Storseger för Udominate

Umeå Udominate gjorde en mycket stark första SM-semifinal med storseger mot Visby Ladies.
Hemmaplansfördel gällde inte hos domarna som gav Udominate 24 foul mot gästernas 13. Sett till kampen på golvet var de avblåsningarna inte alls i relation,
Matchen slutade: Udominate-Visby 97-62.

I den andra semifinalstarten inledde Luleå med hemmavinst 82-74 mot Telge.

x x x x x

I Umeå Energi Arena är det dags för damernas första SM-semi. Udominates möte med Visby kommer att ske inför påsklovsglesa läktare. Det är ungefär som vanligt på vårkanten i Umeå – att det krävs match mot Luleå för att slutspelspulsen ska gå upp på läktarplats.

Efter uppvärmingen ser det ut som att Udominate kommer att gå runt på typ sju spelare denna kväll. Ana-Marija Begic spelar inte, inte heller Annie Kjellberg eller Isabell Edholm. 17-åriga Moa Dellbro såg Bloggen vara ute på ett träningspass löpning bara tre timmar före match, så det är nog inte planerat för så mycket spel för henne.
Startfemman: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Först från bänken: Sandra Hansson och Danielle Elvbo.
Visbys femma: Nici Gilday, Brandy Montgomery, Felicia Camara Ponturo, Rashida Timbilla och Regina Palusna.

Första perioden: 24-14.
Matchens första skott är en trea som går i från Mante Kvederavicoutes händer. Bra försvar av Udominate som går till 7-2. Det kunde varit mer med lite bättre skärpa nära korgen. Mazionyte sänker trea till 10-2.
5 minuter spelat: 14-7. Nici Gilday har slutspelsform och Visby närmar sig till 14-11. Bra spel av båda lagen! Udominate till 18-11. Vi får även 20-11 efter stark attack av Mante. And One. 21-11. Mante 23-11. Kort senare blockat skott av Mante.
Bra första period. Visby har tvingats till en del rätt duktigt tuffa trepoängsförsök.

Andra perioden: 25-18.
Udominate är fortsatt på tå, går upp till 31-16. Inte bra är tre foul tidigt på Mazionyte.
Mitt i andra har vi 36-20. Senaste poäng en trea av Tiffany Brown. Visbys guardstjärnor Gilday och Montgomery är inte att leka med, gästerna närmar sig 36-28, tre minuter före halvtid. I slutet av första halvlek har vi 42-32. Visby är inte här för att ge bort något.
En notering är att gästerna också tycks ha domarna med sig. 10-4 i foul på hemmalaget där det i alla fall från läktarhåll ser ut som jämnbördiga kampsituationer.
Första halvlek slutar med en lång trea, en riktig ”buzzerbeater” av Danielle Elvbo.

Ställningen i paus: Udominate-Visby 49-32.
Samtidigt uppe i Luleå halvtid: Luleå Basket-Telge 40-41.

Tredje perioden: 29-29.
Hemmalaget kommer ut starkt med 7-2 till 56-34. Och vid 58-35 timeout av Visbys coach Leras som jobbar minst sagt livligt vid sidlinjen. På ställningen 60-36 har det gått fyra minuter av tredje. Lisa Koop åker på sin fjärde foul och får gå till bänken.

Aja, aj aj: Brianna Kisel går för layup och skadar sig i vaden. Hon tecknar omedelbart för byte. Hon lämnar planen, Elvbo som ersätter får ta straffkastet. 67-43 på tavlan då och tre minuter kvar av tredje. I bästa fall bara en rejäl krampkänning, men kan lika gärna vara en muskelbristning. Hon behandlas med massage utanför planen.
Beslutet efter ett par minuter är att Kiesel ska in och prova spela igen. Då är diagnosen kramp.

Domarna har inte alls grepp om detta. En mysko foul på Brown och lite senare hittar de gråklädda en teknisk foul någonstans på Umeås bänk.  Det är foul på foul på foul på hemmalaget. Kanske en handicapregel? Bloggen har röstat på Shaker Nasrollah som bästa domare i Basketligan dam, men sorry, det team han leder i kväll har gemensamt inte lyckats.
Ställningen 75-51 i slutet av tredje. Då sänker Sandra hansson en ”buzzerbeater” tre till 78-51.
Visbys spelare börjar se rätt möra ut, särskilt Timbilla.

Ställningen inför fjärde: Udominate-Visby 78-51.
Uppe i Luleå leder hemmalaget med 67-64 mot Telge i början av sista perioden.

Fjärde perioden: 19-11.
Kisel får mera behandling vid sidan av. Udominates folulskörd utökas 21-9 är det nu. Tipset är nu att Visby kommer att få en hel del mot sig på slutet. Lisa Koop har suttit på bänken länge för att inte riskera en femte. Mazionyte har fyra och försöker hålla sig undan i försvar. Ställningen: 80-51. Åtta minuter kvar. Tiffany Brown får stå ensam vid trepoängslinjen, då sänker hon två raka. Mante fyller på med en trea. 89-53 och timeout Visby. Tid kvar: 5:43. Visbys Gilday har jobbat in sin femte foul.
4:21 kvar: 91-55. In kommer Umeås Moa Dellbro. Nästan komiskt när domarna omedelbart ger henne en foul.
Nu ska matchen bara spelas av. Matchens lirare Mante Kvederavisiute sänker en trea bara för att hon kan. Som belöning får hon i nästa anfall en offensiv foul, jajamän och det är hennes femte.

Matchen slutade: Udominate-Visby 97-62.

2 kommentarer

  1. Tomas

    Nog är det konstigt, finns knappt ett matchreferat när ett Umeålag spelar som det inte skrivs om hur otroligt förfördelade laget är när det gäller foulen.
    Är det verkligen så eller är det kanske hemmaögonen som är på?

    • Peter Hegethorn (inläggsförfattare)

      Ja var och en får göra sin egen bedömning av det. Bara att kika filmen på Udominate-Visby. Rätt eller fel?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>