och tagit sig final four i östeuropaligan. Vi har nytt hopp igen hemma på måndag, men det krävs att ännu mer klaffar, säger Dolphins coach Jesper Sundberg.

Umeås poäng: Lisa Koop 22, Ana-Marija Begic 15, Tiffany Brown 13, Sandra Hansson 6, Danielle Elvbo 6, Isabelle Edholm 5, Gigi Mazionyte 2, Mante Kvederaviciute 2, Annie Kjellberg 2.
Norrköping: Dominique Wilson 33, Deanna Weaver 11, Lovisa Hjern 8, Matilda Claesson 6, Sofia Pelander 6, Anna Stern 5.

x x x x x

Umeå startar med: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Gigi Mazionyte, Ana-Marija Begic och Lisa Koop.
Norrköping: Dominique Wilson, Lovisa Hjern, Matilda Claesson, Deanna Weaver och Sofia Pelander.

Första perioden: 26-11.
Båda lagen verkar vara på hugget i inledningen, Hansson inleder med tvåa för hemmalaget och Wilson kontrar med trea för gästerna. Efter två minuter 8-4. Sedan ger bra returer både defensivt och offensivt  Udominate 14-4. Timeout Jesper Sundberg efter drygt tre minuter. I centermatchen har Pelander bekymmer med Koop. Det blir 17-4 innan Claessson får i en trepoängare till 17-7 mitt i första.
Sedan lite stiltje offensivt  i hemmalaget som missar några skott. Vi får se inbyten av Mante Kvederaviciute, Isabelle Edholm och Danielle Elvbo. Även Dolphins har släppt in folk från bänken. Udominate försvarar bra så gästerna har låg träffprocent. Ful knuff av Anna Stern när Edholm är fri med korgen ger osportslig foul på Dolphins. Kast och boll från sidan. Friska Umeå-poäng i slutsekunderna av första.

Andra perioden: 17-18.
Inleds med fin block av Koop när Pelander försöker skjuta. Nåda lagen jobbar stenhårt defensivt. 2-0 Umeå på tre minuter. In i SM-slutspelet kommer även unga Umeå-produkten Moa Dellbro. Poängfattigt värre. Över fyra minuter av andra och lagen har 2-2 i poäng. Dolphins tar ledningen i perioden med två straffkast av Wilson. Koop får sedan två kast som hon sätter. Wilson sänker sedan en trea. All fart försvann i hemmalagets spel. Och Koop missar mycket nära korgen. 2 av 9. Timeout Jan Enjebo. Mitt i perioden. Ställning 30-18.
Noteras att Dellbro fick fem minuter på golvet. Norrköping krigar på bra. I slutet av andra 38-29 på tavlan. Då lägger Koop i en layup och Begic skjuter en vacker trea. 43-29. Dolphins timeout för att sätta upp sista anfall före paus, det lär vara för att få en trea. Det slutade med ett missat tvåpoängsförsök.

Ställningen i halvtid: Udominate-Dolphins 43-29.
Bra första period av Udominate, sämre i andra. Överlag låg skottprocent, Udominate som spelar mycket nära korgen 43% och Dolphins som skjuter massor av treoängsförsök har totalt 26%.

Tredje perioden: 14-9.
inleds med fyra raka Udominate-poäng. Två anfall i rad får Dolphins inte iväg något vettigt skott på 24 sekunder. Sedan kommer ett par anfall där trepoängsskotten blir airballs. Inte heller hemmalaget spelar någon stor basket. Tiffany Brown har fått tre foul på sig och ersättas av Elvbo som pointguard. 49-31 mitt i tredje, alltså 6-2 på fem minuter. Möjligen kan Udominates ineffektiva offensiv bero på test av lite nytt spel som inte satt sig.  Men mest handlar det om att tempot är för lågt. Dolphins har absolut inget emot detta.
Annie Kjellberg som kom till Umeå från Visby gör entré i detta slutspel. Bra försvar av Udominate igen i tredje.

Ställningen inför sista: Udominate-Dolphins 57-38.

Fjärde perioden: 16-31.
Dolphins får lite ny luft genom tvåa av Wilson, ett par treor av Weaver och Claesson 61-49. En stulen boll ger Wilson layup 61-51.
Ett slavrigt Udominate måste ta timeout. 18 poängs ledninge vips nere på 10. Av matchen återstår 7:31. Frågan är om det går att få fart på hemmabenen. Inte mycket som stämmer. Brown och Begic har kommit in igen. Dolphins gör 61-53.
Notering: Brianna Kiesel var med på uppvärmingen, men spelas alltså ännu inte på grund av axelskadan.
5 min kvar: 63-55. Brown får i en boll till 65-55. men nu kan Dolphins även göra en del enkla poäng under korgen. Pelander tvåa. Sedan ännu en gång Brown för hemmalaget.
4 min kvar: 67-57.
Notering:
I de övriga tre kvartsfinalerna vann Luleå, Telge och Alvik stort på hemmaplan i första matcherna i kvartarna. Bara Udominate som skaffar sig bekymmer. Dolphons gör 67-59 och sedan tappar Koop bollen…
Publiksiffran anges av speakern till 458 om Bloggen hörde rätt. Riktigt så många är nog inte i hallen nu.
2 min 10 sek kvar: 69-62. Senaste poäng en trea av Wilson. Sedan tycker domarna att det är offensiv foul på hemmalaget. Dolphins boll. Norrköping känner att det har chans att skrälla. Timeout Udominate.
2 min kvar: 69-64. Tvåa av Wilson. Bara fem pinnar skiljer. I nästa anfall gör Koop layup och får med sig ett bonuskast till 72-64.
Dolphins skjuter en trea till 72-67. Det är Stern.
Udominate har  princip helt slutat att spela försvar och har snart släppt in 30 poäng i sista perioden. Öppna skott kan alla sätta.
1:03 kvar: 72-67. Norrköping boll. det slutar med stegfel. Umeå boll. Anfallet slutar med foul på Mazionyte. Två straffkast. Miss. Miss
30 sek kvar: 72-69.
Udominate lyckas hålla i bollen i långt anfall och allt slutar med foul. Två kast Brown. Miss. Träff. Sedan är tiden slut.
Matchen slut: Udominate-Dolphins 73-69.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>