Udominate vidare – Luleå föll

I kväll måndag fyra SM-kvartsfinaler.
En ny superskräll av Mark Basket
– som i grundserien vann mot Udominate. I kväll ännu värre utslag på Richter-skalan med seger mot mästarlaget Luleå med 85-80. Avgörande tredje match i Luleå.
Samtidigt har Visby en kross på gång mot Alvik. Slut: 77-52. Tredje avgörande i Stockholm.
Udominate har avgjort i Norrköping
. Slut: 75-98. Umeå kan börja ladda för semifinal.
Telge vann
borta i Lund mot Eos, i siffror 82-93 – därmed Södertäjes damer klara för semifinal.

SM-slutspel, damer: kvartsfinal 2 i bäst av 3: Visby-Alvik, Norrköping-Umeå Udominate, Mark-Luleå, Eos-Telge (alla 19.00).
Samtliga fyra bortalag har chans att avgöra med en andra vinst i bäst av tre.

Ingen av matcherna webbsänds via basketförbunder/basketligan dam/Sportsground. Lite oklart hur det blir senare, enligt uppgift ska damernas slutspel börja sändas från match tre i semifinalerna. I herrbasketen sänds alla matcher.
Men Visby Ladies sänder i vanlig ordning själva.

Bloggen är inte på plats i Norrköping, men ska åtminstone försöka ge kort rapportering om utvecklingen för Udominate och övriga matcher.

Udominates startfemma: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Mante Kvederavicute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Dolphins: Dominique Wilson, Lovisa Hjern, Matilda Claesson, Deanna Weaver, Sofia Pelander.

Första perioden: 17-21.
Koop gör matchens första poäng till 0-2. Kvederaviciute har två foul på en dryg minut. Efter två minuter ställning 2-7, nya poäng Koop + en trea av Brown. Udominate har flera chanser som de bränner. Domarna hittar snabbt fyra foul på gästerna mot en på hemmalaget. Precis efter detta skrivet kom en andra foul på Dolphins och straffkast Koop. Weaver skjuter matchens första trea och ställningen 7-10 mitt i första.
Redan där kommer femte foul på Udominate och Dolphins reducerar från strafflinjen. 9-10. Första Umeå-bytet är Ana-Marija Begic in för Kvederaviciute. Foulen börjar jämna ut sig och efter sju minuter 11-15 på poängtavlan. Isabell Edholm in för Hansson.
Mycket spel in på centern Koop, hon har redan nio försök till avslut och har bokfört 11 poäng i slutet av första.
28 sekunder kvar av första: Brianna Kiesel hoppar in. Brown får vila lite.
Första perioden slut: Notera kan att två spelare står för alla Umeå-poäng. Koop har 13 och Brown 8.
För Dolphins tre som scorat; Weaver 7, Hjern 6 och Wilson 4.
Från en källa på läktarplats rapporteras att första perioden spelmässigt var ”okej”.

Andra perioden: 18-20.
Brianna Kiesel kommer med i poängprotokollet, först ett straffkast och sedan en tvåa. Weaver en trea för Dolphins. Nu är Umeås båda amerikanska guarder inne samtidigt, tvåa av Brown ger 20-26.
Knepigare för Dolphins när det blir högre tempo med Kiesel inne. Hemmalagets Wilson gör osportslig foul mot Kiesel, som sätter båda straffkasten. 20-28. Tre minuter in i andra. Brown fyller på till 20-30. Mitt i perioden bokförs en teknisk foul på Dolphins coach.
Från  läktarplats får Bloggen rapport om ganska tufft spel och synpunkter som vädras högt. Slutspelet är definitivt i gång.
Fyra minuter före paus har vi bortaledning 24-33. Ännu bara tre spelare i vardera lag som lyckats få bollen i korgen. Ha, direkt på den anteckningen så gör Rakel Gyberg Engdahl poäng för hemmalaget. I rotationen har Dolphins använt nio spelare mot Umeås åtta.
Domarna har hittat tre snabba foul på Kiesel som får gå till bänken en stund. På tavlan 29-39 med mindre än två minuter kvar till paus.
I slutet av andra gå Dolphins på hårt och minskar avståndet. Skott av Wilson och fyra straffpoäng av Jeng ger 35-39.
Timeout Umeå 28 sekunder kvar av första halvlek. Kiesel avslutar med en tvåa till 35-41.

Ställningen i halvtid: Norrköping-Udominate 35-41.